Tko je Filipovićev uhljeb koji je snimljen kako reketari medij

Foto: Josip Regović/PIXSELL; Žarko Bašić/PIXSELL

Afere HDZ-ovih ministara i njima bliskih osoba postale su učestalost na hrvatskoj političkoj sceni. Najnovija afera na vidjelo je izašla danas, a vezana je uz jednu od najbližih osoba ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića zbog koje je upravo smijenjen i sam ministar.

>>  Plenković smijenio ministra Filipovića

Riječ je o Jurici Lovrinčeviću, Filipovićevom bliskom savjetniku i prijatelju koji je, prema tvrdnjama Nacionala, reketario jedan lokalni medij. Naime, prema pisanju Nacionala, Lovrinčević je nudio lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija.

Obećane uplate išle su preko 200 tisuća eura unutar tri mjeseca, međutim Lovrinčević je, prema pisanju tjednika, zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica novca predviđenog za kupnju oglasnog prostora.

Poslove je Lovrinčević dogovarao s novinarom Mreže TV Marinom Vlahovićem, od kojeg je tražio da nagovori direktora televizije Sašu Englera da prihvati Lovrinčevićevu ponudu. Zbog straha od njegova utjecaja, Engler je pristao, nakon čega su oglasne kampanje krenule u realizaciju, piše Nacional.

Bliski suradnik hrvatske desnice - prvo Domovinskog pokreta, a sada HDZ-a

Iako nikada nije bio javno politički aktivan, Lovrinčevićeva višedesetljetna suradnja s najviše pozicioniranim članovima Domovinskog pokreta, te sada HDZ-om, jasno govori kojoj političkoj struji on pripada.

Lovrinčević na ovoj poziciji nije ni dvije godine, a već je upleten u popriličan skandal. Nakon što je Nacional jutros objavio transkript razgovora između Lovrinčevića i novinara, u međuvremenu su objavili i snimku razgovora, a u javnost je dospjela informacija da je premijer Andrej Plenković smijenio Davora Filipovića s mjesta ministra gospodarstva i održivog razvoja. U istom periodu oglasio se i USKOK kazavši da je pokrenuo istragu protiv Lovrinčevića.

Po svemu sudeći, Lovrinčević, čovjek najbliži Filipoviću, s novinarom se pokušao nagoditi oko podjele javnog novca. Ipak, on se oglasio na društvenim mrežama kazavši da mito ne prima jer mu novca ne fali.  

Lovrinčević slovi za jednog od bogatijih hrvatskih poduzetnika pa je stoga mnoge zanimalo koji je razlog njegovog prelaska u Ministarstvo i rada za 11 tisuća kuna pogotovo nakon što su mu samo godinu dana ranije isplaćene dividende u vrijednosti od 22 milijuna kuna, kako je svojedobno pisao Jutarnji list.

S udjelima od 23 posto, on je manjinski suvlasnik Pevexa, bio je i direktor te tvrtke te je prijatelj ministra Filipovića i njegov najpouzdaniji suradnik. Filipović ga je uzeo za posebnog savjetnika nakon što je imenovan na tu funkciju i dao mu prilične ovlasti u Ministarstvu. Nacional piše i da je on Plenkovićev miljenik te da se u Filipovićevom ministarstvu već dulje ponaša kao da je ministar, a ne savjetnik.

Najbliži Filipovićev savjetnik. Postoje tvrdnje da je poslovao i s njegovom obitelji

Lovrinčević je završio Agronomski fakultet u Zagrebu, a upisao je i doktorat na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, no nema dostupnih informacija da ga je i završio. Jutarnji je prošle godine pisao kako je sadašnji ministar Lovrinčevića pozivao na gostujuća predavanja na Ekonomskom fakultetu gdje je studentima objašnjavao način upravljanja Pevexom te kako je od nekadašnjeg Peveca, firme koja je bila pred samom propasti, stvorio Pevex, trgovački lanac koji je opstao sve do danas.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 

Prema medijskim pisanjima, Lovrinčević je imao i poslovne odnose s obitelji Davora Filipovića, a za posao na mjestu specijalnog savjetnika ministra gospodarstva i održivosti prijavio se prije nešto više od godinu dana. Prethodno je surađivao s Mariom Radićem, zamjenikom Domovinskog pokreta s kojim je naglo prekinuo višegodišnju suradnju koja je sezala u 1994. godinu kada su njih dvojica zajedno pokrenuli tvrtku Dicentra, a nekoliko godina nakon i tvrtku Filir. Raskidom suradnje, Radiću je pripala Dicentra, a Lovrinčeviću Filir. 

