HGSS-ovac otkrio novi detalj o spašavanju mladića na Sljemenu, kaže da su imali sreće

Screenshot: Nova TV

DVOJICA teško ozlijeđenih mladića u nesvakidašnjoj nesreći na zagrebačkom Sljemenu stabilno su i izvan životne opasnosti.

Njih četvorica u noći s Božića na Štefanje ukrala su zaštitnu strunjaču na Crvenom spustu i htjela se spustiti. Nakon što je dobila veliko ubrzanje, dvojica su se bacila sa strunjače, a dvojica ostala na njoj i zabila se u drveće. Sreća je i što su brzo locirani i nisu bili daleko od vrha.

Pronađeni su intervencijom Gorske službe spašavanja, spasila ih je puka sreća, jer je jedan od dežurnih spasilaca ostao spavati na Sljemenu. 

Dubravko Kavčić iz HGSS-a Zagreb u Dnevniku Nove TV istaknuo je kako se može reći da su imali više sreće nego pameti. 

"Sreća je bila što je naš jedan član ostao prespavati za Božić i odmah je locirao unesrećene tako da je ekipa koja je došla gore odmah pristupila spašavanju. Apsolutno, ovo je moglo imati smrtni ishod bez greške."

 Kako su oni izgledali kad ste ih pronašli?

"Gledajte, jedan je padao u nesvijest, drugi se nije mogao micati, ali cijela situacija je bila loša. Kiša je padala, bili su promrzli, osim što su bili polomljeni, tako da smo ih morali utopljavati i brzo transportirati do naših prostorija u kojima imamo ambulantu i u kojima čekamo dok hitna pomoć dođe", kazao je Kavčić.

Ozljeda kralježnice i ozljeda mozga

Jedan je s ozljedama kralježnice prevezen u Kliniku za traumatologiju te podvrgnut operaciji i dobro se oporavlja. Drugi je na neurokirurgiji s ozljedom mozga.

"Ali takvom koja se može liječiti konzervativno, bez operacijskog zahvata. Zasad je pri svijesti i dobro se oporavlja", rekao je Dinko Vidović iz Klinike za traumatologiju.

Liječnici s njima još nisu imali priliku porazgovarati i pitati jesu li svjesni ludosti koju su napravili. Crveni spust izuzetno je zahtjevna staza, a spuštanje strunjačom tom stazom, kada je zaleđena, gotovo je samoubilački potez.

Neće platiti kaznu za glupost

Policija ovaj slučaj tretira kao nesreću. U inozemstvu bi zbog opasne zabave platili masnu kaznu. Ovdje neće, iako su ignorirali jasne znakove zabrane.

"Vrlo teško je osigurati, trebalo bi jako puno zaštitara da bi se cijela staza osigurala. Ovo je javni prostor, a posebnost je što se ovdje kreće od vrha. Na ostalim skijalištima vi dođete u podnožje pa se žičarom dignete gore. Realno, ne znam bi li se netko išao penjati pješke da bi se sanjkao", objasnio je Marko Vidović, rukovoditelj sljemenskog skijališta.

Sličnih slučajeva ima svake godine, a jedan od bizarnijih zabilježen je prošle godine, kada se grupa mladića autom pokušala spustiti niz stazu, ali su, srećom, zapeli u toj namjeri.

Pročitajte više