Tko će naslijediti Ružu Tomašić u Europarlamentu? Čovjek poznat kao Nedrk

Foto: FaH/Pixsell/Patrik Macek

EUROZASTUPNICA Ruža Tomašić objavila je da planira napustiti Europski parlament 30. lipnja 2021. te da će je zamijeniti Ladislav Ilčić iz platforme Hrvatski suverenisti s kojom je na prošlim europskim izborima ostvarila zapažen rezultat. 

Tko je, dakle, Ladislav Ilčić, vjerojatno budući zastupnik iz Hrvatske u Europskom parlamentu?

Ilčić je rođen 1970. godine u Varaždinu u katoličkoj obitelji. Otac mu je bio liječnik i voditelj crkvenog zbora, a Ilčić je diplomirao violinu na Muzičkoj akademiji te se zaposlio u orkestru HRT-a. No, mnogo je poznatiji po svojim društveno-političkim aktivnostima nego po svojem muziciranju. 

Zagovarao program koji promovira apstinenciju

Ladislav Ilčić je prvi put u javnosti zapamćen sredinom 2000-ih kao lider udruge Glas roditelja za djecu (GROZD), koju je vodio sa svojom sestrom Kristinom Pavlović, a koja se protivila uvođenju suvremenog seksualnog odgoja u škole te promovirala program Teen Star koji zagovara apstinenciju. 

Bio je i među vodećim ljudima prve inačice stranke Hrast, kojoj je tada predsjednica bila Željka Markić, ali ta se verzija Hrasta raspala u svađi i fizičkim obračunima među vodstvom stranke. 

Fizički obračun u Hrastu

"Na mjesto obračuna stigla je i policija, a nakon incidenta je predsjednica Željka Markić, kako optužuju pojedinci iz pokreta, sa svojim pristašama iz stranačkih prostorija odnijela kompjutore i još neke aparate, čime je početak kapitulacije najnovijeg desničarskog pokreta u Hrvatskoj obilježen i otimačinom zajedničkih pokretnina. Prema priči koju prenosi Hrvatski list, verbalni i fizički obračun počeo je kad je predsjednica Hrasta Željka Markić pokušala zatvoriti sjednicu Predsjedništva i održati je samo s njegovim članovima. Sjednicu je nastavila Neda Prosoli, a predsjednica Markić tada je u prostorije pozvala predsjednika Hrvatske republikanske zajednice Marija Marcosa Ostojića i predsjednika udruge Macelj Antu Šimića, koji su napali ozlijeđenog Željka Tomaševića. U incident su se upleli i predsjednik Grozda Ladislav Ilčić te povjesničar Josip Jurčević, obojica članovi Hrasta koji su otprije u nategnutim odnosima", pisali su mediji 2011. godine.

Povjesničar Jurčević "Ilčića, Željku Markić i Krešimira Miletića optužuje i za financijske malverzacije, a ističe i kako su tučnjavu na Predsjedništvu započeli i organizirali predstavnici katoličkih udruga koji se bave –obiteljima".

U svakom slučaju, nakon toga je osnovana nova verzija Hrasta, kojoj je predsjednik postao Ilčić, a čini se da se tada posvađao sa Željkom Markić, s kojom do danas nije u dobrim odnosima. Dapače, Ilčić je svojedobno Markić opisao kao osobu “koja se voli svađati”, a nedavno je Markić za sabotiranje referenduma o Istanbulskoj konvenciji optužila njegova sestra Kristina Pavlović.


Kristina Pavlović (lijevo) i njezin brat Ladislav Ilčić (u sredini)

Još jedan fizički obračun u Hrastu

Hrast je na izborima dobivao marginalnu podršku pa je Ilčić 2014. odlučio prihvatiti ponudu tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i pod svaku cijenu uvesti Hrast u Domoljubnu koaliciju, što je rezultiralo još jednim raskolom stranke i fizičkim nasrtajima. Ilčić je navodno zaradio šamar od protivnika koaliranja s HDZ-om, što on nije želio “ni potvrditi ni demantirati”. Hrast je tada napustio dopredsjednik Krešimir Miletić.

Ulazak u Domoljubnu koaliciju Ilčiću je omogućio da konačno postane saborski zastupnik, no mandat mu nije dugo trajao jer je Karamarko na kraju srušio vlastitu vladu i išlo se na prijevremene izbore.

Napadi na pravobraniteljice

Ilčić se u saboru isticao svojim napadima na pučku pravobraniteljicu, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i pravobraniteljicu za djecu te je u jednoj raspravi naglasio da ne želi da njegova djeca u školi uče kako je homofobija loša. 

Kroz godine se Ilčić u hrvatskoj javnosti istaknuo nizom kontroverznih izjava. Možda je od svih najpoznatija ona o masturbaciji iz 2011. godine kao “štetnom zlorabljenju homoseksualnosti”.

Ilčić tvrdi da nikad nije masturbirao

"Riskirat ću i reći da nikad nisam masturbirao. Neki će misliti da sam luđak, ali mislim da zbog toga nisam frik", rekao je Ilčić, zbog čega je u javnosti zaradio nadimak Nedrk. 

Za zdravstveni odgoj je tvrdio da je “opasniji od komunističkog programa” i da se njime “u škole uvodi homoseksualna propaganda”. 

Iznosio je i bizarne stavove o ženama.

"Žene za prvog dijela ciklusa, kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća", rekao je Ilčić na jednom predavanju.

Na meti su mu i izbjeglice i migranti.

Biološka nadmoć migranata

“Mi ne razmišljamo o tome da će ti ljudi preplaviti Europu i da su oni biološki jači od Europljana jer imaju puno djece. Važna je i kulturna politika. Njihova djeca su jednako vrijedna, ali nisu ista", rekao je Ilčić 2015. godine.

Ilčića je svojedobno tadašnji potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier imenovao svojim savjetnikom za ljudska prava (?!), a nakon negativne reakcije javnosti Ilčić je kratkotrajno uhljebljen u Ministarstvu kulture. 

Nakon raskola s HDZ-om priključio se Hrvatskim suverenistima

Nakon što je pukla suradnja HDZ-a i Hrasta zbog ratifikacije Istanbulske konvencije Ilčić je ponovno postao jedan od najžešćih kritičara HDZ-a te se priklonio Hrvatskim suverenistima.

Na prošlim izborima za Europski parlament Ilčić je dobio zanemariv broj preferencijalnih glasova, no sada mu odlazak Ruže Tomašić otvara put u Europski parlament. To nije prvi put da se Ilčić šlepa na tuđoj popularnosti, s obzirom na to da je tako ušao i u sabor.

Može se očekivati da će u Europskom parlamentu zagovarati ultrakatoličke stavove te istupati protiv prava žena, LGBT zajednice i izbjeglica.
 

Pročitajte više