The Telegraph: Crvena lista za Hrvatsku znači katastrofu za Dubrovnik

Foto/screenshot: Pixsell/Grgo Jelavić/The Telegraph

BRITANSKI list The Telegraph objavio je zanimljiv članak o tome što stavljanje Hrvatske na britansku crvenu listu znači za Dubrovnik.

U četvrtak, kad su krenule kružiti glasine da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo staviti Hrvatsku na crvenu listu, u toj zemlji bilo je oko 20.000 britanskih turista, podsjeća Telegraph. Dodaju kako je odmah bilo jasno da bi stavljanje Hrvatske na listu na kojoj su Španjolska, Francuska, Bugarska, Nizozemska i Belgija bio udarac za zemlju koja 20 posto svojih prihoda temelji upravo na turizmu.

Autorica teksta navodi kako je baš u četvrtak trebala letjeti za Hrvatsku avionom EasyJeta na relaciji Manchester-Split. Dva dana prije provjerila je popunjenost leta i vidjela da su oko dvije trećine sjedala popunjene. No, kad je ušla u avion, ostala je iznenađena jer je avion bio krcat ljudima.

"Jednostavno je, jako trebam godišnji odmor", rekla joj je mlada medicinska sestra koja je u Hrvatsku putovala s dečkom, pa dodala kako nema problem da ode u samoizolaciju po povratku u Veliku Britaniju.

Austrija i Slovenija stavile cijelu Hrvatsku na crvenu listu, Njemačka dvije dalmatinske županije

Baš kao Ujedinjeno Kraljevstvo, i Austrija i Slovenija uvele su dvotjednu samoizolaciju za sve koji se vraćaju iz Hrvatske, a Njemačka se odlučila na regionalni pristup, pa tako u karantenu po povratku trebaju samo oni koji su bili u središnjoj Dalmaciji, navodi autorica Telegrapha.

Ogromna većina novozaraženih covidom-19 zabilježena je upravo u središnjoj Dalmaciji, dok ostale regije, što uključuje Istru, Kvarner i južnu Dalmaciju, bilježe niske stope infekcije koronavirusom, piše Telegraph.

Nažalost, velik broj slučajeva u drugim hrvatskim regijama snažno utječe na potražnju u sigurnijim regijama kao što su Kvarner i Istra, rekla je za Telegraph Gordana Kušec Knežević iz hotela Ikador nedaleko od Opatije.

"Sve rezervacije iz Austrije i Slovenije su sad otkazane"

Istra i Kvarner su prvenstveno popularni među turistima iz središnje Europe koji u Hrvatsku stižu automobilima.

"Mi smo još u redu, ali nismo sigurni što će biti u jesenskom periodu. Sve rezervacije iz Austrije i Slovenije su sad otkazane, ali i dalje imamo goste iz Hrvatske", rekla je Telegraphu Nika Sirotić iz motovunskog heritage hotela Roxanich. 

"Vrlo smo fleksibilni što se tiče otkazivanja. Koristimo i vaučere, uz pomoć kojih gosti koji su ove godine morali otkazati putovanja mogu sljedeće godine iskoristiti svoje rezervacije po istim uvjetima", dodala je.

Većina Britanaca leti za Dubrovnik

U međuvremenu, većina britanskih turista putuje avionom na jug Hrvatske, u Dubrovnik, grad koji je odvojen od ostatka Europske unije obalnim graničnim područjem koje pripada Neumu, bosansko-hercegovačkom gradu, navodi Telegraph.

Novinarka tog lista posjetila je i Korčulu, otok na jugu Dalmacije, gdje je razgovarala s Damirom Pačićem, koji organizira putovanja kajakom i biciklima. 

"Ovog ljeta smo imali manje gostiju iz Britanije, ali više nego što smo očekivali s obzirom na okolnosti. No, sada su krenuli otkazivati, nova pravila o samoizolaciji povratnika u Britaniju će definitivno imati utjecaj na nas", rekao je Pačić za Telegraph.

Dubrovnik je prije nekoliko dana objavio kako imaju 2582 registrirana turista iz Dubrovnika, što je 45% od prošlogodišnje brojke. Lokalni biznisi, prvenstveno restorani, već osjećaju posljedice.

"Bili smo mrtvi do sredine srpnja"

"Stavljanje na crvenu listu (Velike Britanije, op. a.) znači katastrofu za Dubrovnik. Bili smo mrtvi do sredine srpnja, a onda su krenuli prvi letovi i biznis je odmah krenuo zbog veze s Velikom Britanijom. U kolovozu smo bili na 40% prometa u usporedbi s kolovozom prošle godine. To bi, ako bi se nastavilo u rujnu, bilo dovoljno da proguramo zimu", rekao je za Telegraph Darko Perojević, vlasnik dubrovačkog restorana Azur.

"Vjerujem da je vlada mogla ovo odigrati bolje, uspostavljanjem zračnog koridora od Ujedinjenog Kraljevstva do Dubrovnika, jer sam Dubrovnik ima vrlo mali broj slučajeva u usporedbi s ostatkom Hrvatske. Njemačka je, naprimjer, stavila Split i Šibenik na crvenu listu", dodao je Perojević.

Pročitajte više