Tko je Vox, stranka koja je vratila ekstremnu desnicu u španjolsku politiku?

Foto: EPA

NOVA ekstremna desnica u Španjolskoj uzdigla se u prosincu prošle godine, kad je stranka VOX postala dio koalicijske vlasti u Andaluziji nakon regionalnih izbora. Sada postoji šansa da bi ova stranka mogla ponoviti svoj uspjeh na nacionalnim izborima koji se održavaju sutra u Španjolskoj, piše CNN.

Njihov uspjeh prošle godine bio je šok za regiju, gdje je od 1982. godine na vlasti bila lijeva stranka PSOE.  No Voxov ekstremni socijalni konzervativizam, iako i ekonomski liberalizam, mogli bi naći na još veću potporu glasača ne samo na nacionalnoj već i na europskoj razini.

I Španjolska je dobila svoju ekstremnu desnicu

Stranka Vox pripada zaokretu udesno koji je vidljiv u cijeloj Europi. S njihovom pojavom na političkoj sceni Španjolska više nije zemlja za koju se smatralo da je izbjegla ovaj trend.

"Španjolska je bila jedina zemlja bez utjecajne radikalno desne stranke, no to se promijenilo", izjavio je za CNN Joan Botella, profesor političkih znanosti sa sveučilišta u Barceloni.

Njihov rast i uspjeh rezultirali su prosvjedima diljem zemlje i zabrinutošću oko rastuće polarizacije u Španjolskoj, dok neki čak vuku paralele između ideoloških stavova ove stranke i bivšeg diktatora Franca koji je vladao Španjolskom od 1939. do 1975. godine.

Vox kao dio odgovora na urušavanje dosadašnjih predstavničkih sustava

Vox nastupa na političku scenu u trenutku kad se već urušio tradicionalni dvostranački sistem desnog PP-a i lijevog PSOE-a. I ispunjava želje za političkom promjenom koja nudi nešto novo, kako je za CNN objasnio José Ignacio Torreblanca iz Europskog vijeća za međunarodne odnose u Madridu. Objasnio je kako je njihova pojava vezana uz krizu predstavničkog sustava koji pogađa cijelu Europu.

"Izbori postaju sve emotivniji, igra se na osjećaje",  rekao je Torreblanca za CNN.

Torreblanca je ukazao na slične trendove u Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji i dodao kako specifičnosti svake od zemalja određuju da li se ovi novi radikalni politički projekti pojavljuju s ljevice, desnice ili neovisno o ovim tradicionalnim podjelama.

Katolički separatizam proizvodi nacionalističku obnovu

U slučaju Španjolske te specifične okolnosti odnose se ponajprije na zahtjeve za nezavisnost Katalonije koja je dovela do okupljanja oko desničarskih ideja o nacionalizmu, objasnio je za CNN Ignacio Molina, analitičar thinkthanka Real Instituto Elcano iz Madrida. 

"Oni kombiniraju ideologiju konzervativnog nacionalizma, koju imamo priliku vidjeti diljem zapada s katalonskom krizom", rekao je Molina za CNN.

Molina i Torreblanca se slažu da katalonsko pitanje predstavlja svojevrsni gromobran oko socijalnih pitanja poput pobačaja kojem se Vox protivi. Kao i strahova oko pada utjecaja Katoličke crkve, uvođenja progresivnog zakonodavstva po pitanju rodnih prava, te snažnjenja feminističkog pokreta. 

I premda Vox nalikuje sličnim ekstremno desnim strankama diljem svijeta, njihove specifičnosti oblikuje španjolski kontekst.

Stranka ima tvrde stavove o ilegalnoj migraciji te je predložila gradnju zida oko Ceute i Melille - dvije španjolske enklave u Maroku - kako bi se zadržali migranti.
No Torreblanca smatra da kompleksna povijest migracija u Španjolskoj te nepostojanje razdora s migrantskim zajednicama je odredilo Vox da se više fokusira na katalonsko pitanje tijekom kampanje za izbore.

"Mislim da su sami shvatili da migracije ne donose glasove", rekao je i dodao kako na katalonskom pitanju mogu dobiti više podrške.

Socijalno konzervativna, ali ekonomski liberalna stranka

Torreblanca je dodao i da je Vox "socijalno konzervativna stranka, ali vrlo liberalna u ekonomskom smislu", za razliku od, primjerice, francuske Nacionalne fronte.

"Rekao bih da je riječ o neokonzervativnoj stranci u američkom smislu", dodao je.

