TKO SU BILI ČLANOVI POSADE ´COLUMBIJE´

Članovi posade američke svemirske letjelice Columbije, koja je u subotu eksplodirala 16 minuta prije slijetanja, imali su isti san poletjeti u svemir

Neki su o tome sanjali od djetinjstva, a druge je pak zahvatila ´svemirska groznica´ dok su gledali ´Zvjezdane staze´. L

Još jedno im zajedničko, svi su bili 40-godišnjaci.

Michael Anderson (43) je već od rođenja bio u kontaktu s pilotima, budući da mu je otac bio zaposlen u američkoj avijaciji. O tome kako postati astronaut počeo je maštati gledajući poznati filmski i televizijski serijal ´Zvjezdane staze´. Nastavio je očevim stopama, obučavao je pilote aviona koji služe za opskrbu gorivom u letu.

David M. Brown (46) je u životu radio mnoge stvari, a jedno vrijeme bio je čak i cirkusu, kao akrobat. Kasnije je postao mornarički pilot, a završio je i medicinski fakultet. Astronaut je postao 1996., a na Columbiji je bio zadužen za nadgledanje eksperimenata.

Na Columbiji su bile i dvije žene Indijka Kalpana Chawla (41) i Laurel Clark (41).

Inženjerka Chawla je došla u SAD u 80-tima. San joj je bio da jednog dana izradi avion prema vlastitim nacrtima. U program za astronaute izabrana je 1994. godine.

Laurel Clark bila je vojna liječnica. Prije ulaska u Nasin program službovala je na podmornicama. Njezina obitelj prije godinu i pol doživjela je veliki gubitak kad joj je rođakinja poginula u terorističkom napadu na Svjetski trgovački centar.

Rick Husband (45) bio je pokusni pilot, a četiri dana prije nego što se srušila Columbija minutom šutnje je članove posade podsjetio na 17. obljetnicu tragedije svemirske letjelice ´Challenger´. Volio je pjevati i bio je član crkvenog zbora u Houstonu.

William C. McCool (41) imao je vrlo uspješnu karijeru mornaričkog pilota, a odrastao je upravo u Texasu, gdje se srušila Columbija.

Najstariji član posade bio je Izraelac Ilan Ramon, kojemu je bilo 48 godina. Kao pilot borbenog aviona sudjelovao je u dva rata te u poznatoj akciji iz 1981. godine, kada su izraelski avioni uništili irački nuklearni reaktor. Njegova majka preživjela je holokaust.

Pročitajte više