Tko je lani pomagao torcidašu koji je mlatio Srbe na Braču? Ministar Kuščević

Foto/montaža: Index/Patrik Macek/Pixsell/RTS

MINISTAR uprave Lovro Kuščević i hrvatska diplomacija pomogli su u kolovozu prošle godine dvadesetdvogodišnjem Pučišćaninu Viliju M. da se javi obitelji iz pritvora u Srbiji, gdje je dospio kao pripadnik skupine torcidaša koja je na benzinskoj pumpi u Vrčinu pored Beograda krala i ispisivala ustaške grafite. Istom onom Viliju M. kojeg policija sada sumnjiči za brutalni napad na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru na Braču.

Pogledajte izvještaj RTS-a o divljanju skupine torcidaša na benzinskoj pumpi pored Beograda prošlog ljeta.

Video: RTS

Informaciju o Kuščevićevoj pomoći Viliju M. nam je potvrdio Marino Kaštelan, HDZ-ovac i pučiški načelnik, koji tvrdi da do razgovora s nama nije znao da je Vili M. sada pritvoren i zbog nedavnog napada na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru.

U nastavku slijedi dio našeg razgovora s Kaštelanom, kojeg smo pitali za Vilija M.

On je već imao problema?
Ja mislim da je bio uhićen u Srbiji.
Je li mu se pokušavalo na neki način pomoći?
Je, je, preko veleposlanstva. Brat mu je bio zamolio da se pomogne, da se dođe do nekog kontakta s njim, da bar ima informaciju je li živ, je li dobro, je li zdravo, nisu imali nikakvu informaciju. Obratio se bio meni u Općinu i mislim da sam tada kontaktirao ministra Kuščevića i da je Kuščević zvao nekog u veleposlanstvu ili Ministarstvu vanjskih poslova i da se došlo do povratne informacije da je sve u redu.

WhatsApp ministar

A 5. listopada prošle godine Kaštelan je ovo napisao u hvalospjevnom statusu o Kuščeviću u kojem ga naziva "WhatsApp ministrom" pa je u nabrajanju "očitih primjera gdje se jedan Bračanin, bivši kolega načelnik, izabrani saborski zastupnik i aktualni ministar uprave Lovro Kuščević zauzeo za svoj Brač" spomenuo i zgodu kad su "dvojica Bračana zatvoreni u Beogradu", bez ikakve informacije o njima. I onda se, nakon Kuščevićeve reakcije, pokreće diplomacija te se "pritvoreni Bračani uspiju javiti svojima doma".

Kuščević bez riječi

Namjeravali smo popričati i s Kuščevićem, ali nije odgovorio na poziv. Zasad je ignorirao i SMS poruku u kojoj tražimo da nam izjavi kako je pomogao Viliju M. Ministarstvo vanjskih poslova nam je, pak, poslalo reakciju u kojoj tumači kako je nadležnost diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske "u konzularnom području određena odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima i Zakona o vanjskim poslovima. U slučaju uhićenja ili pritvora, na zahtjev uhićenog, diplomatska misija/konzularni ured prema odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima i Zakona o vanjskim poslovima, može zatražiti obavijest o pojedinostima uhićenja kako bi se pružile potrebne informacije o pravnoj pomoći. Također, na zahtjev uhićenog, može pomoći u pronalasku odvjetnika ili prevoditelja", vele u MVP-u, pa informiraju da su "putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji od samog trenutka zadržavanja hrvatskih državljana koji su se vraćali s utakmice u Bugarskoj u kolovozu 2018." poduzeli "sve potrebne aktivnosti za pomoć hrvatskim državljanima". Doznali smo da su zaposleni u veleposlanstvu komunicirali sa srpskim MUP-om i sudovima, zatražena je i službena informacija "o zadržanim hrvatskim državljanima od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije. Veleposlanstvo je više puta kontaktiralo i uprave Kazneno popravnog zavoda u Padinskoj Skeli i Okružnog zatvora u Beogradu", detaljno opisuje MVP. Uz to, zaposleni u veleposlanstvu su posjetili pritvorenike, bili su i u"stalnoj komunikaciji s njihovim obiteljima i odvjetnikom", i tako dalje i tome slično. Kuščevićevu ulogu MVP nije spomenuo

Tko je drugi Bračanin koji je s Vilijem M. tamnovao u Srbiji, za ovu priču nije bitno. Koliko je poznato, uhapšeni torcidaši izvedeni su pred beogradski Prekršajni sud, a nismo doznali je li i kako kažnjen Vili M. U Hrvatskoj nije osuđivan.

