Tko održava na životu Plenkovićevu vladu? Ljudi za koje gotovo nitko nije glasao

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL / Patrik Macek/PIXSELL / Petar Glebov/PIXSELL / 123rf

VLADA Andreja Plenkovića već odavno ovisi o vrlo tankoj većini i koalicijskim partnerima kao što su HNS, SDSS, podizačima ruku iz Bandićeva kluba zastupnika te HSLS-u Darinka Kosora, HDS-u Branka Hrga, HDSSB-u Branimira Glavaša te nekoliko nezavisnih zastupnika kao što su Tomislav Saucha i Mario Habek. Plenkovićevi podizači ruku vrlo su često za glas ili dva jezičac na vagi kada se brane kompromitirani ministri, no što o njihovom političkom radu misle glasači postalo je jasno u nedjelju. Ne samo da nitko od Plenkovićevih partnera nije prošao izborni prag od pet posto, nego nisu uspjeli prijeći ni 3 posto. No, krenimo redom.

HNS je dobio mizernih 27.958 glasova

Najbolji rezultat od Plenkovićevih partnera imao je SDSS Milorada Pupovca. Ipak 28.597 glasova predstavlja 2,66 posto od ukupnog broja glasova birača koji su izašli na izbore. No Pupovac ipak na izbore izlazi na manjinskim listama.

Najvažniji Plenkovićev partner HNS, Ivana Vrdoljaka, imao je 27.958 glasova, odnosno tek 2,60 posto. U vladi HNS-ovci imaju dva ministra i to nezavisnu Blaženku Divjak i Predraga Štromara koji je ujedno i potpredsjednik vlade. U saborskom klubu HNS ima šest ključnih zastupnika koji su jamac HDZ-ove većine u saboru.

HNS je do sada prijavio peti najveći budžet u kampanji za europske izbore, radi se o iznosu od 680 tisuća kuna. Prošli su u dvije županije iznad pet posto i to u Međimurskoj, gdje su imali 30 posto te u Varaždinskoj, gdje su imali 10,5 posto. Unatoč mršavim, mizernim rezultatima, u HNS-u su se jučer proglasili pobjednicima na građansko-liberalnoj političkoj sceni. No, činjenica je da su doživjeli debakl.

Bandićev potop

Prema prijavama troškova za europske izbore koji još nisu konačni, Milan Bandić prijavio je gotovo milijun kuna troškova u kampanji, a onda je doživio katastrofu. Na izborima u nedjelju dobio je tek 21.175 glasova. Štoviše, u Gradu Zagrebu dobio je malo više od 10 tisuća glasova, točnije 10.292, što listi aktualnog gradonačelnika nije bilo dovoljno da prođe prag od pet posto. Na posljednjim četirima izborima Bandićeva lista uvijek je prelazila 70-ak tisuća glasova, kako na lokalnim tako i na parlamentarnim izborima.

Na nacionalnoj razini Bandićeva je stranka, odnosno kandidacijska lista, ostvarila 13. rezultat te su imali 1,97 posto. U Gradu Zagrebu bili su tek deveti s 4,5 posto, a ispred njih su bili Živi zid, platforma Možemo, Neovisni za Hrvatsku, Marijana Petir, Mislav Kolakušić, Suverenisti, HDZ i SDP. Na parlamentarnim izborima 2016. godine Bandićeva koalicijska lista je imala oko 76 tisuća glasova, što je tada bilo dovoljno za dva mjesta u saboru. Po ovim rezultatima, ne bi imao ni jednog. Debakl Bandića i Vrdoljaka nije ništa naspram ostalih Plenkovićevih podizača ruku.

Hrg i Kosor ni zajedno nisu dobacili do jedan posto

U saboru Plenkovića podupire Branko Hrg koji pripada Hrvatskoj demokršćanskoj stranci, a ta je stranka imala na ovim izborima 0,33 posto, odnosno svega 3651 glas. Nigdje nisu bili blizu izbornog praga, a u saboru trenutno imaju dva zastupnika. Osim Hrga, tu je i Goran Dodig.

Malo bolji od HDS-a bili su u HSLS-u Darinka Kosora koji su osvojili svega 5876 glasova, odnosno 0,54 posto. U Zagrebu, gdje bi nominalno trebali biti najjači, imali su svega 1043 glasa.

Glavaš odustao u startu

Plenkovićev podizač ruku Branimir Glavaš iz HDSSB-a odlučio je da neće izaći na izbore za Europski parlament, a glavni razlog toj odluci je rad na konsolidaciji stranke te da ne žele "ići u unaprijed izgubljenu bitku".

HDZ je u ključnim trenucima, kada su "visili" izvanredni parlamentarni izbori, u saboru spašavali tri zastupnika iz Neovisnih za Hrvatsku i to Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Željko Glasnović. Ni ti "partneri" nisu dobro prošli na europskim izborima jer je 46.970 glasova bilo dovoljno za 4,37 posto ukupnog broja glasova.

Kada se gleda općenito, malo je saborskih zastupnika koji su bili na listama za europske izbore, prošlo izborni prag. Od 30 zastupnika prošli su samo Ivan Vilibor Sinčić, Predrag Fred Matić, Tomislav Sokol i Romana Jerković.

 

Pročitajte više