Tko je Mirjana Čagalj? Pravdala očajnu obnovu Banije, hvalila se darom Josipe Rimac

Foto: Davorin Visnjic, Miranda Cikotic/PIXSELL

ZBOG očajne obnove Banije poslije potresa, premijer Andrej Plenković smjenjuje ministra graditeljstva Ivana Paladinu.

Još prekjučer Plenković je rekao da je od Predsjedništva stranke dobio bjanko podršku za "određene kadrovske promjene vezane uz obnovu". Nova ministrica, kako se neslužbeno doznaje, bit će Mirjana Čagalj, članica Nadzornog odbora Hrvatskih cesta i savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet.

U HGK-u od 2015. godine

Tko je HDZ-ovka Mirjana Čagalj?

Kako se navodi na stranicama HGK, rođena je u Splitu, diplomirala je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Na mjesto potpredsjednice HGK za graditeljstvo i promet dolazi 2015. godine s mjesta izvršne direktorice tvrtke Metroholding, na kojem je bila zadužena za realizaciju projekata. Od 2012. godine vanjska je članica Saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Također, navode se i nagrade koje je dobila, poput nagrade Kolos za dostignuća u graditeljstvu, ali i počasne titule za ambasadoricu makro-regionalne strategije za svoj dosadašnji doprinos jačanju gospodarske i političke suradnje u jadransko-jonskoj regiji. Stoji tu i njen životni moto koji glasi: "Uspjeh nikada ne dolazi preko noći“.

Opravdanja za očajnu obnovu

Zanimljivo je da je ona prije godinu dana pravdala očajno sporu obnovu.

"Možda smo malo upali u zamku svojih administrativnih zapreka, ali vjerujem kad se ovo usko grlo otvori da će to izgledati sve puno bolje. Građevinari su spremni, oni žele raditi, a ljudi se žele vratiti u svoje kuće. Teško je bilo za očekivati da se obnova može izvesti u godinu dana", kazala je Mirjana Čagalj za Dnevnik.hr.

U mreži Prvog Hrvatskog radija gostovala je u ožujku 2021. godine. Bilo je to uz obljetnicu zagrebačkog potresa. Čagalj je tada rekla kako se ne slaže s tezom da obnova nije počela.

"Obnova je počela onog dana kada je bio potres. Na teren je izašlo 500 volontera koji su davali naljepnice, crvene, zelene, narančaste. Došle su hitne mjere koje su osigurale novac za smještaj stanara, zabatne zidove, dimnjake. Izvršen je niz edukacija, donesen je zakon, program mjera, krenulo se u projektiranje. To je dio koji nije vidljiv.

U građevini je poznato da je priprema dobra osnova svega. Da nije bilo dobre pripreme, danas bi bio kaos da se ne zna tko pije, a tko plaća. Teško je to ljudima objasniti. Zgrade su se trebale održavati isto kao i automobil na kojem se radi godišnji servis. Trebalo se bolje brinuti o njima", rekla je ona.

"Bilo bi lako reći ministru ubrzajte proceduru..."

Sudjelovala je i na skupu koji je održan na godišnjicu potresa u Petrinji. Čagalj je tu govorila iz kuta samih stanovnika, ali nije propustila niti opravdati tadašnjeg ministra Darka Horvata.

"Imali smo nešto, a sada nemamo ništa, kaže to Marica kojoj je potres na Banovini uništio imanje i kuću, a otada je prošlo godinu dana. Uvijek su me frustrirali birokracija i rokovi koji prolaze, ali kad krenu radovi, kad čujete bager i miješalicu onda, ako je financiranje osigurano, stvari idu svojim ritmom, a problemi se rješavaju u hodu.

Bilo bi lako reći ministru ubrzajte proceduru, ali iskustvo kaže da će za koju godinu onda krenuti traženje krivca, a zaboravit će se hitnost, no Maricu to nije baš briga, njoj traje borba za život, ovo nije samo obnova kuća, ovo je spašavanje života", ukazala je Čagalj.

Imala je ona i ideje o tome kako bi se obnova mogla ubrzati. Sudjelovala je tako na sastanku predstavnika državnih institucija, akademske zajednice i struke na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

"HGK će sakupiti sve vaše ponude, posložit ćemo ono što nudite u jasne i transparentne tablice koje će onda olakšati državnim institucijama posao odabira tipskih rješenja. Ne smijemo nikoga isključiti iz ovog procesa obnove.

