Tko su bili Pukanićevi neprijatelji? I Ćiro, i Dikan, i Marković i...

IAKO BI vjerojatno bilo lakše sastaviti popis ljudi koji NISU željeli ubiti Ivu Pukanića, ovom prilikom pokušat ćemo sastaviti listu onih koji su s njim bili u sukobu ili su imali nešto protiv njega.

1. Vladimir Zagorec

Nema sumnje da je nasilje eskaliralo nakon izručenja Vladimira Zagorca, na što je on i upozoravao Mesićeva savjetnika Sašu Perkovića prilikom onih čuvenih razgovora u Beču. Slučajno ili ne, ubijena su dva aktera priče objavljene u Pukanićevu Nacionalu o tome kako je "ljubav uništila posao od 300 milijuna kuna". Ivana Hodak navodno je ljubavnom vezom s Petračevim odvjetnikom Ljubom Pavasovićem uništila posao rasprodaje imovine generala Zagorca. S druge strane, ako se ubojstvo Ivane Hodak smatralo porukom Vladimiru Zagorcu i njegovu odvjetniku Zvonimiru Hodaku, onda bi se po istoj logici ubojstvo Ive Pukanića moglo smatrati porukom Hrvoju Petraču. Možda je ta poruka još snažnija: Petračev klan više nije tako snažan da se Puki može osjećati sigurnim.

2. Poruka Stjepanu Mesiću

Kaže Damir Kajin, stari teoretičar zavjere, da je ubojstvo Ivane Hodak bila poruka Ivi Sanaderu, a da je ubojstvo Ive Pukanića poruka Stjepanu Mesiću. Dobro zvuči. Stari su to prijatelji, višegodišnji: Mesić je preko Pukija dilao Tuđmanove transkripte, šurovao oko intervjua Ante Gotovine, u Mesićevu uredu radio je Pukanićev prijatelj Željko Bagić, obojica su prijateljevali s Hrvojem Petračem. I svaki udar na Pukanića može se protumačiti i kao udar na njegova prijatelja Mesića.

3. Diler njegove žene

Nakon čuvenog atentata u travnju ove godine, Pukanić je tumačio kako sumnja da ga je pokušao ubiti "diler njegove žene". Bilo je to vrijeme kad je Pukanić pokušavao strpati svoju suprugu Mirjanu u Vrapče pa se atentat stavljao u kontekst eventualne njezine osvete. Ili tako nekako. Uglavnom, Pukaniću nitko nije povjerovao. Dobio je policijsku zaštitu, ali policija je očito jedva čekala riješiti se toga. Pozirao je s pištoljem za pojasom kako bi pokazao snagu i odvratio napadače, da bi u čuvenoj sceni pred psihijatrijskom bolnicom od njega je bježala i njegova supruga.

4. Stanko Subotić Cane i Milo Đukanović

Nacional je godinama vodio rat protiv Stanka Subotića Caneta kao navodnog šefa duhanske mafije na Balkanu. Povezivali su ga s Milom Đukanovićem i Zoranom Đinđićem, čime se zamjerio mnogim političkim, ali i kriminalnim krugovima u Srbiji. Prema nekim tumačenjima, Pukanić je napadom na Caneta zapravo čistio prostor za svog prijatelja Hrvoja Petrača, a hrabriji teoretičari zavjere kažu da je zapravo uklanjao konkurenciju za Tvornicu duhana Rovinj.

5. Arapski teroristi

Ivo Sanader spomenuo je terorizam i mnogima su odmah pali na pamet arapski teroristi. I oni su imali motiv za napad na Pukanića: Nacional je jedini u Hrvatskoj prenio one karikature iz danskih novina na kojima prorok Muhamed na glavi nosi bombu umjesto turbana. Način izvršenja neodoljivo podsjeća na sve one autobombe po Iraku i drugim zemljama koje nose potpis islamskih terorista. Ali od tada je prošlo mnogo, mnogo godina.

6. Mafijaška poruka državi

Kažu neki da je Pukanić izabran kao novinar blizak državnom vrhu kako bi mafija odaslala poruku državi da je jaka i spremna za obračun. Izgledalo je to kao svojevrsno ruganje: samo dan nakon što je Sanader dobio podršku u Saboru upravo na pitanju javne sigurnosti i organiziranog kriminala, ubijen je istaknuti novinski izdavač.

7. Ivić Pašalić

Godinama je Pukanićev Nacional vodio rat protiv čuvenog Doktora. Godinama su ga optuživali za kontrolu nad tajnim službama, prozivali ga kao petog ortaka u aferi Dubrovačka banka, povezivali ga s velikim privatizacijskim aferama u proteklih nekoliko godina, pa i napadali da se obogatio krađama tijekom devedesetih godina. Pašalić je u nekoliko navrata potražio zadovoljštinu na sudu.

8. Nino Pavić

Pukanićev Nacional je točno 55 puta objavio fotografiju Nine Pavića s lisičinama na rukama. Njegov dnevni list Republika pokrenut je samo radi rušenja Pavićeva medijskog carstva objavljivanjem ortačkih ugovora u aferi Grupo. Pavić je tada završio u zatvoru, a Petrač je njegovoj obitelji poslao sanduk vina, vodio se ogorčeni medijski rat, da bi na kraju predsjednik Mesić pomirio dva izdavača.

9. Vlatko Marković

Iskustvo nam govori da odgovore na pitanje tko je ubio Pukanića nikad nećemo dobiti pa se stoga možemo malo i šaliti. Jedan od njegovih najvećih neprijatelja bio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, kojega je Pukanić namjeravao svrgnuti sa čela nogometne organizacije. Ogorčen je to bio sukob koji je na kraju završio pred sudom, Marković je noktima i zubima branio svoju poziciju, svjestan da Pukanić u svojoj ambiciji ima snažno zaleđe.

10. Josip Radeljak i Ćiro Blažević

Karikiranje se nastavlja. Bivši suprug Vlatke Pokos više puta je prijetio da će se osvetiti Pukaniću zato što je njegov tabloid Extra više mjeseci lijepo živio na tračevima o njegovu privatnom životu. Ćiro Blažević je prije desetak godina poručivao da novinare Nacionala treba zatući bjezbol palicama. Nacional je objavio i slučaj Ljubomira Čučića koji je maltretirao svoju suprugu, što se na kraju pretvorilo u višegodišnju trakavicu.

K.T.

Pročitajte više