Tko je Stipislav Jadrijević, čovjek koji je danas proglašen najdoktorom u Hrvatskoj

Foto: Index

STIPISLAV Jadrijević danas je, povodom Svjetskog dana bolesnika, proglašen najdoktorom u Hrvatskoj u prošloj godini. Tom časnom titulom proglasila ga je Hrvatska udruga pacijenata. Društvo mu radi Božena Kapitarić iz Županijske bolnice Čakovec koja je proglašena za najsestru.

No, Stipislav Jadrijević već je od ranije poznat široj hrvatskoj javnosti, a i na Indexu je više puta pisano o njemu.

Jadrijević je kirurg u zagrebačkoj bolnici Merkur, a poznat je po tome što često izvodi komplicirane zahvate koje se malo tko usudi izvesti. Prije dvije i pol godine on je prvi u Hrvatskoj izveo tzv. ''ex vivo'' resekciju jetre, tj izvadio jetru iz pacijenta i na drugom operacijskom stolu uklonio tumor, te zdravi dio jetre ponovno vratio u pacijenta. Pacijentici kojoj su prije dolaska dr. Jadrijeviću rekli da joj je tumor inoperabilan te da se ne može izliječiti, dolaskom u bolnicu Merkur dr. Jadrijević je spasio život.

"Pacijentici sam morao izvaditi jetra i pacijentica je ležala na stolu bez jetara, dok sam ja na drugom stolu odvajao tumor od jetara i zdravi dio jetara sam nakon toga vratio", komentirao je u rujnu 2014. Jadrijević.

"Pa nama je vađenje jetre uobičajen postupak kod transplantacije, s tim da su nam transplantacije još teže jer tad jetra puno krvari, a ova je bila koliko toliko zdrava, osim što je zahvaćena tumorom. Operaciju sam izveo tako da sam venu porte prespojio u donju šuplju venu koja vodi krv iz tankog crijeva kroz jetru i koja se u jetri čisti. Tad sam imao čistu situaciju, zastoja nije bilo, nesmetano sam izvadio jetru, pothladio je, isprao krv i krenuo uklanjati tumor. Tu treću žilu koja je djelomično bila zahvaćena tumorom sam rekonstruirao na stolu i nakon toga vratio u trbuh. To je sve prošlo u redu, jedino sam morao izvaditi i slezenu da smanjim dotok krvi kako bi zaštitio presađenu jetru", ispričao je dr. Jadrijević svoj zahvat", objasnio je za Index tada Jadrijević ovaj komplicirani zahvat.

Obavio stotine transplatacija i Hrvatsku stavio u svjetski vrh


Sredinom 2015. godine zbog mnogobrojnih transplantacija koje se u Merkuru obavljaju svakodnevno, Jadrijević je ušao među deset najvrednijih liječnika u Hrvatskoj.

"Ja sam samo radio svoj posao i tako ću i ubuduće. Nisam ni znao da netko prati koliko radimo pa sam se ugodno iznenadio", rekao tada je prvi od desetorice, transplantacijski kirurg iz KB Merkur, Stipislav Jadrijević.

Današnja nagrada, dakle, samo je nastavak dobrog rada ovog kirurga.

Usput budi rečeno, KB Merkur je prva bolnica u svijetu po broju presađenih jetara na milijun stanovnika. Samo 2015. godine, kako nam je ljetos ispričao Jadrijević, u KB Merkuru presadili su 1000 jetara, a uspješnost transplantacija je 96 posto.

On i kolege iz Merkurovog Centra za transplantaciju solidnih organa svoje znanje prenose kolegama u susjednim državama poput BiH, Crne Gore ,Makedonije i Srbije.

"Sve je krenulo velikim entuzijazmom, prvo je dr. Branislav Kocman išao u Pariz na edukaciju za transplantaciju jetre, a ja sam u to vrijeme bio specijalizant kirurgije. Prve dvije transplantacije jetre smo napravili krajem 1998. godine. Potom sam 1999. godine otišao u Australiju gdje sam učio kako se presađuje gušterača. Po povratku iz Australije, 2003. godine napravili smo prvu simultanu transplantaciju gušterače i bubrega. Do današnjeg dana smo napravili preko 120 transplantacija gušterače i bubrega i time znatno poboljšali kvalitetu života našim pacijentima koji su bolovali od šećerne bolesti i kroničnog bubrežnog zatajenja.

Sad je u naš transplantacijski tim uključeno preko 100 kolegica i kolega u bolnici svih struka (kirurzi, anesteziolozi,patolozi, internisti, radiolozi, mikrobiolozi,instrumentarke, anesteziološki tehničari, medicinske sestre na odjelima i u jedinici intenzivnog liječenja). Nekad su nam operacije znale trajati od 10 do 12 sati, a sad smo toliko iskusni i brzi pa s transplantacijom jetre primjerice završimo već za dva sata. To nam je sad rutinska operacija", ispričao nam je prošlog ljeta dr. Jadrijević.

U razgovoru za Index početkom kolovoza 2016. godine, Jadrijević je kritizirao cijeli sustav.

"HZZO će uvijek grcati u gubicima sve dok se ne provedu istinske reforme. Naš mentalitet je takav da smo navikli da svi možemo imati sve i dok se zaista ne provede reforma, sustav još neće moći dugo opstati, no to je na političarima da o tome razmišljaju",a na nama liječnicima je da liječimo naše pacijente zaključio je tada dr. Jadrijević razgovor za Index.
 

Pročitajte više