Tko je žena u središtu najveće afere Europskog parlamenta? Našli joj hrpu keša

Foto: Profimedia

Grčka europarlamentarka Eva Kaili, donedavno potpredsjednica Europarlamenta, umiješana je u dosad najveći skandal koji potresa parlament u Briselu. Radi se o optužbama protiv nekolicine europarlamentaraca s Kaili na čelu. Tereti ih se za primanje mita, korupciju i pogodovanje Maroku i Kataru. Afera je otkrivena prošle godine nakon što su istražitelji otkrili 150.000 eura u gotovini koje je Kaili skrivala u svom stanu.

Afera je dobila ime Qatargate, a sve zbog sumnji da su Kaili i njezini suradnici primali novac od Katara i Maroka, a zauzvrat im osiguravali utjecaj na Europarlament. Istražitelji i policija u Belgiji, Italiji i Grčkoj su za vrijeme istrage zaplijenili 1.5 milijuna eura u gotovini. 

Karijeru započela kao novinarka, no brzo je prešla u politiku 

Kaili je grčkoj javnosti poznata već dvadeset godina, s obzirom na to da je karijeru započela 2004. godine i to kao novinarka i voditeljica na popularnom grčkom programu MEGA TV.  Nakon nekoliko godina rada u medijima, odlučila se za prijelaz u politiku pa je tako od 2007. do 2012. godine bila zastupnica u grčkom parlamentu. 

Nakon toga se uglavnom bavila poslovima koji su uključivali javnu službu. Radila je kao savjetnica za javne poslove te u uredu ministarstva unutarnjih poslova gdje je bila predsjednica Centra za rodnu ravnopravnost. 

Nakon nekoliko godina rada za nacionalnu vladu, vidno ambiciozna Kaili odlučila se na korak naprijed i tako je krenula njezina kampanja za odlazak u Europarlament. Od 2014. do 2019. godine obnašala je dužnost zastupnice u Europskom parlamentu, a u istom je periodu bila predsjednica Vijeća za budućnost znanosti i tehnologije, predsjednica Izaslanstva za odnose s Parlamentarnom skupštinom NATO-a i članica Konferencije predsjednika izaslanstava. 

Po isteku prvog mandata uslijedio je i drugi, formalno još uvijek aktivan do izbora sljedeće godine. Ovaj će joj mandat ostati upamćen. U njemu je 2022. godine, netom prije izbijanja afere, postala potpredsjednica Europskog parlamenta, a također je bila na čelu Vijeća za budućnost znanosti i tehnologije te Centra za umjetnu inteligenciju od 2019. do 2022. 

Magistrirala dva puta, školovala se na Oxfordu i u međuvremenu doktorirala. Sve je palo u vodu

Ipak, uzlazna karijera Kaili naglo je počela opadati zbog ozbiljnih optužbi za korupciju kada je belgijska policija 9. prosinca 2022. izvršila 20 racija na 19 različitih adresa diljem Brisela, a koje su bile povezane s urotom. Akcija je završena s osam uhićenja na području Belgije i Italije, uključujući uhićenje Kaili i njezinog partnera Francesca Giorgija te oca Alexandrosa, kojeg je policija prvog uhitila. 

Naime, istražitelji su kod njega pronašli kovčeg s nekoliko stotina tisuća eura s kojima je pokušavao pobjeći. Istražni sudac je čin njegovog uhićenja ocijenio kao “uhvaćen na djelu”, zbog čega je Kaili skinut zastupnički imunitet što je dalo otvorene ruke istražiteljima da pretresu njezinu imovinu. 

Kaili iza sebe ima dva završena dva magisterija - iz arhitekture i građevinarstva te međunarodnih i europskih poslova. U međuvremenu je završila i Internet Leadership Academy pri Sveučilištu u Oxfordu, a 2014. godine je doktorirala u području međunarodne gospodarske politike. Njezina bogata akademska i profesionalna karijera pala je u potpuno drugi plan nakon prošlogodišnjeg uhićenja, a sada na vidjelo izlazi još detalja oko njenog slučaja.  

Bila je najveća zagovornica kriptovaluta. Osumnjičena za lobiranje Katarcima 

Ovih je dana Kaili ponovno dobila pozornost u javnosti nakon što je Politico objavio kako posjeduje nove detalje koji dokazuju kako su visoki europski dužnosnici uzimali novac ili darove od stranih vlada da bi zauzvrat lobirali u Europskom parlamentu. Smatra se da su u periodu od ukupno četiri godine raznim dužnosnicima za razne usluge navodno uplaćena četiri milijuna eura. Najčešće se navodno radilo o uslugama lobiranja. 

