HRVATSKI TURIZAM

Tko stoji iza fijaska s koncertom Rite Ore? HDZ-ov profesor tjelesnog na čelu TZ

Foto: Dino Stanin/PIXSELL, Dalmacija danas, Zadarski list

KAD se govori o turizmu u Zadru, ovo ljeto je taj grad najviše ostao zapamćen po fijasku s koncertom Rite Ore i janjcem koje je netko ispekao na zadarskoj rivi. Direktor gradske tvrtke Športski centar Višnjik, u kojem je održan koncert, Denis Karlović, objavio je da je prema preliminarnim podacima ostvaren minus od 724.110 kuna. Na koncert je potrošeno oko 2,7 milijuna kuna, a zarada je 1.975 890 kuna.

"Prihod od prodaje karata iznosi 1.113.890 kuna, prihodi od sponzora, suorganizatora i marketinga su 862.000 kuna, što ukupno iznosi 1.975 890 kuna. Ukupni troškovi vezani uz izvođačicu Rita Ora iznose 1.700.000 kuna, a ostali troškovi su do 1.000.000 kuna. Prema preliminarnom izvješću vidjelivo je da je razlika između rashoda i prihoda724.110 kuna", stoji u priopćenju koje nam je poslao Karlović nakon što smo već objavili tekst o fijasku s koncertom.

Danima je bilo jasno da se radi o fijasku o trošku poreznih obveznika budući da su se karte doslovno dijelile, a interes za koncert je bio malen. Bila je planirana prodaja oko 9000 ulaznica, no prema dosadašnjim informacijama objavljenim u medijima, prodalo ih se upola manje.

Direktor ŠC Višnjik ne želi govoriti o dizanju kredita

Iako je bilo govora o dizanju kredita od 1,5 milijuna kuna od strane ŠC Višnjik za potrebe organizacije ovog koncerta, Karlović to nije htio ni potvrditi ni demantirati.

"Sve vezano za koncert će se objaviti. Ne mogu vam ništa reći jer se držim dogovora s Gradom Zadrom i TZ-om Zadra. Inače je običaj da se financijsko izvješće o koncertu objavi 20 dana nakon koncerta, a mi ćemo to objaviti već ovaj tjedan upravo zbog interesa javnosti", rekao je danas Karlović za Index, prije nego nam je poslao priopćenje.

Dovođenje Rite Ore u Zadar inicirao HDZ-ov šef Turističke zajednice

Upravo je na njega prebačena odgovornost organizacije koncerta Rite Ore, britanske pjevačice čije je dovođenje u Zadar inicirao Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Zadar. Do Paleke nismo uspjeli doći jer su nam iz njegovog ureda rekli da je po sastancima.

Čim je postalo jasno da je interes javnosti za koncert Rite Ore u Zadru vrlo malen te da će troškove u konačnici platiti građani Zadra jer je koncert plaćen njihovim novcem, prvi čovjek Turističke zajednice, HDZ-ovac Mario Paleka, rekao je da on i dalje planira voditi turizam u Zadru u tom smjeru.

Nakon fijaska s koncertom Rite Ore, nameće se pitanje zbog čega se gradovi uopće bave organizacijom koncerata na račun poreznih obveznika? Što vi mislite o tome? Recite nam u anketi!

Profesor tjelesnog koji je prije godinu dana došao na čelo TZ-a

HDZ-ovac Mario Paleka, po struci profesor tjelesnog, u rujnu 2018. godine je imenovan novim direktorom Turističke zajednice grada Zadra. Paleki je to bilo drugo imenovanje u samo mjesec dana, budući da je netom prije postao predsjednik Nadzornog odbora NK Zadar. Prije ovog imenovanja radio je u javnoj ustanovi za upravljanje sportskim objektima te se dugi niz godina bavio nogometom.

Turističku zajednica grada Zadra nakon Palekinog imenovanja pitali smo zašto je baš on odabran za novog predsjednika TZ Zadra te po čemu je bio bolji od ostalih kandidata, a zanimalo nas je i je li ikad radio u turističkom sektoru.

