Tikveš: Rezultati liječenja baranjskog jelena ohrabruju

PRVE analize liječenja baranjskog jelena, koji je gotovo 90 posto zaražen velikim američkim metiljem (fasciloides magna), ohrabruju, izvijestio je Ivan Tarnaj, voditelj Odjela šumarstva Hrvatskih šuma i član Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje velikog metilja.


Ljetos su Hrvatske šume u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom nekoliko puta tretirali jelensku divljač lijekom pomiješanim u hrani, a liječenje se nastavlja u veljači, kazao je za Hinu Tarnaj. To su dva lijeka iz Švicarske, koje su Hrvatske šume kupile za 700.000 kuna. Iznutrice odstrijeljenih jelena (bilo da je riječ o sanitarnom ili lovnom odstrjelu) analiziraju se na Hrvatskom veterinarskom institutu i po njima se vidi da rezultati liječenja ohrabruju.


Po Tarnajevim riječima u akciju suzbijanja velikog metilja moraju se uključiti svi zakupci lovišta u Baranji i susjednim državama "jer nije djelotvorno ako se jelen liječi samo u lovištima Hrvatskih šuma". Država bi za nabavu lijekova za 1200 grla matične jelenske divljači u tikveškom lovištu u vlasništvu Hrvatskih šuma i za oko 5000 zaražene jelenske divljači na ostalom području morala žurno izdvojiti oko 2,5 milijuna kuna, upozorio je Tarnaj.

Važnim je ocijenio i uništavanje izvora zaraze, puža barnjaka, koji se zadnjih godina snažno razmnožio.

Po njegovim riječima uskoro se očekuje sastanak Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje velikog metilja i dogovor o svim pojedinostima liječenja baranjskog jelena.

(Hina) vs dd

Pročitajte više