Donirao Škoru u predizbornoj kampanji

Zanimljiv je podatak da su za vrijeme poslovne suradnje, putem jedne od svojih firmi, financirali kampanju Miroslava Škore i to s 26 tisuća kuna. Lovrinčević je dugi niz godina bio na čelu Pevexa. Prije nego što je stupio na funkciju predsjednika Uprave 2016., godinama je bio član Uprave, a bio je zadužen za marketing i prodaju. Nacional je još u travnju pisao kako je on u teškom sukobu interesa jer je prigrabio funkcije u energetskom sektoru, a s Pavlom Vujnovcem je suvlasnik Pevexa. 

Kako tvrde, više je izvora bliskih vladi upozorilo da je specijalni savjetnik ministra Filipovića izašao daleko izvan svojih ovlasti, da se miješa u rad državnih tajnika, da sabotira svakog tko mu se suprotstavi te da se nalazi u sukobu interesa, na što su, prema pisanju Nacionala, upozorili brojni vladini službenici koji Lovrinčeviću zamjeraju zadiranje u poslove unutar Ministarstva za koje nema nikakvih operativnih ovlasti.

Hodanje po rubu sukoba interesa

Lovrinčević je na čelo Pevexa došao 2016. godine i to na mandat na pet godina. Jutarnji je prošle godine pisao kako je on vlasnik 23 posto dionica u Pevexu te da se zbog novog posla u Ministarstvu suzdržava od ikakvog komentiranja oko prodaje Pevexa. 

No to nije prvi put da je Lovrinčevićev sukob interesa bio upitan. Naime, u srpnju ove godine su Nacionalu iz Fonda za zaštitu okoliša i HROTE-a, gdje je Plenković smjestio Lovrinčevića, potvrdili da su u zadnjih godinu dana angažirali odvjetničko društvo Tin Matić i partneri, koje istovremeno zastupa i Juricu Lovrinčevića, posebnog savjetnika ministra Filipovića. Dakle, državne agencije angažirale su privatnog odvjetnika najbližeg ministrovog savjetnika i to u godinu dana otkako je on došao na tu funkciju.

Nudio 100.000 kuna za otkrivanje napadača na svog kolegu 

Možda jedan od najpoznatijih Lovrinčevićevih istupa u medije bio je kada je, kao predsjednik Uprave Pevexa, 2017. godine raspisao nagradu u visini od 100.000 kuna za osobu koja će pomoći policiji u otkrivanju počinitelja napada na Krešimira Bubala, člana Uprave Pevexa, bivšeg gradonačelnika Osijeka te jednog od političkih miljenika osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 

"Točno je da sam donio ovakvu odluku. Uz suglasnost MUP-a i Krešimira Bubala, sa 100.000 kuna vlastitih sredstava nagradit ću osobu koja policiji da obavijesti radi otkrivanja počinitelja napada na Krešimira Bubala. Naime, i kao predsjedniku Uprave Peveca d.d., koje je Krešimir Bubalo član, i kao njegovom prijatelju jako mi je stalo da se otkriju napadači, osobito nalogodavac ovog nemilog događaja.

Na ovaj način želim pomoći policiji, kojoj se ujedno ovom prigodom zahvaljujem na svim radnjama koje poduzima kako bi otkrila počinitelje ovog kaznenog djela. Stoga molim sve one koji imaju određenih saznanja o napadu da obavijeste policiju“, rekao je tada Lovrinčević za Index.

Nije jasno zašto je opozvan s mjesta predsjednika Uprave Pevexa

Nadzorni odbor Pevexa je u veljači 2021. godine opozvao Lovrinčevića s mjesta predsjednika Uprave te je na njegovo mjesto zasjeo upravo Bubalo.

"Nadzorni odbor je zahvalio Josipu Lovrinčeviću na požrtvovnom radu i doprinosu koji je dao tijekom svog mandata", pisalo je u priopćenju u kojem se nisu iznosili razlozi Lovrinčevićeva opoziva.

Filipovića koštao ministarske fotelje. Smijenio ga premijer

Premijer Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva Davora Filipovića. Ova informacija došla je nakon izbijanja nove velike afere u vlasti. "Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra", kazali su danas popodne iz vlade. 

Pročitajte više