Tko je Tomo koji je trebao pomoć pa je Rimac zbog njega slala poruke Turudiću?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Poruke koje je kandidat premijera Andreja Plenkovića, vlade i HDZ-a za novog šefa DORH-a Ivan Turudić razmjenjivao s optuženicom Josipom Rimac (sada Pleslić) izazvale su brojne reakcije, ali i su i otvorile niz pitanja. 

>> Otkrivene stotine poruka Turudića i Josipe Rimac: "Di si radosti?", "Di si lipa?"

Među pitanjima ističe se tko je Tomo zbog kojeg je Turudić guglao o pravilniku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U današnjem intervjuu Turudić je izjavio da demantira sve optužbe pa je usput i napao Milanovića, ali nije objasnio tko je misteriozni Tomo kojeg spominje u porukama. 

Poruke Josipe Rimac i Turudića o izvjesnom Tomi

Poruke, koje je sinoć objavio Jutarnji list, razmijenjene su tijekom svibnja 2016. godine.

Rimac: Radosti treba mi pravilnik o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa ako možeš doć do njega
Turudić: Probat ću sutra
Rimac: Ok molim te
Turudić: Jel to poslovnik ili pravilnik?
Rimac: Mislim pravilnik
Turudić: Jel za Tomu?
Rimac: Da. Hvala radosti
Turudić: Sve sam zguglao, sutra ti šaljem
Rimac: Ok super

Sljedeći dan razmjenjuju seriju poruka u kojima ona predlaže da joj Pravilnik o radu Povjerenstva pošalje na e-mail, ili uslika pa na Viber, ali joj on objašnjava da toga ima više "(puno članaka, par stranica") i da će vidjeti može li na taj način. 

"Ja sam na jugu, da nisam ja bi doletila negdi po to" opravdava se Rimac i dodaje "a odvjetniku treba"..."zbog ovog". Turudić želi biti efikasan i brzi pa joj sugerira: "Pošalji mi odvjetnika", ali, Rimac uzvraća:" a kako kad je u St", i dodaje, "Jedino mogu našeg Vladu Galića", prenosi Jutarnji

Galić je, naime, tadašnji savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za obranu. Na kraju se dogovaraju da joj Turudić Pravilnik ipak pošalje na e-mail pa mu Rimac šalje dva maila, privatni i stranački.

Turudić naknadno u prepisci komentira da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa "glup", s čime se Rimac svesrdno složi. Turudić još piše: "To vam je vaša borba dala."

Radi li se zapravo o Tomislavu Karamarku i savjetima za izbjegavanje problema s Povjerenstvom za sukob interesa u aferi Konzultantica?

Pojavila se teza da je Tomo zapravo Tomislav Karamarko. U prilog tome mogao bi ići tajming. Naime, poruke datiraju iz svibnja 2016., kada je tadašnji šef HDZ-a upao u problem s Povjerenstvom za sukob interesa oko afere Konzultantica u koju je bila umiješana njegova supruga Ana Šarić Karamarko. Podsjetimo, otkrićem afere Konzultantica započeo je pad Tomislava Karamarka i njegov odlazak iz vlade, a i povlačenje iz politike. 

>> Registar afera: Afera Konzultantica

Ako bi se špekulacije da je Tomo iz poruka Turudića i Rimac Tomislav Karamarko pokazale točnima, to bi svemu dalo novu dimenziju jer bi to značilo da je predsjednik Županijskog suda, dakle jedan od čelnika tijela vlasti koje je potpuno odvojeno od izvršne vlasti, posredstvom Josipe Rimac guglao pravilnike za šefa HDZ-a koji se htio izvući od optužbi za sukob interesa i tako, u suštini, pružao pravnu pomoć tadašnjem lideru HDZ-a u korupcijskoj aferi. 

Podsjetimo, 15. lipnja 2016. Povjerenstvo pod predsjedanjem Dalije Orešković odlučilo je da je "dužnosnik Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa kad je iznosio svoje stavove na sastanku Vijeća suradnje Mosta i HDZ-a". Karamarko je nakon toga podnio tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, no taj je sud ustanovio da je povrijedio načela djelovanja u obnašanju dužnosti te je odbio tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a kojom je on tražio poništenje odluke Povjerenstva za sukob interesa. 

Tri godine kasnije, u srpnju 2019., Ustavni sud je prihvatio ustavnu tužbu Karamarka protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja ga je natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika vlade. Odluka je donesena većinom glasova i njome su ukinute presude Visokog i Upravnog suda te se predmet ponovno vraća Upravnom sudu.

U svibnju 2022. Visoki upravni sud pravomoćno je poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2016. kojom je bilo utvrđeno da je bivši predsjednik HDZ-a i tadašnji potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, zbog čega je otišao iz politike.

Sve korupcijske afere pratite na adresi: www.index.hr/afere. Da ni jedna afera više nikad ne padne u zaborav.

Pročitajte više