Tko je novi vlasnik frekvencije Radija 101? Pisalo se da je povezan s Pripuzom

Foto: Pixsell, Ured Predsjednice, Index

UMJESTO Radija 101 na njegovoj prepoznatljivoj frekvenciji uskoro će s emitiranjem krenuti Top Radio.

Stojedinica je, naime, jučerašnjom odlukom Vijeća za elektroničke medije definitivno ostala bez svoje prepoznatljive frekvencije. Tvrtka Top Radio d.o.o. dobila je koncesiju za emitiranje na 101 MHz sljedećih 15 godina.

"Kao najpovoljniji ponuditelj, temeljem provedenog postupka tajnog glasovanja, izabrano je trgovačko društvo TOP RADIO d.o.o., i to sa šest glasova. Jedan glas dobio je ponuditelj ZWEI 01 d.o.o. Navedenom odlukom trgovačkom društvu TOP RADIO d.o.o. dodjeljuje se radijska koncesija na predmetnom području na 15 godina", stoji u odluci Vijeća. 

Vlasnik i direktor tvrtke Top radio d.o.o. je Ivan Jurić-Kaćunić. Prema poslovnim servisima, Jurić-Kaćunić je povezan s 27 poslovnih subjekata. Aktualni je direktor Media Servisa, koji informativnim sadržajem servisira primarno radijske postaje. Lako je uočiti i kako su među firmama u kojima se pojavljuje ime Jurića-Kaćunića neke od poznatih radijskih postaja, Antena, Narodni, Enter, Extra... No u firmama koje stoje iza tih radijskih postaja izašao je iz vlasničkih, odnosno upravljačkih pozicija, barem formalno. Aktivne funkcije ima još u Radiju Dalmaciji, čiji je vlasnik, te u - Top Radiju. 

Top Radio d.o.o osnovan je krajem travnja 2021. Ta se tvrtka jedina, uz Radio 101, javila na prvi natječaj VEM-a u svibnju, no nakon što je ponuda Stojedinice proglašena nepotpunom zbog nedostatne potvrde o osiguranom novcu za tromjesečno poslovanje, naprasno je povukao svoju ponudu. Sada je na natječaju s više ponuditelja, među kojima su bile i tvrtke nekih moćnih hrvatskih poduzetnika, uspio preuzeti frekvenciju koju je desetljećima imao Radio 101. 

Zanimljivo je i da se kao prokurist Top radija d.o.o. pojavljuje televizijski i radijski voditelj Ivan Vukušić koji je radio na Anteni Zagreb i Enter Zagrebu, radijima u čijim je vlasničkim strukturama bio i Jurić-Kaćunić.

Prikriveno vlasništvo Petra Pripuza?

Novinar Saša Paparella, poznat i po istraživanju (ne)transparentnosti vlasništva u medijima, ukazivao je na niz nejasnoća vezanih za tvrtku Top radio d.o.o, čiji je jedini osnivač i direktor, kako se navodi u sudskom registru, Ivan Jurić-Kaćunić, no upućeni sumnjaju na to da se iza tog ponuditelja možda krije prikriveni vlasnik i da je riječ o Petru Pripuzu.

"Potpuno je nejasno zašto je tvrtka Top radio odustala na posljednjem natječaju AEM-a, i to u trenutku kad su ostali jedini ponuditelj. Vlasnik i direktor Top radija je Jurić-Kaćunić, samoproglašeni 'vodeći radijski strateg', koji je, prema sudskom registru, povezan s tridesetak tvrtki iz radijskog biznisa, a većini je i vlasnik. Iako je neko vrijeme bio i vlasnik popularnih radijskih postaja, kao što su Antena i Extra FM, nikad nije dao intervju u kojem bi objasnio kako je stekao te medije", kazao je Paparella za Hinu. Dodaje i da se u ovom slučaju treba osloniti na javne izvore.

''Iz sudskog registra može se saznati da je Jurić-Kaćunić poslovni partner Ivana Pripuza, sina poduzetnika Petra Pripuza, istog onog kojeg je Miroslav Kutle preko Nacionala nedavno javno optužio da mu je oteo vlasništvo u nekoliko popularnih radiopostaja. U tim je medijima odbjegli tajkun godinama držao vlasničke udjele preko tajnih ortačkih ugovora ili paravan-vlasnika, kao što je, navodno, Jurić-Kaćunić. Kutle tvrdi da ga je on iznevjerio i prešao na stranu obitelji Pripuz", zaključuje Paparella.

