Tko je uhićeni Giljanović? Bivši boksač i lihvar, izrešetao je muškarca u kafiću

Screenshot: YouTube/Slobodna Dalmacija

DANAS je nakon 11 mjeseci bijega u Splitu uhićen Ivan Giljanović.

Giljanović se sam predao nakon što ga je policija gotovo godinu dana bezuspješno tražila nakon što je početkom svibnja u kafiću na Kmanu s više hitaca iz pištolja ranio drugog splitskog kriminalca, Marka Bekavca. 

Giljanović je novinarima rekao  da se odlučio predati jer je sada mir. Mislio je na skupinu Željka Rajića koja je nedavno pritvorena i koja se sumnjiči da je reketarila njegovu obitelj i propucala njihov Mercedes pred kućom na Čiovu. 

"Zašto sam se sad odlučio predati? Zato šta je sad napokon doša mir", rekao je Giljanović dok su ga dvojica muškaraca u civilu vodila u postaju.

No tko je zapravo Ivan Giljanović?

Tko je Ivan Giljanović? Pravomoćno je osuđen zbog 14 kaznenih djela povezanih s iznudom i lihvarenjem

Policija ga tereti za pokušaj ubojstva već spomenutog Marka Bekavca. 

I jedan i drugi policiji su dobro poznati policiji, a Bekavac je već odležao zatvorsku kaznu od pet godina jer je kao maloljetnik na Bačvicama ubio 21-godišnjaka nožem zbog svađe oko ulaska u WC.

Giljanović je, s druge strane, osuđen zbog 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora kroz pet godina počevši od 2012. Zbog toga je dobio 3 godine i 10 mjeseci zatvora, i to nakon nagodbe s tužiteljima. Giljanović je 2012. pristao na nagodbu s Državnim odvjetništvom te spremno prihvatio kaznu od tri godine i deset mjeseci. Tužiteljstvo je tražilo devet godina.

Kako se tada pisalo, prije nego što je uhićen spremao je bijeg u Dominikansku Republiku pa mu je zbog toga odbijena jamčevina koju je ponudio. 

Bivši boksač i profesor tjelesnog

Klupko Giljanovićevih ilegalnih aktivnosti počelo se odmotavati upravo početkom te 2012. godine. Na mjesečnoj bazi stizale su prijave splitske policije i brojnih oštećenika kojima se život nakon zelenaške posudbe u Giljanovića pretvarao u pakao. Kamata je bila tolika da koliko god se plaćalo, nije bilo dovoljno.

U još jednom slučaju Giljanović je zbog iznude nepravomoćno dobio tri i pol godine zatvora, ali je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Inače, kako su mediji pisali 2012., kad se Giljanović najviše pojavljivao u njima, radi se o profesoru kineziologije i bivšem boksaču.

Hladnokrvno izrešetao drugog kriminalca u kafiću i ispred njega

Prvog svibnja s Bekavcem je sjedio u jednom splitskom kafiću. Razgovor se ubrzo pretvorio u svađu, a onda je došlo i do fizičkog obračuna Giljanovića i Bekavca. 

U jednom je trenutku Giljanović u njega počeo pucati. Kako sumnja DORH, dva hica iz pištolja ispalio mu je u trbuh, od kojih ga je jedan pogodio pa je pao na tlo. Kad se oštećenik uspio podignuti, Giljanović je ispalio još jedan hitac koji je pogodio Bekavca pa je ranjen počeo bježati no Giljanović je krenuo za njim i, u kafiću, s udaljenosti od nekoliko metara ispalio još jedan hitac u njega.

No tu se nije zaustavio. Izvan kafića, s udaljenosti oko deset metara, ciljajući u visinu prsiju, u žrtvu ispalio još dva hica. Bekavac je zadobio teške i po život opasne ozljede - dvije prostrjelne rane desnog bedra, jedna prostrjelna rana lijevog bedra i jedna prostrjelna ranu podlaktice lijeve ruke. Život mu je spašen žurnim operacijskim zahvatom.

Prije propucavanja bili su prijatelji

Zanimljivo, sudeći prema društvenim mrežama, Giljanović i Bekavac ranije su bili u prijateljskim odnosima. 

Prema Bekavčevu Instagram profilu, Giljanović i on su se družili i bili su u prilično dobrim odnosima prije pucnjave prvog svibnja. Bekavac je na svom profilu u veljači prošle godine objavio snimku u kojoj se s Giljanovićem druži u kockarnici.

Krajem siječnja, Giljanoviću je, dok je bio u bijegu, izrešetan automobil pred kućom.

Dok je bio u bijegu netko mu je usred noći propucao automobil

Automobil je bio u vlasništvu Giljanovićeve supruge. Tijekom noći, oko jedan sat, dok su u kući spavale Giljanovićeva supruga s dvoje maloljetne djece i baka, nepoznati je muškarac došao je do njihova dvorišta i, držeći u ruci automatsku pušku, najvjerojatnije kalašnjikov, u stražnji dio parkiranog Mercedesa ispucao cijeli rafal. 

Ukućani su čuli pucnjavu, no kad su izišli van, nisu primijetili ništa čudno, nego tek ujutro, kad su vidjeli da je s automobila otpala stražnja registracijska pločica. Odmah je pozvana policija koja je pronašla čahure, a vozilo je odvezeno na vještačenje kako bi se iz njega izvadila puščana zrna. Istražitelji se nadaju i da će im od pomoći biti i snimke nadzornih kamera.

Pročitajte više