Tko je novi predsjednik Brazila Jair Bolsonaro? Homofob, rasist i ženomrzac

Hina

BRAZILCI su jučer s 55,1 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora za predsjednika izabrali 63-godišnjeg Jaira Bolsonara, ekstremno desnog političara koji je najavio da će jednom od najvećih zemalja svijeta vladati u skladu s ustavom i Biblijom. Kada je riječ o Bolsonaru, zapravo je teško pretjerati u ocjeni njegovih političkih stavova kao ekstremističkih i antidemokratskih iz jednostavnog razloga što ovaj dugogodišnji zastupnik u brazilskom Kongresu nikada nije tajio kakva su njegova uvjerenja.

Bolsonaro je bivši časnik brazilske vojske, koji je više puta hvalio vojnu diktaturu koja je Brazilom vladala od 1964. do 1985. godine, tijekom čega su mnogi protivnici režima bili mučeni i ubijani. Novi brazilski predsjednik ima samo jednu ključnu primjedbu na vladavinu vojne hunte - nisu dovoljno ubijali i mučili.

Tijekom svoje dugogodišnje političke karijere - unatoč kojoj se uspio glasačima prikazati kao autsajder koji nije dio korumpiranog brazilskog političkog establishmenta, Bolsonaro se isticao nizom šokantnim izjava. 

Podržava mučenje, sanja o građanskom ratu

Primjerice, u intervju 1999. godine na pitanje što bi učinio da je predsjednik Brazila, Bolsonaro je odgovorio da bi “isti dan zatvorio Kongres i proveo državni udar”. U istoj televizijskoj emisiji je izjavio da “podržava mučenje, jer mučenje djeluje”, te da bi u Brazilu trebalo započeti građanski rat tijekom kojega treba ubiti 30 tisuća njegovih političkih protivnika kako bi se “završio posao koji vojska nije napravila”. Dodao je: “Ako će pritom umrijeti neki nevini ljudi, to je u redu, jer u ratu stradaju i nevini.”

Osim što glorificira vojnu diktaturu, mučenje i ubijanje političkih protivnika, Bolsonaro je poznat kao ženomrzac i homofob. Zastupnici iz druge strane jer poručio da je “toliko ružna da je ne bi silovao”, političke protivnice je nazivao “kurvama”, a tijekom godina ispalio je i niz homofobnih izjava poput onih da bi “udario dvojicu muškaraca koji se ljude na ulici” i da bi radije da mu “sin umre u prometnoj nesreći nego bude u vezi s muškarcem”.

Uzor mu je Pinochet

Pored svega toga, Bolsonaro je i osvjedočeni rasist, koji je potomke tamnoputih robova koji su u Brazil dovedeni iz Afrike opisivao kao lijenčine, a protivi se i pravima brazilskih domorodaca. Kao jednog od svojih uzora spominjao je pokojnog čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, naročito njegove ekonomske politike, ali je i njemu zamjerio što nije ubio više ljudi.

S obzirom na to kakav je Bolsonaro, logično je da se postavlja pitanje kako je takav čovjek i političar uspio postati predsjednik Brazila. Dobri poznavatelji prilika u ovoj južnoameričkoj zemlji njegov uspjeh tumače kao kombinaciju triju ključnih faktora: 1. velike krize koja Brazil već godinama potresa, te ogromne korumpiranosti skoro cijelog političkog establishmenta, 2. izvrsno vođene i od strane nekih velikih firmi financirane kampanje koja se oslanjala na širenje lažnih vijesti preko društvenih mreža i 3. uspona fundamentalističkih evangeličkih kršćana u Brazilu, kojih je više od 70 posto glasalo za Bolsonara.

Početkom rujna na njega je pokušan atentat. Uboden je nožem na predizbornom skupu prošli u gradu Juiz de Fora.

Bolsonaro je mnogo gori od Trumpa

Ipak, analitičari upozoravaju da je pogrešno Bolsonara uspoređivati s Donaldom Trumpom, te da je novi brazilski predsjednik zapravo kombinacija ruskog predsjednika Vladimira Putina, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea. Primjerice, Trump će javno napadati medije koji mu nisu po volji, ali ih sigurno neće masovno pohapsiti i slati u zatvor kao Erdogan. Trump će slaviti pravo da svaki Amerikanac može lako doći do vatrenog oružja, ali neće pozvati američku policiju da nasumično ubija na ulici sve ljude koji im izgledaju kao dileri droga ili ovisnici poput Dutertea. Trump će se ljutiti na svoje kritičare, ali ih neće ubijati poput Putina. 

Sudeći prema svemu što je dosad činio i govorio, Bolsonaro nema nikakvih problema s ubijanjem protivnika, progonom novinara, zlostavljanjem žena i manjina itd., i sve to na najbrutalniji mogući način.

Bolsonarova pobjeda je najnoviji primjer narodne osvete otuđenim i korumpiranim političkim elitama, koje nažalost na pozicijama moći zamjenjuju najgori demagozi, ekstremisti i nasilnici. Brazil je dobio predsjednika koji će možda uništiti brazilsku demokraciju, koja je od hrvatske starija samo 5 godina.
 

Pročitajte više