Tinejdžer (16) u Švedskoj ubio muškarca i dvije žene. Sve povezano s ratom bandi?

Foto: EPA

16-GODIŠNJAK se nalazi u pritvoru zbog tri ubojstva na području Stockholma tijekom prošlog tjedna, javlja švedska televizija TV4. Riječ je o ubojstvu muškarca u Västbergi i dvostrukom ubojstvu žena u Tullingeu. Već je ranije objavljeno da je tinejdžer osumnjičen za ubojstvo, dva pokušaja ubojstva i teška kaznena djela u vezi s oružjem. 

Osumnjičenik negira optužbe. Današnji postupak pritvaranja odvijao se iza zatvorenih vrata od samog početka. Reporterka vijesti TV4 Therese Cedergren to opisuje kao vrlo neobično. Tužiteljica tvrdi da je navedena odluka donesena na temelju sigurnosnog aspekta i zbog dobi osumnjičenika. 

"Dobro je da okružni sud dijeli našu ocjenu stanja dokaza", kazao je tužitelj Mats Ihlbom, koji opisuje kazneni slučaj kao jedinstven. U vrijeme počinjenja zločina 16-godišnjak je bio u bijegu iz doma za njegu ili smještaj, objekta primarno namijenjenog za boravak djece i mladih koji u Švedsku dođu bez roditelja. 

Ubojstva povezana s obračunima kriminalaca?

16-godišnjak je već ranije boravio u domu za mladež jer su se vlasti bojale da bi ga kriminalne mreže mogle iskorištavati. Bio je osumnjičen za 28 kaznenih djela, a socijalne službe su navele da "unatoč mladosti, ima solidnu pozadinu u kriminalu i nasilju".

U noći na četvrtak muškarac u 40-ima, otac male djece, ubijen je iz vatrenog oružja u svom domu u južnom Stockholmu. U napadu su ozlijeđeni majka i dijete predškolske dobi. Tužitelj je potvrdio da je stanje majke stabilno i da je dijete lakše ozlijeđeno.

Dodao je kako je u kući bilo još djece koja su svjedočila ubojstvu i pokušaju ubojstva, ali da nisu ozlijeđena. Žrtve nisu kriminalci, ali se vjeruje da je ubojstvo povezano s obračunima unutar klana Foxtrot. Sljedeće noći dvije žene u 20-im i 60-im godinama ubijene su iz vatrenog oružja u vili u Tullingeu, južno od Stockholma. 

U tom slučaju troje djece svjedočilo je pucnjavi. Vila pripada osobi koja je povezana s ključnim čovjekom mreže Zero, skupine koja igra važnu ulogu u obračunima. Mreža Zero je bila blisko povezana s Foxtrotom, a nakon unutarnjeg raskola navodno je stala na stranu Ismaila Abda i okrenula se protiv Rawa Majida.

Pročitajte više