Tko je osuđeni kardinal pedofil? Batarelov prijatelj, držao je misu u Hrvatskoj

Foto: Facebook

AUSTRALSKI kardinal i rizničar Vatikana George Pell (77) je na sudu u Melbourneu proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dva desetljeća.

Kardinal Pell, kojeg često nazivaju "Rizničar Vatikana", zbog njegove funkcije pročelnika Tajništva za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale sv. Patrik u prostorijama crkve prije 22 godine. 

>> Treći čovjek Crkve proglašen krivim za pedofiliju. Zlostavljao dječake u zboru

Tko je George Pell?

George Pell jedan je od najbližih Papinih suradnika, ministar financija Vatikana i najistaknutija ličnost Katoličke crkve u Australiji. 

Nakon što je prije dvije godine protiv njega podignuta optužnica, Papa, koji se prethodno zarekao na nultu toleranciju na pedofiliju u Crkvi, dao je kardinalu Pellu dopust za vrijeme sudskog procesa u Australiji.

Pell je, pak, kategorički odbacivao sve optužbe. 

"Veselim se tome što ću konačno doći pred sud", rekao je novinarima u Vatikanu. 

"Nevin sam, optužbe su lažne. Cijela mi je ideja seksualnog zlostavljanja odvratna", kaže. 

Požalio se da je tijekom dvogodišnje istrage bio žrtva "nemilosrdnih napada na njegov karakter", koji su se često pojavljivali i u medijima.

Kada je australska policija 2016. godine objavila da istražuje Pella zbog sumnje na seksualno zlostavljanje djece, papa Franjo je stao u njegovu obranu. "To je u rukama pravosuđa i ne možete suditi prije samog pravosuđa... A kad pravosuđe kaže svoje, i ja ću reći svoje", poručio je Papa medijima.

Najveći skandal Vatikana u 2017.

Skandal oko Pella je tim veći što je ovaj kardinal prije tri godine pred australskim državnim povjerenstvom svjedočio o institucionalnom seksualnom zlostavljanju djece. Tada je priznao kako je Crkva napravila "katastrofalne" pogreške svojim odbijanjem da uvaži svjedočanstva zlostavljane djece, premještanjem svećenika pedofila iz jedne župe u drugu umjesto da ih izbaci iz Crkve te pretjeranim oslanjanjem na konzultacije sa svećenicima pri rješavanju problema. Pell je tada odbio doći u Australiju na svjedočenje, pravdajući se bolešću. Umjesto toga je svjedočio iz Rima, a nedugo nakon toga otkriveno je da je i sam osumnjičen.

Stao uz svećenika kojem se sudilo za zlostavljanje

No Pellova povezanost s pedofilskim skandalima seže više od dva desetljeća unatrag. Kako javlja The Washington Post, Pell je 1993., u vrijeme kad je bio pomoćni biskup u Melbourneu, zgrozio javnost prateći australskog svećenika Geralda Ridsdalea na suđenje zbog seksualnog zlostavljanja dječaka u njegovoj župi. Kako je sam kasnije priznao, bio je uz Ridsdalea jer su se on i njegovi nadređeni nadali da će njegova prisutnost ublažiti presudu. Pell i Ridsdale godinama su zajedno služili u gradu Ballaratu u Victoriji. 

Ridsdale je priznao krivnju i osuđen je, a uskoro su i Pella mediji počeli optuživati da je prikrivao izvješća o seksualnom zlostavljanju od strane australskih svećenika - ali i da je sam zlostavljao djecu. 

Prijatelj Vice Batarela, vodio misu u Zagrebu

Pell je 2015. godine u Zagrebu vodio misu na proslavi crkvene svetkovine Majke božje od Kamenitih vrata.

Tom prilikom je susret s njim zabilježio i Vice John Batarelo, koji je fotografiju s Pellom objavio na Facebooku. Batarelo je istaknuti član zaklade Vigilare, ali i jedan od organizatora Hoda za život.

Spomenuta zaklada je u više navrata organizirala i TradFest - Festival tradicije i konzervativnih ideja, a 2016. godine jedan od gostiju je bio konzervativni kardinal Raymond Leo Burke. Burkea je papa Franjo smijenio iz Kongregacije za biskupe, a zatim ga maknuo i s mjesta vrhovnog suca te mu dao tek ceremonijalnu dužnost kao zaštitnika Suverenog vojnog malteškog reda jer je Burke, kako se tada neslužbeno doznalo, imao previše ekstremne poglede u vezi s abortusom.

Pročitajte više