VREMENSKA PROGNOZA

Tjedna prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Stižu jutarnji mraz i temperature oko nule

Foto: Index, Pixsell

U TRADICIONALNIM prognozama sredina listopada je prekretnica na kojoj najčešće kreću osjetnije hladnoće. Pokazuju to i klimatološki podaci, na kopnu se prosjeci popodnevnih temperatura spuštaju ispod 15, a jutarnje padaju skoro do nule. Ove godine smo dnevnu hladnoću odradili već u tjednu koji je na izmaku, a sad je pred nama rani mraz. Sveti Luka u nokte huka, veli narod, a kontinentalci će početkom novog tjedna i hukati i strugati. 

Početkom tjedna zubato

Ako se o temperaturama informirate pomoću vremenske aplikacije na mobitelu, brojkama koje vidite za sutra i prekosutra oduzmite dva do tri stupnja jer će temperatura u većini mjesta pasti ispod onih koje izračunavaju meteo modeli. Tako je to gotovo uvijek u pretežno vedrim i tihim noćima u hladnom dijelu godine.

Ako se ujutro nađete u Gorskom kotaru i Lici, računajte na -2 do 1°C, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji od 0 do 3, na zagrebačkom području od 1 na periferiji do oko 4 Celzija u centru grada.

Imajte na umu i to da ćete morati skidati mraz s vjetrobrana svojih automobila, a takve temperature ne podnosi ni većina balkonskih biljaka.

I na obali će jutra u ponedjeljak i osobito u utorak biti prilično hladna, u Istri i Primorju od 4 do 8, u Dalmaciji od 7 do 11 stupnjeva. Ponedjeljak i utorak bit će, dakle, zubati, ali sunčani. Ovaj tjedan nadoknađujemo manjak osunčavanja od prošlog.

Ujutro malo magle, bit će je uglavnom po gorskim kotlinama i uz rijeke, a najgušća i nešto rasprostranjenija bit će u ponedjeljak oko Karlovca, Siska i Velike Gorice, a u utorak i u Baranji.

Od srijede južina

Mraz na šajbi možete izbjeći ako parkirate ispod stabla, a to vam od srijede nadalje više ne bih preporučila.

Kreće južina, bit će prilično žestokog vjetra koji će skinuti i ovo malo lišća što je listopadu još zaostalo. Olujni udari jugozapadnjaka izgledni su u srijedu u cijeloj središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u zapadnoj Slavoniji i Gorskom kotaru i Lici.

Popalit će se vrlo vjerojatno i neki meteo alarmi, najveći je oprez potreban u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a ograničenja će sigurno biti i na nekim dijelovima autoceste koja se odnedavno zove Goranka.

U četvrtak samo malo mirnije. Temperature rastu, na kopnu će jutarnje biti od 9 do 13, a na moru od 13 do 17°C. Danju opet u cijeloj zemlji oko 20 stupnjeva. Ovo malo bablje ljeto većina će dočekati s veseljem, a meteoropati s glavoboljom. U većem dijelu zemlje do petka će se zadržati suho, a južina će oblake i mjestimičnu kišu donijeti, kao i inače, samo u Rijeku i okolicu. 

Za vikend promjena?

Nakon kiše dolazi sunce, ali i obratno. Promjena je, čini se, na rasporedu za subotu. Čeka nas osvježenje i povratak na jesenske temperature, a obilna kiša potvrdit će ovaj listopad kao najkišniji u posljednjih 15 godina i jedan od 5 najkišnijih dosad.

Pročitajte više