Tko je Andrija Mikulić? Njegov prethodnik ga ne bi uzeo ni za šofera

Foto: Igor Kralj/Pixsell, Davor Pongrac/Pool/Cropix

VLADA Andreja Plenkovića u ožujku je prošle godine imenovala poznatog HDZ-ovca na poziciju glavnog državnog inspektora na razdoblje od pet godina. Radi se o Andriji Mikuliću koji je dotad obnašao dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačke organizacije HDZ-a te se u javnosti istaknuo bahatim nastupima i odlučnim podržavanjem USKOK-ovog optuženika i gradonačelnika Milana Bandića u nizu kontroverznih poteza.

Tko je zapravo Andrija Mikulić, još jedan HDZ-ovac uhljebljen u državnoj upravi?

Mikulić je rođen u Zagrebu 1969. godine, diplomirao je 1994. geotehniku na Rudarskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je 2006. i doktorirao. U braku je s Renatom Mikulić, s kojom ima dvije kćeri. U svojem službenom životopisu se još pohvalio da su mu hobi lov i streljaštvo te da govori engleski jezik.

"Meni ne bi bio ni šofer"

Branko Jordanić, čovjek koji je 20-ak godina bio državni inspektor, smatra se jednim od osnivača Državnog inspektorata kojeg je godinama i vodio, komentirao je ovaj HDZ-ov izbor za glavnog državnog odvjetnika par dana nakon što je Mikulić preuzeo dužnost.

"Bio je kod mene pripravnik, radio je kod mene jedno vrijeme. Ja ne volim o nikome govoriti ružno, pa tako ni o njemu. Ali, on ako ima imalo morala i poštenja, onda će to odbiti. To je funkcija s kojom se neće moći nositi", rekao je za N1 televiziju 2019.

A u razgovoru za tjednik Express još je nadodao: "Takve institucije ne trpe strančarenje. Otvoren je put za političko uhljebljivanje, a to će voditi negativnoj percepciji građana. Katastrofa je da je Inspektorat politiziran, to će voditi teledirigiranim kontrolama, kojima će biti cilj pokoriti neposlušne. Poznajem Mikulića, počeo je kod mene kao pripravnik i on definitivno nije dorastao toj funkciji. Meni ne bi bio ni šofer."

Mikulić na čelo Gradskog odbora HDZ-a u Zagrebu došao za vrijeme Karamarka

Mikulić je član HDZ-a od devedesetih godina prošlog stoljeća te je obavljao više različitih funkcija u zagrebačkom HDZ-u, doduše uvijek onih drugog i trećeg stranačkog ešalona, sve dok u vrijeme Karamarkova vođenja stranke 2012. godine nije isplivao do pozicije predsjednika Gradskog odbora HDZ-a u Zagrebu. Mediji su izvještavali da je Mikulić zapravo igrač Milijana Vase Brkića, a on se odmah u javnosti počeo profilirati bahatim i svađalačkim istupima u kojima je naročito uživao u dociranju novinarima.

No, i u periodu do 2012., dok je manje-više bio jedan od tisuća anonimnih HDZ-ovaca, Mikulić je dobivao neke zanimljive funkcije, pa je tako 2006. imenovan predsjednikom Povjerenstva vlade Republike Hrvatske za suzbijanje sive ekonomije. Bio je i predsjednik Nadzornog odbora HŽ infrastrukture i HŽ Cargo.

Ekstremna desnica ga optuživala da se izjašnjavao kao Jugoslaven

Njegovu reputaciju HDZ-ovca i domoljuba ugrozila je priča o tome kako je Mikulić bio istaknuti pripadnik Saveza socijalističke omladine Hrvatske (SSOH) krajem 1980-ih te da se u to vrijeme mladi i ambiciozni Mikulić izjašnjavao kao Jugoslaven. Mikulić ne bi bio ni prvi ni zadnji HDZ-ovac koji se od jugoslavenskog komunista pretvorio u hrvatskog domoljuba i katolika, no ta je priča po Mikulića bila naročito neugodna jer se Karamarko tada nalazio na vrhuncu svoje sulude kampanje protiv Jugoslavena i “onih koji nisu željeli Hrvatsku”. Mikulić je zbog toga podigao i tužbe protiv nekih desničarskih medija te je 2016. čak platio i oglas na Facebooku na kojemu ljude uvjerava da je uvijek bio vjerni HDZ-ovac.

