Tihomir Cipek: "Karamarko je potjerao sam sebe, predviđam mu ugodnu političku anonimnost"

Foto: FAH

POLITOLOG Tihomir Cipek gostovao je u Dnevniku Nove TV i komentirao ostavku Tomislava Karamarka, ali i novog kandidata za šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

"Karamarko je otišao tako da je potjerao samog sebe. Rekao bih da nije razumio bit politike. Prvo, nije uvjerljivo pobijedio na izborima, drugo, sastavio je tehničku Vladu, kojoj je bio potpredsjednik, a ne predsjednik. On je ipak bio vođa jedne stranke koja je relativno pobijedila. I treće, imamo onda ovu aferu vezanu uz MOL. Rekao bih da je on reducirao politiku na odnos prijatelj-neprijatelj", komentirao je Cipek.

Na upit kakvu političku sudbinu predviđa Karamarku, rekao je: "Jednu ugodnu anonimnost, rekao bih".

"Mislim da je cilj Mosta i bio da se ponovi koalicija s HDZ-om. Zbog tog su išli na smjenu predsjednika. Čini mi se da je sasvim jasno da je u toj svojoj intenciji Most uspio. Dakle, oni su smijenili, zapravo prisilili vođu neke druge stranke da dade ostavku. Time su pokazali i drugo lice, dakle ovo što je istaknuto u vašoj emisiji, ovo što je gospodin Plenković jako dobro primijetio, da su oni jedna alternativa na desnici, odnosno alternativna stranka na desnom centru, koja se ponovno javlja i pitanje je da li će HDZ biti osobito zadovoljan s tim. Naravno da ne. Jer ako gledate, uvijek vam je veći konkurent, onaj tko vam je politički bliži. Obično s eu javnosti misli obrnuto, kao oni su si jako ideološki bliski pa će... to ne mora uvijek biti slučaj. Bit će vam konkurent i onaj tko vam je politički bliži, jer vaši birači mogu otići kod njih. Sumnjam da će se HDZ-ovi birači odjednom predomisliti i glasovati za SDP, ali mogli bi glasovati za Most. Tako da bih rekao da će tu biti jedna konkurentska borba, ali kad se ta borba, to izborno nadmetanje završi, naravno da će se opet postaviti prostor za koaliciju, tim više što je gospodin Plenković tu puno otvoreniji", tvrdi Cipek.

Pročitajte više