Tko je tajanstveni pijanist - umjetnik ili varalica?

ČETIRI mjeseca trajala je saga o tajanstvenom pijanistu čije je pojavljivanje početkom travnja ove godine izazvalo veliko zanimanje javnosti nakon što ga je iz mora izvukla britanska policija.

Kada se pojavio nije ništa govorio, nije nikoga poznavao i ponašao se kao da je potpuni stranac na zemlji. Međutim, kada je jednom prilikom na komadu papira nacrtao klavir, osoblje bolnice u kojoj je bio smješten posjelo ga je pred piano na kojem je svirao poput virtuoza. Ili nije?

Ugledni britanski BBC u podužem članku koji se bavi tajanstvenim pijanistom piše kako se u proteklih 4 mjeseca razbuktala priča o nepoznatom mladiću, povučenom u sebe, kojega nitko ne poznaje, a koji navodno odlično svira piano.

Od kada se probio pod lupu javnosti, ljudi iz raznih dijelova Europe pijanistu su prepoznavali kao uličnog svirača iz Francuske, koncertnog klaviristu iz Češke ili kao kanadskog ekscentrika. Međutim, on nije ništa od toga.

Pijanist je nedavno vraćen u Njemačku, a britanski dnevnik Daily Mirror je objavio kako je mladić osoblju bolnice u kojoj je bio smješten otkrio da je rodom Nijemac koji je u Britaniji pokušao izvršiti samoubojstvo nakon što je izgubio posao u Parizu.

Budući da je o mladiću izlazilo jako malo informacija, dio javnosti je počeo vjerovati u nešto misteriozno vezano uz njega, a jučerašnja objava vijesti kako je otpušten iz bolnice, razočarala je mnoge koji su očekivali nešto više od pukog slučaja izgubljenog čovjeka.

Mediji su posljednjih mjeseci razvili nekoliko teorija oko slučaja pijanist, pa je tako prema nekima on psihički bolesnik, drugi pak smatraju da se radi o osobi koja boluje od autizma, a neki su čak tvrdili kako su mu odstranjene glasnice zbog čega nije mogao pričati.

Daily Mirror je pijanistu u članku od ponedjeljka nazvao varalicom koji je cijelo vrijeme mogao govoriti, a govori se i da je cijela priča oko tajanstvenog pijaniste bila izmišljena i od medija previše napuhana. Bilo kako bilo, osoblje bolnice i dalje ne želi ništa otkriti vezano uz lik i djelo mladića zbog zaštite njegovog zdravlja.

Njemačka ambasada u Britaniji je potvrdila kako su roditelji mladog pijanista iz njemačke pokrajine Bavarske, te su britanskim vlastima potvrdili njegov identitet. Mladić je ubrzo nakon toga dobio službene papire nakon čega se mogao vratiti u svoju domovinu, javlja BBC.

Pročitajte više