Kako su se mijenjali vlasnici i firme u poznatim postajama s kojima je povezan Jurić-Kaćunić

Kaćunić se u radijskom biznisu probio za vrijeme Juraja Hrvačića, nekadašnjeg hrvatskog radijskog mogula, koji je 1996. osnovao Obiteljski radio (danas Antena Zagreb), a 1997. i Narodni radio. Nakon što je Hrvačiću u lipnju 2013., kako je ranije pisao Paparella, netko vrlo uvjerljivo objasnio kako bi se trebao povući iz tog lukrativnog biznisa, Narodni radio prodao je direktoru te postaje, Ivanu Juriću-Kaćuniću. Po istom je scenariju i Antenu Zagreb dobio njezin direktor, Hrvoje Barišić. Barišić je mjesto direktora inače preuzeo 2011. upravo od Jurića-Kaćunića.

Valja naglasiti i da su firme povezane radiopostaje nerijetko mijenjale imena, ali su se mijenjale i firme koje stoje iza radijskih postaja. No često se u njima pojavljivalo ime Jurića-Kaćunića, novog vlasnika frekvencije 101 MHz. 

Svjedočio na suđenju Bandiću

Jurić-Kačunić, premda je, prema sudskom registru, bio ili jest povezan s 20-ak radijskih firmi, nije baš davao intervjue. No zato jest svjedočio na sudu. Ivan Jurić-Kaćunić bio je prije tri godine svjedok na suđenju Milanu Bandiću u aferi Štandovi, u kojoj je pokojni gradonačelnik, kojem se sada otkrivaju nove afere, bio optužen za pomaganjem udruzi U ime obitelji Željke Markić. 

"Kad bi se događalo nešto značajnije, Miro Laco bi me obavijestio da je Grad Zagreb pokrovitelj i da će svi odnosi biti regulirani s udrugom U ime obitelji, ali ja s udrugom nisam komunicirao. U našu marketinšku agenciju Mega produkcija sve je platila Obiteljskom radiju", svjedočio je Ivan Jurić Kaćunić, tadašnji savjetnik uprave Obiteljskog radija. Svjedočio je i spomenuti Hrvoje Barišić, koji je rekao da mu se Laco također javio mailom.

O Juriću-Kaćuniću pisalo se i u slučaju Kameničkog, koji je Mercedesom ubio dvije žene

O Juriću-Kaćuniću Index je pisao i u slučaju tada 20-godišnjeg Marina Kameničkog, koji je 2018. godine, jureći svojim Mercedesom C63 S AMG od 510 konjskih snaga i vrijednim 850 tisuća kuna, izazvao stravičnu prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije žene, a dvoje ljudi je teško ozlijeđeno. 

No osim imućnih roditelja, a otac mu se spominjao kao glavni Todorićev električar dugi niz godina, Kamenički je imao i dvojicu utjecajnih prijatelja u radijskom biznisu, a jedan od njih bio je, pogađate, Jurić-Kaćunić.

Kamenički je, naime, ironično, bio predsjednik udruge "Karlo Klaić", čiji je cilj, prema registru udruga, "promicanje sigurnosti prometa i prometne kulture te podizanje razine svijesti, odgovornosti i znanja u svrhu smanjenja nepropisnog i rizičnog ponašanja svih sudionika cestovnog prometa, s naglaskom na djecu i mlade". Osnovana je, kako piše na Facebook stranicama udruge, u čast poginulom Karlu Klaiću, koji je poginuo 1.10.2016. u Zagrebu u tragičnoj prometnoj nesreći, čiji je glavni krivac bio alkohol.

O čemu je jedva punoljetni mladić savjetovao upravu radija i kako je zapravo bio povezan s novim vlasnikom frekvencije Stojedinice?

No zanimljivo je da je dopredsjednik udruge Ivan Jurić-Kaćunić, a tajnik je Katijan Knok. I Knok je vezan za radijski biznis i njegovo se ime nerijetko spominjalo uz Kaćunića. Obojicu su neki mediji ranije povezivali s Miroslavom Kutlom. Kaćunić je kao vlasnik Radija Dalmacije s Kameničkim bio na sastanku koji je s Kolindom održalo izaslanstvo Koordinacije komercijalnih radijskih postaja pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Iz Enter Zagreba, radija u čijoj je upravljačkoj strukturi svojevremeno, naravno, bio i Jurić-Kaćunić, tada su na Indexov upit odgovorili da Kamenički "nekih šest mjeseci nije dio Uprave Entera". No nikada nije bilo objašnjeno o čemu je točno jedva punoljetni mladić savjetovao upravu radija i kako je točno povezan s Jurićem-Kaćunićem, novim vlasnikom nekadašnje frekvencije Stojedinice. 

Pročitajte više