Tisuće šijita u pogrebnim povorkama za ubijene

DESECI tisuća šijita okupili su se u četvrtak u gradu Quetti na sjeverozapadu Pakistana u pogrebnim povorkama za većinu od 44 ubijene osobe u napadu za koji se vjeruje da su ga izvršili sunitski militanti.

Šijitski čelnici ranije su odgodili pogrebe 32 ubijene osobe u masakru u utorak tražeći ostavku lokalnog šefa policije i drugih dužnosnika zato što nisu uspjeli spriječiti napad unatoč jakim mjerama sigurnosti širom zemlje.

Očevici su izjavili da se oko 20.000 šijita okupilo u pogrebnim povorkama te da su uzvikivali slogane protiv vlade.

"Dolje nekompetentna administracija! Dolje s pokrajinskom vladom", vikali su šijiti.

Šijitski svećenik Jan Ali Shah Kazmi rekao je da žrtve nisu stradale samo u napadu terorista nego i u policijskoj vatri.

"Zahtjevamo trenutačno uhićenje policajaca odgovornih za otvaranje vatre na nedužne ljude", rekao je. "Također tražimo ukidanje policijskog sata u šijitskim četvrtima".

Mohamed Riaz Khan, zamjenik glavnog policijskog inspektora, rekao je da će vlada istražiti je li policija ubila nekog od smrtno stradalih.

Stotine vojnika i paravojne snage i dalje vrše ophodnju gradom u četvrtak, a policijski je sat na snazi u mnogim četvrtima nakon što su u šiitskim nemirima koji su izbili poslije krvavih napada zapaljene mnoge trgovine i vozila.

Pročitajte više