Ukrajinska Pravda: Evo tko je trebao preuzeti vlast u Ukrajini nakon ruske pobjede

Ilustracija: EPA

KREMLJ je prije početka invazije na Ukrajinu razmatrao dvojicu političara koji su nakon osvajanja Kijeva trebali preuzeti vlast u Ukrajini, piše Ukrajinska Pravda. Kandidati su bili: Viktor Medvedčuk, ukrajinski biznismen i proruski političar, te Viktor Janukovič, odbjegli ukrajinski predsjednik. 

"Ako mislite da su Rusi imali jasan plan tko će ovdje doći na čelo, jako se varate. Glavni cilj je bio da naša vlada padne. Prema njihovom planu, to se trebalo dogoditi treći dan. Deseti dan su trebali imati kontrolu nad cijelom državom. A imena onih koji će konkretno biti nova 'vlada' nisu im bila toliko bitna", tvrdi visokopozicionirani obavještajni izvor.

"Medvedčuk je sebe vidio kao prvu violinu. Pristojnu ulogu mogao je odigrati Sivkovič (zamjenik tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu iz Janukovičevog vremena). On već duže vrijeme radi u Federalnoj službi sigurnosti, a obučen je za selekciju kadrova na razne pozicije i slično. Ali nije bilo konačnog rasporeda tko bi trebao ići na koje pozicije", dodao je. 

"Vitia postupno ludi, stalno sjedi kod kuće"

Ukrajinska Pravda doznaje da su postojala najmanje dva politička plana Kremlja o tome tko će upravljati Ukrajinom nakon što zemlja bude zauzeta. Prvi projekt bio je očekivano povezan s Viktorom Medvedčukom, osobom najbližom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Ukrajini. 

Međutim, problem se pojavio zbog uvođenja sankcija koje su onemogućile Medvedčuku da se bavi biznisom i politikom. "Vitia (Viktor od milja) postupno ludi. Stalno sjedi kod kuće, ta ga ograničenja psihički oslabljuju, jer nema što raditi", rekao je u siječnju prošle godine jedan od članova frakcije Oporbena platforma – Za život, proruske političke stranke koju vodi Medvedčuk.

Izvori u njegovoj stranci navode da je Medvedčuk bio jedna od rijetkih osoba koja je pouzdano znala za početak ruske invazije. "Ne sumnjam da će Putin započeti rat. I ne samo zato što vidim kako Vitia već 'peče štruce i skuplja sol' kako bi se sastao sa svojim [kćerinim] kumom u Kijevu", poručio je zastupnik Oporbene platforme – Za život, nepunih mjesec dana prije početka rata. 

"Dan prije početka invazije počeo se čudno ponašati"

Zastupnici koji su pripadali njegovom zastupničkom klubu su pitali Medvedčuka o tome sprema li Rusija potpuni napad na Ukrajinu. "To smo trebali znati barem kako bismo mogli odvesti svoje obitelji, ali Vitia nas je, naprotiv, umirivao. Rekao je: 'Ne, ne, ovo je zveckanje oružjem za podizanje uloga. Ostani gdje jesi'", ispričao je jedan od sadašnjih zastupnika, koji je nekada bio blizak Medvedčuku. 

Opisuje kako se Medvedčuk samo dan prije početka invazije počeo čudno ponašati. Neočekivano je odgodio sastanke s kolegama uz obrazloženje da je zauzet, a za osobu koja je 24 sata u kućnom pritvoru takvo objašnjenje je izgledalo čudno. Također, do tog dana Medvedčuk je rijetko odbijao susret sa svojim ljudima.

Na dan početka invazije Medvedčuk je prekinuo komunikaciju, a u chatu vlastite stranke se pojavio samo jednom, trećeg dana invazije. Tog dana su zastupnici Medvedčukove stranke planirali izbaciti Iliju Kivu iz svojih redova zbog javne podrške ruskoj agresiji. Medvedčuk ih je pokušao uvjeriti da to ne smiju učiniti, ali je samo privremeno odgodio izbacivanje Kive. 

Medvedčuk se skrivao u Kijevu

Godinu dana nakon izbijanja velikog rata, i Medvedčukovi suradnici i suradnici Zelenskog uvjereni su da je dovođenje Viktora Medvedčuka na vlast bio "plan A" u Kremlju. Ukrajinske obavještajne službe vjeruju da je ukrajinski parlament trebao smijeniti vlastitog predsjednika Ruslana Stefančuka, a prema tome Medvedčuk bi postao vršitelj dužnosti. 

Medvedčuk se skrivao u luksuznoj trokatnici u Kijevu, a u travnju je pokušao pobjeći u maskirnoj uniformi. Ipak, uhvatila ga je ukrajinska Služba sigurnosti. Ukrajinci su ga držali u istražnom zatvoru sve do 21. rujna prošle godine, kad je razmijenjen za 200 branitelja Azovstala. Trenutno živi u Moskvi sa svojom obitelji te se pokušava pozicionirati u Kremlju kao glavni "stručnjak" za Ukrajinu.

"Janukovičevi odvjetnici su bili iznenađujuće pametni"

"Nakon 'nestanka' Medvedčuka Rusi su razmatrali opciju povratka Janukoviča u Ukrajinu. Morao je ponovno izjaviti da je legitimno izabran i sve ostale gluposti", kazao je obavještajni izvor. Ukrajinski mediji su krajem 2021. godine izvijestili da "Janukovič želi vratiti status predsjednika".

Janukovič je odlučio podnijeti tužbu protiv Okružnog upravnog suda u Kijevu, zahtijevajući da se prizna kako parlament nema pravo oduzeti titulu predsjednika izvan postupka opoziva.

"Janukovičevi odvjetnici bili su iznenađujuće pametni. Otišli su na Okružni upravni sud grada Kijeva kako bi se žalili ne na odluke vijeća, već na pitanje procedure", objasnio je odvjetnik iz tima ukrajinskog predsjednika. 

"Rusi su planirali vratiti sve one koji su pobjegli"

"Da je Okružni upravni sud grada Kijeva prepoznao proceduralne povrede, posljedica bi bila poništenje odluke parlamenta", naglasio je. Bivši visoki dužnosnik iz vremena Janukoviča tvrdi da su Rusi planirali vratiti sve one koji su pobjegli nakon 2014. godine kako bi popunili najviše pozicije u vlasti. 

"Kad bi se vratili, bilo bi dovoljno popuniti nekoliko glavnih pozicija, a onda bi sam sustav počeo generirati ljude za najniže pozicije", nastavio je. Kako bi spriječila suce Okružnog upravnog suda grada Kijeva da donose bilo kakve odluke, 2. ožujka državna pravosudna uprava isključila je sudu pristup registru sudskih odluka.

Pročitajte više