Tko je liječnik kojem Grad Split mora platiti 150 milijuna kuna?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLITSKI gradonačelnik Andro Krstulović Opara danas je u Zagrebu, a sastat će se s premijerom Andrejem Plenkovićem. 

Tema sastanka je i presuda po kojoj Grad Split mora platiti gotovo 150 milijuna kuna dr. Nebojši Kneževiću zbog spora oko zemljišta na TTTS-u, što bi potpuno moglo blokirati drugi najveći hrvatski grad. 

Ovaj spor vodi se oko zemljišta u istočnom dijelu grada, na prostoru TTTS-a, gdje su Nebojša i Alemka Knežević, Srećko Mišura i tvrtka Petra Dura uknjiženi kao vlasnici velikog dijela prometnica koje su prethodno kupili. Iz tog razloga već godinama je blokirana izgradnja vodovoda za obližnju Žrnovnicu te polaganje energetskih kabela, jer oni kao vlasnici ne pristaju dati suglasnost. Blokada bi mogla nastupiti i oko gradnje prve faze splitske obilaznice, najavljene za kraj ove ili početak iduće godine.

Prvostupanjska presuda u korist Kneževića i drugih donesena je na Općinskom sudu u Splitu u kolovozu 2016. godine.

Dalmatinski portal piše da se poduzimaju svi koraci kako bi se zaštitila realizacija svih zacrtanih ciljeva sa sjednice vlade, izgradnja obilaznice i vodoopskrbnog sustava na tom području. Javljaju i da u realizaciju ide i izgradnja obilaznice od Mravinaca do TTTS-a. 

Tko je dr. Nebojša Knežević?

Dr. Knežević je inače liječnik, specijalist za unutarnje bolesti i dugi je niz godina radio u splitskom KBC-u, na Klinici za unutarnje bolesti.

U Kaštel Starom, gdje i stanuje, suvlasnik je i direktor tvrtke "Petra dura", koja je, kako se navodi u zadnjem dostupnom poslovnom izvješću, onom za 2017. godinu, imala samo jednog zaposlenog i prijavljenu dobit od 2761 kunu, a godinu prije tri zaposlena i dobit od 3538 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Na čelu s dr. Kneževićem i tom tvrtkom, koja se bavi iznajmljivanjem poslovnih prostora i servisnim uslugama, ostali suvlasnici parcela na tom dijelu grada su krajem 2016. godine zatražili od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti pojedinih članaka Zakona o cestama, očito vezano uz spor s Gradom, ali je postupak u veljači 2017. godine obustavljen u potpunosti.

Upravo zbog jednog u nizu postupaka koji dr. Knežević vodi s Gradom, Agencijom "Eko-Kaštelanski zaljev" i HEP-om, zaustavljen je projekt izgradnje kanalizacije za Žrnovnicu i Korešnicu jer je, kao vlasnik dijela zemljišta blizu TTTS-a, uložio žalbu na lokacijsku dozvolu zato što bi trasa vodovoda prolazi preko njegove parcele.

Aktivno sudjeluje u postupcima izrade prostornih planova u Kaštelima i Milni na Braču.

Pročitajte više