Tinejdžer iz Singapura nakon Pfizera imao srčani zastoj, dobio 166.000 dolara odštete

Foto: EPA

SINGAPUR će 16-godišnjem dječaku isplatiti 166.000 dolara jer je poslije prve doze cjepiva protiv covida-19 doživio srčani zastoj, objavilo je jučer Ministarstvo zdravstva.

Pacijent, kojem je bila potrebna intenzivna njega, sada se oporavlja i stabilno je. Vjerojatno će biti otpušten kući kroz sljedećih nekoliko tjedana. Međutim, trebat će proći period rehabilitacije prije nego što se vrati u školu i nastavi s drugim aktivnostima.

Cijepio se Pfizerom

Isplata dječaku i njegovoj obitelji potpada pod vladin program dobrovoljne jednokratne financijske pomoći kojom se nadoknađuju troškovi povezani s ozbiljnim nuspojavama primanja cjepiva protiv koronavirusa, piše Bloomberg.

Tinejdžer je prvu dozu cjepiva kompanije Pfizer-BioNTech primio 27. lipnja. Nakon toga je dobio teški akutni miokarditis koji je vjerojatno uzrokovan cjepivom, a koji se mogao pogoršati napornim dizanjem utega i velikom konzumacijom kofeina.

Vlasti su naglasile da dobrobiti cjepiva "i dalje nadilaze rizik". No dodale su da bi cijepljeni trebali izbjegavati teške tjelesne aktivnosti tjedan dana nakon primanja prve ili druge doze.

Pročitajte više