Tito Bilopavlović i Ivona Šajatović dobitnici nagrade "Mato Lovrak"

Književnu nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za djecu i mladež objavljen u 2002. godini dobili su Tito Bilopavlović za roman "Čitaj, gospodine balavče" i Ivona Šajatović za roman "Tajna ogrlice sa sedam rubina".

O tome je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Hrvatskom centru za dječju knjigu novinare izvijestio predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrade Stjepan Hranjec i ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar.

Za nagradu "Mato Lovrak" u 2002. prijavljeno je 16 naslova, a Prosudbeno povjerenstvo odlučilo je nagradu dodijeliti za dva romana, obrazložio je predsjednik Povjerenstva Stjepan Hranjec.

Autor romana "Čitaj gospodine balavče" opisuje posljedice koje ostavlja rat u pozadini, gradu Nova Vališka. Protagonist je dječak koji želi postati pisac, te kronološki zapisuje svoje obiteljske, školske i intimne zgode. Majka ostavlja obitelj bježeći s ljubavnikom, otac gubi posao i odaje se piću, a dječak utjehu i radost nalazi u maštanjima o djevojčici Maji, otkrio je sadržaj romana Hranjec.

Dječji kriminalistički roman "Tajna ogrlice sa sedam rubina" tajanstvena je priča o ogrlici čija vlasnica je bila grofica Barbara Celjska, Crna kraljica, poznata po svom nasilju prema seljacima. Narod je ogrlici pripisao čudesnu moć za postignuće sreće, kazao je Hranjec.

Predsjednik Organizacijskog odbora "Lovrakovih dana kulture" Vladimir Strugar najavio je kako će se 6. i 7. lipnja u Velikom Grđevcu, rodnom mjestu Mate Lovraka, održati 16. Lovrakovi dani kulture kada će autorima biti uručene nagrade.

Podsjetio je da je to jedna od najznačajnijih kulturnih i obrazovnih manifestacija koja je od lokalne priredbe prerasla u državnu.

Dodao je kako je ove godine 10. godišnjica nagrade "Mato Lovrak" koja se dodjeljuje od 1993.

(Hina) mp az

Pročitajte više