>> Pitali smo Turističku zajednicu Zadar zašto im je šef HDZ-ov profesor tjelesnog

"Gospodin Paleka je izabran za direktora Ureda TZ grada Zadra većinom glasova Vijeća. Nakon što je svaki kandidat prezentirao svoj prijedlog Programa rada i odgovorio na postavljena pitanja, pristupilo se tajnom glasovanju na kojem je gospodin Paleka dobio najveći broj glasova. Upravo je zadatak članova Vijeća da po svojoj savjesti donesu odluku, što im tajno glasovanje i omogućuje. Vijeće je bilo zadovoljno prezentacijama i razinom izlaganja istih koju je pokazala većina kandidata, a što se tiče poznavanja engleskog jezika izabranog kandidata, nisu uočeni nedostatci ili manjkavosti u odnosu na ostale protukandidate", naveli su nam.

Blizak s gradonačelnikom Zadra

Iz priložene dokumentacije, dodali su, "gospodin Paleka zadovoljava sve uvjete natječaja, pa tako i poznavanje jezika na traženoj razini kao i radno iskustvo na području turizma, jer je bio višegodišnji turistički djelatnik u hotelskom kompleksu Borik d.d.".

Mario Paleka je rođen 10. rujna 1974. godine u Zadru i blizak je sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem (HDZ), koji ga je netom prije imenovanja na čelo TZ-a postavio i kao člana NO NK Zadra.

Paleka je po struci diplomirani kineziolog, a u TZ-u su naveli "kako je prilikom predstavljanja programa rada za jednogodišnje razdoblje iznio vlastiti stav i mišljenje te nove ideje koje bi mogle pridonijeti kvalitetnijem radu turističke zajednice i unapređenju razvoja turizma".

Paleka je član HDZ-a, a 2016. je izabran i u Nadzorni odbor HDZ-a grada Zadra te je radio kao zamjenik direktora gradske tvrtke Zadar sport.

"Mario Paleka je dugogodišnji djelatnik u sportu, u javnoj ustanovi za upravljanje sportskim objektima, profesor kineziologije po struci, dugi niz se godina bavio nogometom, radio je u sportskom turizmu i gradonačelnik vjeruje da su sve te navedene reference dovoljne da bi g. Paleka mogao uspješno obavljati svoju funkciju člana NO NK Zadra i zastupati interese Grada u njemu", riječi su kojima su iz Ureda zadarskog gradonačelnika Branka Dukića opravdali imenovanje Paleke u NO NK Zadra.

SDP-ovac prozvao Paleku: TZ je jako dobro odradio pečenje janjca na kamenim pločama zadarske rive

Zadarski gradski vijećnik SDP-a Erol Gaši u srpnju je prozvao Paleku zbog načina na koji vodi zadarski turizam.

"U prva dva tjedna srpnja zabilježeni su minusi u stotinama tisuća manjka noćenja. U minusu se nalazi i grad Zadar. Krajem 2018., kao i 2017., s ove sam govornice govorio o planu za nadolazeću turističku sezonu i načinu privlačenja turista u naš grad. Moji prijedlozi brendiranja Zadra kao grada Luke Modrića, Danijela Subašića, Šime Vrsaljka i Dominika Livakovića nisu naišli na plodno tlo. Ono što je Turistička zajednica jako dobro odradila je pečenje janjca na kamenim pločama zadarske rive. Ako je to zadarski turizam u 2019., onda se nemojte čuditi da će minusi biti veći u 2020. godini", poručio je Gaši krajem srpnja na sjednici Gradskog vijeća pitajući gradonačelnika Branka Dukića je li zadovoljan radom Turističke zajednice Grada Zadra na čije je čelo prošle godine postavljen Mario Paleka.

Iz TZ-a Zadar ne daju podatke za lipanj i kolovoz

Index je zatražio podatke od TZ-a Zadar o dolascima i noćenjima za lipanj, srpanj i kolovoz, no dobili smo samo podatke koji se odnose na prvih 8 mjeseci te za kolovoz, dok nam ih za lipanj i srpanj nisu dostavili.

Prema podacima od početka godine do kraja kolovoza Zadar je, navode u TZ-u, posjetilo 467.044 gostiju koji su ostvarili 1,678.535 noćenja, što je povećanje od 10 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima usporedno s istim razdobljem lani. U kolovozu su imali 128.907 dolazaka gostiju i 586.585 noćenja, što je, navode u TZ-u, 9 posto više u dolascima i 7 posto više u noćenjima.


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više