Tko je Juan Guaido, čovjek koji se proglasio predsjednikom Venezuele?

Foto: Epa

JUAN Guaido se u srijedu proglasio predsjednikom Venezuele, u čemu su ga podržali mnogi svjetski vođe i prosvjednici diljem zemlje. No tko je on, koja je njegova politička povijest?

35-godišnji Guaido, vođa oporbe i u kratkom periodu predsjednik Narodne skupštine, pokrenuo je puč protiv predsjednika Nicolasa Madura.

Nazvao je Madura uzurpatorom, obećao je prijelaznu vladu i slobodne izbore kako bi se legitimno okončala vladavina socijalističkog režima Madura, piše CNN.

S obzirom na to da je cijeli svijet usmjerio svoju pažnju na Venezuelu, navest ćemo ono osnovno što znamo o mladom oporbenom vođi.

Studirao industrijsko inženjerstvo

Guaido je odrastao u obalnom gradu La Guaira, u kojem se nalaze neke od najvažnijih zračnih i brodskih luka u zemlji.

Studirao je industrijsko inženjerstvo na Sveučilištu Católica Andrés Bello u Caracasu, nastavio s usavršavanjem te diplomirao na području javne uprave.

Guaido i njegova obitelj preživjeli su katastrofalni odron 1999. godine u kojem je poginulo na tisuće ljudi i uništeno tisuće kuća u gradu La Guaira.

Rano se počeo baviti politikom

Guaido se uključio u politička zbivanja već za vrijeme studija. Prosvjedovao je protiv tadašnjeg predsjednika Huga Chaveza zbog cenzure medija.

Nekoliko godina kasnije, 2009. godine, Guaido je s ostalim istomišljenicima osnovao političku stranku naziva Voluntad Popular. Surađivao je i s  Leopoldom Lopezom, jednim od najpoznatijih lica opozicije.

Misija stranke bila je prevladati siromaštvo i osigurati demokraciju u kojoj svi građani Venezuele imaju ista prava.

Lopez, koji je sada u kućnom pritvoru, godinama je bio politički mentor Juanu Guaidu.

Predsjednik Narodne skupštine

Guaido je 5. siječnja ove godine imenovan za predsjednika Narodne skupštine u kojoj sudjeluje od 2011.

Bio je među nekoliko zastupnika koji su štrajkali glađu tražeći parlamentarne izbore 2015. godine i relativno nepoznat sve dok nije izabran za predsjednika Narodne skupštine, zakonodavnog tijela Venezuele.

Juana Guaida vlasti su nakratko uhitile dok je sudjelovao na političkom okupljanju, što se dogodilo nekoliko dana nakon što je rekao da je spreman zamijeniti Madura.

Privremeni predsjednik Venezuele

Ove srijede se Guaido proglasio privremenim predsjednikom Venezuele. Pritom je rekao kako mu odredbe ustava dopuštaju da se privremeno proglasi predsjednikom jer smatra da je Madurova vlast nevažeća.

Obvezao se da će voditi privremenu, tranzicijsku vladu, i održati slobodne izbore.

Američki predsjednik Donald Trump priznao je Guaida za predsjednika nekoliko minuta nakon njegovog samoproglašenja, a drugim zemljama je savjetovao da slijede njegov primjer. 

Sedam južnoameričkih država te Kanada i Velika Britanija pridružile su se Trumpu, dok, primjerice, Rusija, Turska i Meksiko ostaju uz Nicolasa Madura. 

Pročitajte više