Tko je ubojica iz Mostara? Uhićen je u hrvatskom dresu, pogledajte snimku

JOSIP Cvitanović Cviki, kojeg se sumnjiči da je sinoć u Mostaru ubio Marka Radića Maku, osuđenog ratnog zločinca i nekadašnjeg zapovjednika HVO-a, nalazi se u pritvoru i tijekom dana će biti predan u nadležnost Tužiteljstva HNŽ-a, potvrđeno je za Klix.ba.

Portal Hercegovina.info je objavio snimku uhićenja na kojoj se vidi da je Cvitanović Cviki uhićen u dresu hrvatske nogometne reprezentacije. 

Na snimci se čuje kako Cvitanović govori da mu je slomljen nos te da je zbog toga bio na Hitnoj u Mostaru, kao i da kod sebe nema oružje. "Nemam rođo ništa, bolan", rekao je interventnoj policiji dok je bio na tlu.

Kasnije pak, na isti upit o posjedovanju oružja, govori kako će o tome "reći tamo kad dođe gdje treba reći" te kako je oružje bacio u Neretvu, prenosi Hercegovina.info.

Nedaleko od mostarske tržnice policija je zaustavila vozilo u kojemu se on nalazio te su ga nedugo nakon toga s uperenim naoružanjem izveli i zapovjedili mu da legne na pod. Stavili su mu lisice i strpali ga u policijsku maricu.

Cvitanović je nešto prije 19 sati jučer iz vatrenoga oružja ubio Marka Radića nakon čega se dao u bijeg. Cvitanović je tijekom rata bio pripadnik Specijalne policije MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Ubojici ovo nije prvo ubojstvo, prije 16 godina je ubio punca i pokušao ubiti ženu

Cvitanović je od ranije poznat policiji, tužiteljstvu i sudu u Mostaru jer je prije 16 godina ubio svog punca.

Cvitanović zvani Cviki je 2004. godine iz pištolja ubio punca. Za tri mjeseca izdržavanje zatvorske kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Pokušao je ubiti i svoju suprugu te njezinu sestru, no pištolj je zatajio.

Cvitanović i sinoć ubijeni Marko Radić Maka bili su dio iste jedinice HVO-a, no očito je da su sinoć došli u sukob koji je završio likvidacijom.

Glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ-a Ana Rajić jutros je kazala da bi Cvitanović trebao biti predan tijekom dana u njihovu nadležnost, a zatim bi u zakonskom roku tužitelji trebali ispitati osumnjičenog i predložiti sudu daljnje mjere, odnosno određivanje pritvora.

Ubijeni osuđen zbog ratnog zločina

Ubijeni Marko Radić Maka je na Sudu BiH bio osuđen za ratne zločine na 27 godina zatvora, a Županijski sud u Zagrebu preinačio je tu presudu te je smanjio na 12.5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata. 

Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

Pročitajte više