Često se žalimo da nemamo industrije, ali vidim da ovdje ima puno vitalnih firmi koje mogu puno toga. S trenutnim kapacitetima koje ste tu predstavili, mogli bismo imati 50 gotovih kuća tjedno ako budemo radili zajedno, a s pojačanim kapacitetima bismo već pred iduću zimu uselili sve ljude u svoje domove“, naglasila je Čagalj.

Kolinda kao uzor

O njoj se govorilo i kao o mogućoj nasljednici Damira Vanđelića na čelu Fonda za obnovu, do čega ipak nije došlo. Zapravo, često je bila i predmet špekulacija za neku od funkcija. Govorilo se o njoj i kao kandidatkinji HDZ-a na izborima 2017. godine. Ipak, ni do toga nije došlo, već je to bio Andro Krstulović Opara.

No godinu dana prije izbora, Čagalj je u intervjuu u Slobodnoj Dalmaciji otvoreno govorila o ovoj mogućnosti. Očito joj je tada uzor bila Kolinda Grabar-Kitarović, tadašnja predsjednica.

"Vrijeme je da žena preuzme kormilo iz više razloga. Predsjednica je pokazala da postoji i drukčiji način upravljanja državom. Za razliku od muškaraca koji na putu do cilja ruše barijere poput uragana, ženska energija ih zaobilazi poput vode", istaknula je Čagalj.

Spominjala se i kao kandidatkinja HDZ-a na listi za europske izbore 2019. Tportal je tada pisao kako je Čagalj i još troje kandidata predložio splitski gradski i županijski ogranak HDZ-a, ali i kako je Plenković osobno intervenirao i uvrstio Domagoja Maroevića, gradskog vijećnika i ravnatelja Županijske lučke uprave.

Rimac njezinom sinu poklonila zastavu s kninske države

Ono što bi sad vjerojatno izbjegla je njezino navodno prijateljstvo s Josipom Rimac, nekadašnjom gradonačelnicom Knina i državnom tajnicom Ministarstva uprave koju se sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Nacional je pisao kako je Čagalj provodila nadzor gradnje kninske crkve. Tvrdili su i da Josipa Rimac privremeno boravi u Zagrebu upravo kod Mirjane Čagalj te da se radi o bliskom prijateljstvu.

To se može iščitati i iz riječi Mirjane Čagalj. Naime, na zgradi u kojoj živi, na dan finala Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, osvanula je hrvatska zastava. Radilo se o zastavi s kninske tvrđave, valjda temeljnom simbolu hrvatskog državotvorstva.

Dalmatinski portal je pisao kako im je Mirjana Čagalj otkrila da je taj stijeg bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac darovala njenom sinu Stjepanu, a on je iskoristio prigodu da je istakne u centru Splita.

Karijera tenisačice

Inače, Čagalj koja se djevojački preziva Reić, poznata je i kao tenisačica te mediji ističu njezinu zavidnu karijeru u 1980-im. Slobodna Dalmacija donijela je 2012. godine reportažu iz njezinog doma, a autora teksta oduševio je dizajn stana i spominjao je nježnu igru ljubičaste i zelene boje.

"Otac mi je strojar i maketar, majka je tehničke struke, a ponosim se i činjenicom da sam nećakinja priznatog arhitekta Frane Gotovca. Istina je i da imam vremena i za politički angažman i za sudjelovanje u brojnim udrugama i društvima koje rade na dobrobit grada i države.

Ali sve se stigne kada se nešto voli i želi. Rezultati koji ostaju iza mene, te moje građevine, ali i prijateljstva koja stječem na životnom putu su uz moju obitelj moje najveće blago", kazala je tada Mirjana Čagalj.

Bili smo i na njezinom Facebook profilu, na kojem većinom objavljuje svoja gostovanja u medijima, izvještaje s raznih stručnih skupova te obavezne čestitke za Božić i Uskrs. Kako to već ide, prisutna je i stalna podrška hrvatskim sportašima uz fascinaciju zajedništvom, oduševljenje Pelješkim mostom, kao i sućut za Vukovar ili zahvalnost za Oluju.

Pročitajte više