"Thompsonu je ulazak u Švicarsku zabranjen zbog obožavanja ustaša"



SLUČAJ zabrane ulaska u Švicarsku kontroverznom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu i dalje je tema u švicarskim medijima, koji pišu o "napetostima između Hrvatske i Švicarske" zbog sporne zabrane.

"Zabrana ulaska za ultranacionalističkog pjevača Marka Perkovića poznatog kao Thompson dovela je do diplomatskih napetosti između Švicaske i Hrvatske. Hrvatska je švicarskom veleposlanstvu uputila protest protiv odluke", piše NZZ online.

Pri tome je Hrvatska zamolila Švicarsku da ponovno razmotri odluku o zabrani ulaska. U diplomatskoj noti Hrvatska je navela kako Perković ni u jednoj državi nije tražen, a kamoli osuđen.

Obožavanje ustaša

"Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova jučer navečer je potvrdilo kako je švicarski veleposlanik dogovorio sastanak u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova. Glasnogovornik švicarskog ministarstva rekao je kako je hrvatski stav primljen na znanje", navodi se u tekstu.

"Za zabranu ulaska odgovoran je Savezni ured policije (Fedpol). On je 29. rujna odlučio kako Perković ne smije ući u Švicarsku. Koncert koji se 3. listopada trebao održati u klubu Froschkönig u okrugu Kriens time je otkazan", dodaje se.

"Ključni element pri odluci Fedpola se nova saznanja Službe za analizu i prevenciju: Perković je poznat po huškačim tekstovima i obožavanje hrvatskih fašista (ustaša). Vlasti u kantonu Lucernu smatrale su kako nemaju pravni temelj za sprečavanjem koncerta", zaključak je.

Thompson: Napadi na mene su napadi na Hrvatsku!

Thompson se javnosti danas obratio priopćenjem, u kojem navodi kako je jako iznenađen zabranom, posebno jer je, kako kaže, u Švicarskoj već nastupao više od deset puta. Također tvrdi kako je istina da su se na koncertu u Luzernu prije dvije godine potukla dva mladića. "Potukli su se za naklonost neke cure, za što sam ja saznao naknadno i nema nikakve veze s mojim nastupom", tvrdi Thompson.

Pjesmu "Bojna Čavoglave", kaže, izvodi po cijelom svijetu već skoro 20 godina i nitko je nije smatrao spornom. "Oni je tretiraju kao govor mržnje i poticanje na fašizam, a ona je bila upravo suprotno, poticanje na obranu od fašizma i agresije i to će za mene i veliki broj Hrvata uvijek ostati i s ponosom ću je i dalje izvoditi", kaže Thompson.

Thompson je ogorčen što se Švicarci pozivaju na članak 67. svog zakona koji govori o opasnosti narušavanja unutarnje i vanjske sigurnosti uključujući pojmove kao što su terorizam i organizirani kriminal. "Najviše me je iznenadilo što u tom objašnjenju ne napadaju samo mene već čitav hrvatski narod i državu Hrvatsku. Pripisuju Hrvatskoj fašističku prošlost, ne priznaju Domovinski rat kao obrambeni već ga tretiraju kao građanski, niječući Hrvatskoj ulogu žrtve i insinuirajući našu krivnju za rat", kaže Thompson i pita se: "Je li Vam to već poznato? Zar nije već vrijeme reći dosta tim lažima i poniženjima?"

"Ovo što se meni događa je ništa u usporedbi sa žrtvom i nepravdom koju su mnogi Hrvati podnijeli u borbi za ponos, dostojanstvo i suverenitet Hrvatske"

Thompson također tvrdi kako se ne osjeća kao žrtva jer "ovo što se meni događa je ništa u usporedbi sa žrtvom i nepravdom koju su mnogi Hrvati podnijeli u borbi za ponos, dostojanstvo i suverenitet Hrvatske. Sjetite se samo naših generala, Ante Gotovine i drugih na koje se ta njihova pravda i pravosuđe obrušilo. Je li to ono što nas čeka u Europskoj uniji?", poručio je Thompson.

"Čitavu ovu turneju imao sam problema u nekim zemljama jer su 'naši' političari, 'hrvatski' mediji i razni pojedinci, mrzitelji Hrvatske zdušno radili na blaćenju mene, moje publike i hrvatske države grozničavo tražeći saveznike po svijetu za taj svoj bijedni i prljavi posao, služeći tako svojim nalogodavcima iz određenih centara moći u svijetu", poručio je Thompson i dodao kako je do sada, uz pomoć "prijatelja Hrvatske" uspijevao "zaustaviti te laži i podmetanja".

Pročitajte više