TLM domaćem konzorciju, splitska Željezara Poljacima

ŠIBENSKA Tvornica lakih metala (TLM) bit će prodana domaćem konzorciju sastavljenom od pet hrvatskih i bh. tvrtki, dok će Željezara Split pripasti poljskoj tvrtki Zlomrex, odlučio je na sjednici u četvrtak Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP).

"Vjerujem da će novi vlasnici ovih dviju tvrtki uvelike pripomoći jačanju konkurentskih sposobnosti domaćeg gospodarstva", prenosi Banka magazine riječi Damira Polančeca, predsjednika UO HFP-a.

Po njegovim riječima, ova privatizacija donijet će ulaganja od gotovo milijardu kuna u sljedeće tri godine, očuvanje radnih mjesta, a odlukom o odabiru ponuđača oslobađa se 40 milijuna kuna državnih jamstava u Željezari Split, te 800 milijuna kuna u šibenskom TLM-u.

Ponuda domaćeg konzorcija, kojeg čine Dalekovod, Zagrebmontaža, Aluflex pack, Konstruktor i Feal) prihvaćena je iz niza razloga kazao je Polančec. Istaknuo je kako je riječ o ozbiljnim tvrtkama koje garantiraju 107 milijuna eura ulaganja u sljedeće tri godine.

Osim domaćeg konzorcija, na natječaj za privatizaciju TLM-a javila se i poslovna grupa Ukio Banko Investicine Grupe (UBIG) sa sjedištem u Litvi.  Za Željezaru Split stiglo je šest ponuda, a poljski je Zlomrex odabran jer nudi najveći iznos ulaganja (200 milijuna kuna od čega 136 milijuna kuna u prve dvije godine), a nudi i najvišu kupoprodajnu cijenu (10,1 milijun kuna).

Pročitajte više