Tokio: Atentat u Bagdadu otežava slanje japanskih vojnika u Irak

JAPANSKI ministar obrane ocijenio je kako će ove godine biti "teško" poslati vojnike u Irak nakon atentata na sjedište UN-a u Bagdadu, izvijestili su u četvrtak vojni dužnosnici i japanski mediji.

Shigeru Ishiba, direktor Agencije za obranu, kako se službeno nazivaju japanske oružane snage, izjavio je u srijedu navečer na TV-mreži TBS da se sada i humanitarna pomoć oko koje bi se, kako je predviđeno, trebali angažirati japanski vojnici smatra opasnom.

"Do sada se logistička podrška snagama sigurnosti na licu mjesta smatrala opasnom, ali ne i humanitarna pomoć" rekao je glasnogovornik agencije Manubu Shimamoto.

Ishiba je priznao da bi i humanitarna pomoć bila riskantana nakon atentata na sjedište UN-a u Bagdadu u utorak.

"Predviđeno slanje tisuću vojnika u Irak će biti moguće ove godine, ali to će biti teško", rekao je novinarima Ishiba, prenosi dnevni list Yomiuri Shimbun i agencija Jiji Press.

Japanski parlament izglasao je prošlog mjeseca zakon kojim se dopušta slanje vojnika u Irak da sudjeluju u obnovi zemlje, što je prvi takav angažman za Japan nakon završetka II. svjetskog rata u jednoj zemlji u kojoj još traju neprijateljstva.

Prije atentata u Bagdadu, slanje japanskog kontingenta planirano je za studeni.

Pročitajte više