Sjeverna Koreja gubi glavnog saveznika, a Trump razmišlja o ubojstvu Kim Jong-una

Foto: FAH

AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson još jednom je sugerirao mogućnost vojne akcije protiv Sjeverne Koreje, dodavši da se Kina "slaže da se akcija mora poduzeti".

>>Nakon napada u Siriji, američki nosač aviona se s flotom zaputio prema Sjevernoj Koreji

Podsjetimo, američki nosač aviona Carl Vinson iz klase Nimitz u pratnji zračnog eskadrona, dva razarača za lansiranje raketa i krstarice za lansiranje raketa upravo plovi prema Sjevernoj Koreji.

Kako navodi glasnogovornik američkog zapovjedništva na Pacifiku Dave Benham, razlog je to što "prijetnja broj jedan u regiji ostaje Sj. Koreja zbog svojeg neodgovornog, destabilizirajućeg i neopreznog programa raketa, i nastavka istraživanja kako bi se opskrbila nuklearnim oružjem".

Tillerson: Predsjednik Xi se slaže da se akcija mora poduzeti

A u današnjem intervjuu za CBS Tillerson je iznio nove informacije o sastanku američkog i kineskog predsjednika, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, održanom u četvrtak - istu večer kad je američka mornarica izvela taktički napad krstarećim projektilima na sirijsku zračnu bazu Šejrat.

Dvojica predsjednika "imala su opsežnu raspravu oko opasne situacije u Sjevernoj Koreji" naveo je Tillerson i dodao: "Predsjednik Xi očito razumije, a mislim da se i slaže, da se situacija intenzivirala i dosegla određeni nivo prijetnje te da se akcija mora poduzeti".

"Kinezi ne vjeruju da postoje prave okolnosti da bi se pokrenula rasprava s vladom u Pjongjangu", ocijenio je Trumpov državni tajnik: "Nadamo se da možemo raditi s Kinezima kako bi natjerali vladu Demokratske Narodne Republike Koreje da se predomisli. I onda, u tom trenutku, možda rasprava može biti korisna. Ali mislim da postoji zajedničko stajalište o tome koliko je situacija postala opasna. I mislim da je čak i Kina postala svjesna da to predstavlja prijetnju čak i kineskim interesima."

Trump bi mogao odobriti atentat na Kim Jong-una?

Da SAD ima ozbiljne planove o mogućoj intervenciji protiv Sjeverne Koreje, izvijestio je i NBC u petak. Prema njihovom izvještaju, Trumpu je kao vrhovnom zapovjedniku na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost ponuđeno više opcija. Jedna od njih je ponovno postavljanje nuklearnog naoružanja na teritorij savezničke Južne Koreje.

Druga je atentat na vrhovnog lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una i ostale dužnosnike režima zadužene za program nuklearnog i balističkog naoružanja. Treća opcija koja se razmatra je tajna misija američkih i južnokorejskih specijalnih snaga koje bi sabotirale ili uništile ključnu infrastrukturu u Sjevernoj Koreji vezanu za nuklearnu prijetnju iz te zemlje. CIA bi organizirala takvu akciju u slučaju da je Trump odobri.

Sjeverna Koreja je u međuvremenu oštro osudila američki taktički napad na Siriju, prvi u šest godina građanskog rata, kao "neoprostivi čin agresije".

Iako nije jasno hoće li zaista doći do oružane akcije, sve upućuje da bi Trump, suprotno očekivanjima njegovih pristaša, mogao biti vrlo ratoborni američki predsjednik.

Pročitajte više