TISUĆU TURSKIH VOJNIKA UŠLO U IRAK

Oko tisuću turskih vojnika ušlo je u Irak, izvijestila je u subotu rano ujutro televizijska postaja CNN na svom turskom programu.

Turski vojnici ušli su u Irak iz pokrajina Silopi i Hakkari, a njihov pokret u izravnoj je suprotnosti s američkim željama da se turska vojska ne uključuje u vojne akcije u sjevernom Iraku.

U Washingtonu vlada zabrinutost da bi ulaskom turske vojske u Irak mogao izbiti sukob između turskih snaga i snaga iračkih Kurda, jer su neke kurdske skupine već najavile da će se suprotstaviti bilo kakvoj turskoj "invaziji", a takvi sukobi bili bi vrlo loše primljeni u javnosti.

Također, Amerikanci su zabrinuti i stoga što bi prisutnost turskih vojnika mogla dovesti do incidenata između američke i turske vojske.

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul izjavio je ranije tijekom večeri kako Turska želi imati svoje snage u tom području da bi spriječila val izbjeglica da stignu na tursku granicu te da bi onemogućila Radnički stranku Kurdistana da iskoristi rat u Iraklu kako bi ponovo pokrenula svoju borbu za neovisnost Kurdistana.

Pročitajte više