Tijekom ove godine u Hrvatskoj ubijeno 12 žena, četiri ubili njihovi partneri

Ilustracija: Luka Stanzl/Pixsell

TIJEKOM ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri usmrtili njihovi partneri, priopćio je danas MUP, ističući da, unatoč povećanju broja kaznenih djela, ne možemo govoriti o ukupnom porastu nasilničkih ponašanja između bliskih osoba.

"Zaštita žrtava nasilja u obitelji sve više se ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva, što je rezultat napora policije u edukaciji prepoznavanja i pravilne kvalifikacije određenih ponašanja kroz kazneno pravnu umjesto prekršajno pravnu reakciju, na koji način počiniteljima šaljemo jasnu poruku o stavu države prema nasilju u obitelji", ističe MUP.

Dodaju da statistički podaci ukazuju na to da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 11 posto manje počinitelja prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 5623 počinitelja, što je za 1133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. 

"U isto vrijeme jačali smo kaznenopravno zaštitu žrtava. Tako smo u prvih osam mjeseci ove godine evidentirali i procesuirali 1.005 kaznenih djela nasilje u obitelji što je za 42 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela", kažu u MUP-u.

Pad nasilja u obitelji

Sagledavajući sva ponašanja s elementima nasilja počinjena u obitelji, policija je u prvih osam mjeseci 2020. godine zabilježila 9220 kažnjivih radnji, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježila 9483 prekršaja i kaznenih djela, što predstavlja pad nasilja u obitelji za 2,7 posto.

''Pad je još izraženiji ukoliko usporedimo samo prekršaje nasilja u obitelji i kaznena djela nasilje u obitelji, tad je vidljiv pad u prvih osam mjeseci ove godine za čak sedam posto. Unatoč povećanju broja kaznenih djela nasilja u obitelji ne možemo govoriti o ukupnom porastu nasilničkih ponašanja između bliskih osoba'', ocjenjuje MUP.

MUP se u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama aktivno uključio u projekt Lily, izradivši novi spot koji je primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškog spola.

Naziv projekta i spota simbolično asocira na ime sutkinje zagrebačkog Općinskog suda koja je ubijena 22. rujna 1999. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

Projekt Lily ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. diljem Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovora u sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama.

Pročitajte više