Tisuće se okupile u Parizu na prosvjedu za Floyda unatoč zabrani

Foto: EPA

FRANCUSKA policija zabranila je prosvjede koji su se trebali održati ispred američke ambasade u Parizu u subotu, dok se širom svijeta održavaju prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda u Minneapolisu.

Pariška policijska uprava priopćila je u petak da je odlučila zabraniti prosvjede zbog rizika od nereda i opasnosti za zdravlje na velikim skupovima zbog pandemije koronavirusa.

Unatoč zabrani okupile se tisuće ljudi

U srijedu je u francuskoj prijestolnici održan prosvjed unatoč policijskoj zabrani kada su se tisuće ljudi okupile unatoč policijskoj zabrani na skupu u spomen na Adama Traorea, 24-godišnjeg Francuza, crnca koji je umro u policijskoj akciji 2016., a što su neki usporedili s Floydovom smrću.

Nemiri su izbili diljem Sjedinjenih Država nakon ubojstva Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca, koji je umro nakon što mu je policajac bijelac 25. svibnja u Minneapolisu gotovo devet minuta koljenom pritiskao grlo tijekom policijskog privođenja u kojemu on nije pružao otpor.

Zbog njegove smrti već 10 dana u SAD-u bukte prosvjedi i nemiri, a demonstranti traže prestanak brutalnog policijskog postupanja kada su u pitanju Afroamerikanci te izražavaju ogorčenost zbog rasizma i policijskog nošenja teškog oružja.

Pročitajte više