"Dakle, moja je politička prošlost započela 90-ih s HDZ-om i zbog ovih notornih laži i falsificiranih dokumenata u kojima stoji da sam se izjašnjavao kao 'jugoslaven' i član KPJ-a pokrenuto je nekoliko tužbi, između ostalih za laž, klevetu, povredu ugleda i časti. I da, kao Hrvat koji zna povijesne činjenice, imam potpuno pravo tražiti promjenu Titova trga", napisao je tada Mikulić, garantirajući svoj status fotografijom na kojoj uzdignute brade stoji pred velikim logom HDZ-a. Zajedno s Bandićem i Zlatkom Hasanbegovićem, zagrebački HDZ je na kraju i izglasao promjenu imena Trga maršala Tita.

Podržao preimenovanje Titova trga

"Znamo da je Tito bio jedan od deset najvećih svjetskih zločinaca pod kojim su mnoge nevine žrtve stradale samo zato što su drugačije mislile. Bogu hvala, danas u slobodi i demokraciji svoje mišljenje mogu javno izreći – a to je da Trg maršala Tita nema što raditi u glavnom gradu Hrvatske”, objasnio je Mikulić svoje rezoniranje o preimenovanju Titova trga.

Kao čelnik zagrebačke organizacije HDZ-a u Zagrebu, Mikulić se nije proslavio velikim izbornim uspjesima. Na izborima 2013. zagrebački HDZ je za gradonačelnicu kandidirao neomiljenu Margaretu Mađerić, koja je u prvom krugu osvojila jednoznamenkast broj glasova, a mediji su taj potez tumačili kao izraz više ne tako tajne koalicije Bandića i zagrebačkog HDZ-a.

Na sljedećim izborima je novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković za HDZ-ova gradonačelničkog kandidata nametnuo Dragu Prgometa, koji je također krahirao na izborima. Stranačka je lista HDZ-a u Zagrebu, otkako Mikulić vodi Gradski odbor stranke, osvojila 14 posto (2013.) i 12 posto (2017.) glasova, no iako su to sve slabiji rezultati i poniženje, predsjednik gradske organizacije je ostao isti. U međuvremenu je uspio postati i saborski zastupnik HDZ-a.

Koalicija s Milanom Bandićem

Mikulić se, naravno, nikad nije sam usudio kandidirati za gradonačelnika Zagreba i izaći Bandiću na megdan, vjerojatno svjestan da je neomiljeniji čak i od Mađerić i Prgometa. No zato je uvijek bio spreman utrčati Bandiću u zagrljaj u zagrebačkoj skupštini te tako podijeliti dio ogromnog financijskog kolača koji donosi sudjelovanje u vlasti u glavnom gradu Hrvatske. Sebi je osigurao poziciju predsjednika Gradske skupštine, a Bandiću je ostao vjeran i uza sva preslagivanja u zagrebačkoj skupštini, braneći i najgnjusnije poteze gradonačelnika poput šopinga opozicijskih zastupnika.

Pritom se trudio biti nevjerojatno arogantan i svađalački raspoložen, čovjek čija svaka riječ vuče na šamar, te se prometnuo u jednog od najneugodnijih političara u javnoj komunikaciji, i to u doista žestokoj konkurenciji hrvatske političke scene.

Već tada se moglo u medijima pročitati da HDZ Mikulića planira postaviti za glavnog državnog inspektora, što je on, naravno, demantirao. To ga nije zaustavilo da nakon imenovanja održi konferenciju za medije i ponovnu uspostavu Državnog inspektorata i svoje imenovanje proglasi ispunjenjem jednim od najvažnijih obećanja iz programa Plenkovićeve vlade.

Vlasnik triju kuća, skupih automobila, glisera...

O sebi je uvijek imao samo najljepše riječi pa je u jednom intervjuu 2016. izjavio sljedeće: “Vrlo sam principijelan čovjek. Legitimno je kada ste prvi čovjek organizacije da vas određene funkcije zanimaju. Odredio sam se za lokalnu politiku. Ako me stranka i članstvo izaberu, bit će mi čast povesti HDZ u pobjedu na lokalnim izborima.” Podsjetimo još jednom, HDZ je na izborima 2017. osvojio tek 12 posto glasova, 2 posto manje nego na prethodnim zagrebačkim lokalnim izborima. U istom je intervjuu demantirao da se ljudi u Holdingu zapošljavaju preko veze.

Naravno, dugogodišnje članstvo u HDZ-u i lutanje po raznim funkcijama se Mikuliću itekako isplatilo. Prema podacima iz njegove imovinske kartice iz 2016., Mikulić je vlasnik triju kuća, dvije u Zagrebu i jedne od 180 kvadrata na otoku Krku (vrijednosti oko 2 milijuna kuna), a obitelj Mikulić posjeduje i tri automobila (među njima i Audi A6), motor te luksuzni gliser Cruiser Yacht 3075. Supruga Renata, koja je zaposlena u Croatia Osiguranju, ima pak 46 tisuća eura ušteđevine.

Pročitajte više