Timošenko prevarila državu i 405 milijuna dolara duga prebacila na svoj račun u Švicarskoj?

UKRAJINSKA služba sigurnosti danas je otvorila novi slučaj protiv bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko u kojem je se tereti za veliku pronevjeru sredstava dok je bila na čelu jedne energetske firme tijekom devedesetih. Ukoliko slučaj završi loše po nju, mogla bi u zatvoru provesti dodatnih 12 godina.

Podsjetimo, Timošenko je prije samo dva dana osuđena na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja. Ovog puta je se sumnjiči da je pronevjerila 405 milijuna dolara dok je predsjedala kompanijom Ujedinjeni ukrajinski energetski sustav. istraga je pokrenuta i protiv Pavla Lazarenka, koji je 1996. i 1997. godine bio premijer Ukrajine i saveznik Julije Timošenko. On je trenutno u američkom zatvoru nakon što je 2006. osuđen zbog pronevjere i pranja novca.

Novci završili na računima švicarskih banaka

Timošenko je optužena da je dug od 405 milijuna dolara, koje je njena kompanija dugovala ministarstvu obrane, prepisala na ukrajinski proračun, a suma je poslije transferirana na njen i Lazarenkov račun u švicarskoj banci.

Timošenko je vodila energetsku kompaniju tijekom kaotičnog perioda devedesetih, koje je u Ukrajini bilo obilježeno korupcijom, divljom privatizacijom i manjkom pravne države. Tužitelj tvrdi da je Timošenko bila "predsjednica i de facto vlasnica firme". Dužnosnik ukrajinske službe sigurnosti tvrdi da je Timošenko prvo osigurala garancije da će država platiti dug ministarstvu obrane, a zatim je novac iz kompanije preselila na račune i švicarskim bankama.

Timošenko dio organiziranog kriminala

Tvrdi kakio su Timošenko i Lazarenko uključeni u "kriminalnu kliku" koja je organizirala opake sheme transferiranja profita iz plinskih ugovora s Rusima na strane račune. Iako je ovaj slučaj službeno odvojen od onog zloporabe položaja, Janukovičevi ljudi su ih u medijskim obraćanjima stalno povezivali.

Pročitajte više