Tko je Bandićev novi zastupnik? Osuđen za kriminal, kod kleti mu grunula bomba

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON što je Milan Bandić jučer najavio novog saborskog zastupnika u svojim redovima, danas je objavljeno kako je riječ o dojučerašnjem HSS-ovcu Mladenu Madjeru. 

HSS je odmah prijavio slučaj prelaska svog zastupnika. Kako su poručili, još su prije tjedan raspolagali informacijama o navodnim teškim koruptivnim kaznenim djelima.

Osuđen za kriminal na četiri godine zatvora uvjetno

No tko je prilično nepoznati zastupnik Madjer koji je podebljao Bandićev saborski klub na 13 zastupnika, što je nevjerojatnih 12 više nego što je Bandić imao kod konstituiranja sabora?

Mladen Madjer rođen je 28. studenog 1965. u Novigradu Podravskom, mjestu između Koprivnice i Đurđevca. Završio je veterinarsku školu u Zagrebu. 

U sabor je ušao kao zamjena Stjepanu Kožiću, županu Zagrebačke županije koji je također nedavno izašao iz HSS-a. 

Izabran je, jasno, na listi na kojoj je HSS bio zajedno s SDP-om, HSU-om i HNS-om koji se također, kao i Madjer, okrenuo vladajućoj koaliciji.

Nova Bandićeva uzdanica u saboru ima pravomoćnu presudu za kriminal. Naime, 2013. godine je pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od četiri godine zatvora zbog gospodarskog kriminala, odnosno zato što je kao načelnik Novigrada Podravskog općinu oštetio za 10.098 kuna.

U sabor ušao s 1344 glasa, u njemu se nije proslavio

Zbog te se presude Madjer na lokalnim izborima 2017. godine nije mogao kandidirati za novi mandat načelnika. Kandidirala se zato njegova kći Tajana Šimunić koja ipak nije uspjela postati načelnica.

No zato je te 2017. bez ikakvog problema upao u sabor. Uvjetno osuđeni Madjer na izborima je skupio 1344 glasa. 

Sva je prilika da za njega do prelaska Bandiću niste čuli. U dvije godine uspio je postaviti pet zastupničkih pitanja i inicijativa, proizlazi iz statistike objavljene na Parlametar.hr. Prosjek je devet, a najviše ih ima Ivan Sinčić, čak 141.

Ispod prosjeka je i po broju izgovorenih riječi. Madjer ih je izgovorio 36.175, prosjek je 90.648, dok ih najviše ima Miro Bulj, 732.924.

Prosječan broj govora po sjednici Madjera je također debelo ispod prosjeka. Novi bandićevac ih ima 16. Prosjek je 66. 

Da je Madjer uopće saborski zastupnik vjerojatno nitko osim bliže i dalje rodbine te ažurnijih saborskih zastupnika nije znao dok nije izveo pokušaj performansa za saborskom govornicom prije nekoliko mjeseci. 

U listopadu je govoreći o odlagalištu otpada Piškornica za govornicom istresao vreću papira. Performans ipak nije dugo potrajao jer je, nakon što mu je predsjednik sabora Gordan Jandroković prigovorio da bi trebao pokupiti smeće, on to poslušno i učinio.

Zarađuje nešto manje od 20 tisuća kuna mjesečno, ima dva kredita, kuću i vinograde

Madjer je u imovinskoj kartici prijavio saborsku plaću od 14.622 kune neto, ali i godišnji neto prihod od 28.630 kuna koji, kako je napisao, zarađuje od nesamostalnog rada. Naveo je još jedan neto prihod od 1500 kuna mjesečno.

Od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobio je godišnji poticaj od 4652 kune. 

Majer ima dva kredita. Jedan od 160.000 kuna na pet godina i drugi od 80.000 kuna na tri godine. Za dvije rate kredita mjesečno izdvaja oko 5600 kuna.

Suvlasnik je kuće od 130 metara četvornih s okućnicom, a ima i dva vinograda, gospodarski objekt i šumu.

Vlasnik je osobnog automobila Ford C-Max iz 2014. godine, a vlasnik je i traktora Zetor iz 1995.

Kod kleti mu eksplodirala ručna bomba

Potkraj 2016. Madjer je dospio u medije kada je eksplodirala ručna bomba koja se našla na zemljištu koje je Madjer neko vrijeme prije toga kupio. On i prijatelji krčili su zemljište na okolišu njegove nove kleti, zapalili su vatru, a tada je eksplodirala skrivena bomba.

''Kako smo rušili, zapalili smo vatru i stavljali granje u nju i u jednom trenutku došlo je do eksplozije. Nismo znali u tom trenutku što je eksplodiralo, no policija je kasnije utvrdila da se radilo o ručnoj bombi koja je bila zatrpana 30-40 cm ispod zemlje i uslijed vatre došlo je do aktiviranja. Imao sam tu sreću da sam bio okrenut leđima pa sam dobio u leđa i ruku, ali prijatelj je stajao bliže vatri i dobio je u predjelu prsnog koša i trbušne šupljine. Nas je gore bilo sedmero, a ostali su stajali dalje i prošli su bez ozljeda. Svi smo bili nekih 10-12 metara oko vatre'', rekao je tada Madjer za Drava.info.

Madjer tada nije želio nagađati o tome kako se bomba tamo našla i tko ju je zakopao.

Pročitajte više