Tko još treba otići iz vlade nakon Kuščevića?

Foto/montaža: Index/FaH, Pixsell

INDEX je smijenio Lovru Kuščevića. 

Afera koju je otkrio Index te ju dalje odmotavao zajedno s drugim medijima, dovela je do toga da za Kuščevića i Plenkovića nije bilo drugog izlaza osim odlaska ministra duboko potresenog nekretninskom aferom.

Kuščević je jučer podnio ostavku na mjesto ministra u vladi i političkog tajnika HDZ-a i to kako je, nimalo inovativno rekao, jer ne želi biti uteg vladi i HDZ-u. 

Kuščević je inače drugi ministar koji je gotovo na identičan način otišao iz Plenkovićeve vlade. Prva je bila Martina Dalić koja je morala otići zbog afere Hotmail koju je također otkrio Index. 

Za HDZ i vladu Andreja Plenkovića problemi, međutim, ne prestaju odlaskom Kuščevića. 

Sastav Plenkovićeve vlade će se sigurno još mijenjati

Ostaje otvoreno pitanje HNS-a koji je prošloga tjedna javno istupio protiv Kuščevića. Danas poslijepodne trebao bi se održati Plenkovićev sastanak s koalicijskim partnerima među kojima je i HNS. Na tom sastanku Plenković ima dvije opcije - zadržati HNS u vladi i pokazati slabost (zbog sličnog se razloga prije nešto više od dvije godine iz vlade izbacio Most), što je izglednija opcija, ili ga izbaciti i vjerojatno prouzročiti ozbiljnu nestabilnost vlasti.

U tom bi slučaju Plenković ovisio o Bandiću i njegovim "žetončićima".

Istovremeno, u vladi je i dalje niz ministara čija se smjena već tražila. Posljednji je u nizu ministar državne imovine Goran Marić. Index je prošloga tjedna otkrio njegov tajni deal s franjevcima koji mu je osigurao skupocjeni stan u Zagrebu, u zamjenu za obnovu dijela samostana. 

Ovu klasičnu koruptivnu rabotu priznao je i franjevac Željko Tolić s kojim je Marić dogovarao deal, i tako duboko kompromitirao Plenkovićeva ministra, a Marić se branio lažima. 

Glasajte u anketi - tko još treba otići iz vlade?

Uz to, iz vlade najesen odlazi Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova koja je nedavno izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, što sasvim sigurno znači još promjena u vladi Andreja Plenkovića.

Stoga vas pitamo, tko još treba otići iz vlade?

Pročitajte više