Tinejdžer u SAD-u se nije želio cijepiti pa tužio vlasti. Dobio je vodene kozice

Foto (nije fotografija događaja u članku): 123rf

TINEJDŽER iz Kentuckyja koji je podigao tužbu jer mu je bilo privremeno zabranjeno pohađati školu zbog toga što se odbijao cijepiti protiv vodenih kozica, dobio je vodene kozice, javlja NBC.  

Jeromeu Kunkelu (18), studentu u školi Our Lady of the Sacred Heart Assumption Academy, prošlog su se tjedna pojavili prvi simptomi zaraze vodenim kozicama (varičelama), a obitelj se nada da će se u potpunosti oporaviti do sljedećeg tjedna, izjavio je za NBC obiteljski odvjetnik Christopher Wiest.

Cjepivo iz abortiranih fetusa

Kunkel i njegova obitelj koji su zbog svojih religioznih uvjerenja odbili cijepljenje, ne žale zbog te svoje odluke. Naime, neki konzervativni katolici protive se cijepljenju protiv vodenih kozica jer se cjepivo šezdesetih godina prošlog stoljeća proizvelo na temelju stanica dva abortirana fetusa.

"Radi se o njihovim čvrstim vjerskim uvjerenjima. Oni su cijelo vrijeme bili svjesni toga da on može dobiti kozice i pomirili su se s tim“, rekao je Wiest.

Na sudu protiv odluke zdravstvenih službi

Zbog izbijanja epidemije vodenih kozica u školi koju pohađa mladić, državne službe su u ožujku privremeno zabranile necijepljenim studentima pohađanje nastave. Jerome Kunkel i njegova obitelj smatrali su da je takva odredba neutemeljena te su je bezuspješno pokušali osporiti na sudu.

Obiteljski odvjetnik smatra da je zabrana bila u potpunosti besmislena te da je zbog nje odgođeno pohađanje nastave njegovom klijentu.

"Zabrana je bila glupa", rekao je Wiest. "Mogao je dobiti vodene kozice još u ožujku i do sada bi se već vratio u školu."

Zdravstveni djelatnici kritizirali odvjetnika

Državni zdravstveni djelatnici optužili su Wiesta za "umanjivanje značaja nekih opasnih posljedica zaraze vodenim kozicama".

"Poticanje širenja akutne zarazne bolesti u zajednici, zapravo je bezobzirno zanemarivanje zdravlja i sigurnosti prijatelja, obitelji, susjeda i ostalih građana", navodi se u priopćenju Odjela za zdravstvo Kentuckyja.

Koliko su opasne vodene kozice?

Portal PLIVAzdravlje, piše kako su vodene kozice ili varičele vrlo zarazna, obično blaga osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera.

Simptomi su: bolovi i temperatura (dan prije osipa), osip koji se kasnije pretvara u vodenaste mjehuriće i svrbež koji često zna biti vrlo jakog intenziteta.

Vodene kozice u rijetkim slučajevima mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija, a postinfekcijski encefalitis ima uglavnom lošu prognozu.

Rizične skupine kojima je potrebno cjepivo

Novorođenčad su pod rizikom od ozbiljne infekcije ako majka nije imuna, tj. nije preboljela vodene kozice. Ovo je jedna od najrizičnijih skupina i trebala bi dobiti cjepivo varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) koje je registrirano u Hrvatskoj, piše PLIVAzdravlje.

U rizičnu skupinu spadaju osobe koje nisu preboljele vodene kozice, koje primaju kemoterapiju, imaju imunološki poremećaj, AIDS, leukemiju, limfom ili transplantaciju organa, a bile su izložene vodenim kozicama.

Cjepivo se sve više koristi u Europi

“Živo atenuirano cjepivo s dokazanom visokom učinkovitošću, postupno se prihvaća u svijetu. U Europskoj uniji u pet zemalja je preporučeno cijepljenje na nacionalnoj razini (Cipar, Njemačka, Grčka, Letonija i Luksemburg), a u dvije zemlje na regionalnoj razini (Španjolska i Italija)“, piše na stranicama Zavoda za  javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

“Cijepe se djeca starija od 12 mjeseci i to samo jednom dozom. Djeca starija od 13 godina i odrasli koji nisu preboljeli vodene kozice trebaju primiti 2 doze u razmaku 6-10 tjedana. Kod nas cjepivo postoji, a cijepi se prema medicinskim indikacijama“, dodaje se.

Pročitajte više