Inače, u svom radu u Europskom parlamentu Kaili se istaknula kao najglasnija zagovornica kriptovaluta, a uz optužnicu za primanje mita od Katara i Maroka u zamjenu za utjecaj na Europski parlament, tereti ju se i za pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji. U međuvremenu Katar i Maroko poriču bilo kakvu krivnju.

Prvo je bio uhićen njezin otac, a potom i partner za kojeg Kaili smatra da ju je izdao 

Kailin partner Francesco Giorgi među četiri osobe je koje su uhićene pod preliminarnim optužbama za korupciju, pranje novca i sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji. Sumnjalo se da je zajedno s Kaili i još dva dužnosnika uzimao gotovinu ili darove u zamjenu za promicanje interesa stranih država poput Katara u Europskom parlamentu. Početkom godine, nedugo nakon pokretanja istrage i uhićenja, Giorgi je pred sudom priznao da je primao mito od Katara kako bi zauzvrat utjecao na odluke EP-a, a Kaili je završila u kućnom pritvoru. 

Kailin odvjetnik svojedobno je izjavio da ju je partner Giorgi prevario i izdao. 

"Osjeća da ju je njen partner izdao, ona mu je vjerovala, on ju je izdao", rekao je Kailin grčki odvjetnik Michalis Dimitrakopoulos. Prilikom obrane na sudu prije godinu dana kazao je kako Kaili nije znala da Giorgi ima gotovinu i da je pokušala vratiti novac. 

Prema riječima njenog odvjetnika, Kaili je u jednom trenutku rekla ocu da uzme novac, a kasnije ga je policija pronašla kako nosi kovčeg pun novca dok je izlazio iz hotela. Otac je pušten, a ona, njezin partner Francesco i njegov bivši šef Pier Antonio Panzeri ostali su u belgijskom zatvoru za vrijeme trajanja istrage. 

U koferu njezinog muža nalazile su se ogromne svote novca. Kaili tvrdi da nije znala da je u koferu bio novac. 

Foto: Profimedia 

Odvjetnik je također tvrdio kako je Kaili tek u trenutku uhićenja svog partnera od njega saznala za sadržaj kofera. “Jedna je opcija bila da ga se preda policiji, a druga da se novac odnese vlasniku. Ona nema obvezu prijaviti svog muža prema europskom pravu", dodao je i naglasio da je Kaili nevina "bez fusnota i zvjezdica". 

"Skupljao sam katarski keš po Bruxellesu, jednom i na parkiralištu" 

Ipak, tijekom suđenja Giorgi je rekao da je skupljao katarski keš po Bruxellesu. Ispričao je i slučaj kada mu je osoba u crnom Audiju nizozemskih tablica dala 300.000 eura u gotovini, a drugi put je otišao na parkiralište i tamo pokupio novac. Navodno je bilo desetak takvih sastanaka, dva ili tri godišnje, a iznosi su se penjali do 50.000 eura.

Kad se s Kaili preselio u stan blizu Europskog parlamenta, ponio je svoje sefove, a za šifru je koristio datum rođenja svoje majke. Osim njega, šifru je znala i Kaili. Nadalje, Politico piše kako je osoba bliska Giorgijevim odvjetnicima odbacila dokumente koji su procurili u javnost uz obrazloženje da je Giorgi izjavu "dao pod pritiskom i isključivo da bi zadovoljio belgijske vlasti" jer se nadao da će to omogućiti njegovoj ženi Kaili da se vrati njihovoj kćeri.

No nakon uhićenja Kaili je zanijekala saznanja o tome odakle joj toliki novac u stanu kazavši da je zamolila oca da iz stana iznese kovčeg pun keša kad je čula da je Giorgi uhićen. Kasnije je rekla da je djelomično napunila kofer novčanicama iz Giorgijevog sefa za koji je vjerovala da je pripada Antoniju Panzeriju, također osumnjičenom, sad već bivšem, europarlamentarcu. 

Prema pisanju Politica, odvjetnik Dimitrakopoulos na koncu je rekao da je za novac u kući koju je dijelila s Giorgijem saznala tek iz medija te da je postojala još jedna torba s kešom koju je Kaili zadržala, a u kojoj se nalazilo između 30.000 i 40.000 eura. Kaili je kazala da joj je taj novac bila mjera opreza "u slučaju nuklearnog napada".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.