Kaštelan osuđuje svako nasilje, ali ne želi osuditi Torcidu

Valja spomenuti kako je Kaštelan u izjavi za Index osudio svako nasilje po nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, ali se i usprotivio etiketiranju i kolektiviziranju krivice bilo koje vrste. "Niti možeš ustaše sve označit kao negativce, niti partizane kao pozitivce", tumačio je načelnik Pučišća, pa ni u aktualnom slučaju ne želi osuditi cijelu Torcidu.

U afirmativnom statusu o Kuščeviću kao WhatsApp ministru Kaštelan mu, osim za pomaganje Bračanima osumnjičenima zbog huliganizma, pripisuje zasluge za urgiranje "kod ministrice" protiv ukidanja razreda u Klesarskoj školi, za dobivanje termina kod ministra financija zbog problema s Jadrankamenom te niz drugih podviga:

Ministarski potpis u avionu

"Kasni nam očitovanje ministarstva, nema tko potpisati, ministar je na putu, možeš li šta učiniti? Lovre, cesta Pučišća - Povlja nam je spremna za međunarodno financiranje, može li vlada to podržati? I onda sutradan dođe obavijest da se Klesarskoj školi odobrava razredno odjeljenje, ministar Marić nas primi na sastanak u 6 sati popodne usred izrade rebalansa državnog proračuna, ministar gospodarstva potpiše mišljenje u avionu, a vlada donese odluku o financiranju izgradnje ceste Pučišća - Povlja i ne samo nje nego i rekonstrukciju ceste od Supetra do Pučišća i od Povalja do Selaca", nabrajao je Kaštelan pa zaključio kako je sve navedeno samo dio Kuščevićevih zasluga za Brač.

"A bilo ih je puno, puno više. Ne mogu ni zamisliti koliko je poziva primio od ostalih bračkih kolega i od brojnih drugih iz čitave države. Lovru se zove jer se zna da će učiniti što god je moguće i zakonski utemeljeno", opisuje Kaštelan čarobne moći aktualnog ministra uprave koji "jednostavno živi onu svoju poznatu: Hrvatska je jaka koliko je jaka naša najmanja općina, naše najmanje selo", veli načelnik Pučišća te se, na kraju, u ime Bračana zahvaljuje Lovri što ih izborom na visoku funkciju nije zaboravio, a ostale informira da kada "na nekoj sjednici vlade ili nekom sastanku" vide Kuščevića s mobitelom, to on "na WhatsAppu rješava neku ovakvu situaciju".

Kuščević u odgovoru na hvalospjeve: Najljepše je kad te se tvoji sjete

U komentaru ispod statusa Kuščević je odgovorio: "Ne radim svoj posao radi slave i hvale, no hvala Ti Marino na ovim riječima. Diljem Hrvatske ima tisuće ljudi koji bi ovako mogli napisati, no najljepše je kad te se tvoji sjete. Zajedno, uz Božju pomoć, možemo stvoriti modernu, učinkovitu i bogatu Hrvatsku u kojoj će svatko raditi najbolje što može i konkretno joj doprinositi. I hvala Vam što ste i vi dio tog tima."

Nije nam poznato hoće li i kako svemogući ministar pomoći svome Bračaninu i sada kada je u splitskom istražnom zatvoru zbog nemilosrdnog napada na sezonce srpske nacionalnosti, a ni što je činiti nama kojima WhatsApp ministar ne odgovara na pozive i poruke. Nećemo vas daviti pričom o jednakosti građana, znamo gdje živimo.

Pročitajte više