Vox ne propituje ni izlazak iz EU, za razliku od Lige u Italiji i Nacionalne fronte u Francuskoj, koje predlažu izlazak.

Nacionalisti koji gaje kulturni konzervativizam

Također, za razliku od mađarskog Fidesza i poljskog Zakona i pravde ima izrazito demokratski karakter rekao je Peter Ceretti, analitičar iz Economist Intelligence Unit.

"Oni nisu ekstremno desni u smislu da im je bliska fašistička ideologija kao kod radikalnih populističkih desnih stranaka na istoku", rekao je Ceretti i dodao da je riječ o nacionalističkoj stranci koja gaji kulturni konzervativizam.

Poveznica s Francom?

Torreblanca smatra da za Vox glasaju ljudi koji osjećaju nostalgiju prema Francovom vremenu, no stranka nije autoritativna te pazi da je se ne povezuje s ikakvim oblikom fašizma.

Ni Molina ne vjeruje da Vox predstavlja povratak Frankove ideologije.

"To nije frankistička stranka, to je demokratska stranka, vrlo konzervativna, ali demokratska", rekao je.

Ipak, Botella smatra da postoji "izravna veza" između Voxa i Francove ideologije  - u obje je riječ o mješavini tradicionalnog katoličkog konzervativizma, moderne ekstremne desnice i alt right ideja.

Prosvjedi ukazuju na polarizaciju Španjolske

Vox potiče prosvjede kojima se brane i zazivaju tradicionalne desničarske vrijednosti, a to pak izaziva kontrareakcije. 

Ovog siječnja tisuće žena izašle su na ulice u gradovima diljem Španjolske kako bi prosvjedovali protiv Voxa i njihovih stajališta protiv pobačaja i rodnih prava.

"O našim pravima se ne može pregovarati. Ni jedan korak unazad po pitanju jednakosti", bili su slogani prosvjeda.

Sveučilišna platforma za feminizam i rodne studije također je objavila priopćenje u siječnju u kojem kritizira Vox zbog njihovih stavova o rodno utemeljenom nasilju. Riječ je o krovnoj organizaciji koja okuplja predstavnike iz preko 30 španjolskih fakulteta i organizacija civilnog društva.

Bivši belgijski premijer upozorava na Vox

I bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, vođa liberalne grupacije ALDE u EU parlamentu, nakon izbornog uspjeha VOX-a u Andaluziji prošle godine napisao je na Twitteru da bi uspjeh radikalnih desničara trebao sve zabrinuti.

"Suočavamo se s bitkom za dušu Europe na europskim izborima u svibnju", napisao je.

Tko glasa za Vox?

Stručnjaci ne znaju mnogo o tome tko su Voxovi glasači, no čini se da u jednakoj mjeri dolaze iz redova bivših glasača PP-a, relativno nove desne stranke Ciudadanosa i onih koji prije nisu glasali.

Botella smatra da se uspjeh Voxa u Andaluziji može objasniti pomoću nekoliko različitih faktora koji su stvorili plodno tlo za njihove radikalne prijedloge - željom za promjenom nakon 35-godišnje vladavine PSOE-a, visokom nezaposlenošću u regiji te činjenicom da je riječ o području  koje je posebno vezano uz španjolsku tradiciju.

Još jedno moguće objašnjenje uspjeha u Andaluziji tiče se i njihovog stava o migracijama jer je upravo Andaluzija ta koja prva prima migrante koji dolaze putem Mediterana.

Sutrašnji izbori pokazat će funkcionira li njihova formula i na razini države.  No Botella vjeruje da bi njihove poruke tijekom kampanje mogle odvratiti birače.

"Čini se da je španjolska politika ekstremnija od španjolskog društva", rekao je.

Može li Vox privući ljude van uskog kruga ultranacionalista?

Ako izborno tijelo traži umjerenost, vodstvo ove stranke, za koje Torreblanca tvrdi da je sastavljeno od pripadnika više klase, suočava se s velikim izazovom privlačenja glasača izvan njihove male baze. 

"Na ovim izborima će se pokazati može li Vox doprijeti van malog kruga desničarskih katoličkih nacionalističko-tradicionalnih glasača i privući ljude koji nisu nužno ultra katolici ili nacionalisti", rekao je.

Ipak, stranci Vox je pošlo za rukom da dominiraju kampanjom na društvenim mrežama, rekao je Torreblanca.

"Oni žele postati 'strankom ponosa' za sve koji se osjećaju ponosnima što su Španjolci", rekao je.

Pročitajte više