Tokio po prvi put u povijesti izabrao ženu za gradonačelnicu

Screenshot: YouTube

NEKADAŠNJA ministrica obrane Yuriko Koike, po izlaznim anketama, bit će prva žena na mjestu gradonačelnice glavnoga japanskog grada Tokija, prenose u nedjelju svjetski mediji.

Koike je članica vladajuće Liberalno demokratske stranke, a u utrci za gradonačelnicu imala je još 20 protivnika.

Ako i konačni rezultati potvrde informaciju, jedan od njezinih ključnih izazova bit će smanjenje financijskih problema koji muče Tokio u pripremi Olimpijskih igara 2020.

Skandali povezani s Olimpijskim igrama prisilili su dosad na ostavku dvojicu njezinih prethodnika. Donedavni gradonačelnik Yoichi Masuzoe, bivši ministar zdravstva, prošli je mjesec podnio ostavku nakon kritika o navodnoj zloupotrebi državnog novca u osobne svrhe.

Pripreme Japana za održavanje OI 2020. obilježio je niz skandala povezanih s novim nacionalnim stadionom, službenim logom igara, kao i niz optužbi o mitu tijekom procesa dobivanja organizacije.

"Zahvaljujem vam svima na potpori. Obećavam da ću na ovoj dužnosti iz temelja potaknuti gradske vlasti naprijed", rekla je Koike.

Yuriko Koike (64) bivša je ministrica okoliša i potom obrane te također bivša novinarka koja fluentno govori engleski i arapski s obzirom da je 1976. završila sociologiju na sveučilištu u Kairu. Radila je kao prevoditeljica za arapski, a u svojoj novinarskoj karijeri intervjuirala je, uz ostalo, libijskog čelnika Moamera Gadafija te palestinskog Jasera Arafata.

Pročitajte više