Tolušić u imovinsku karticu svjesno upisivao nižu vrijednost stanova?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

TOMISLAV TOLUŠIĆ ministar je i potpredsjednik hrvatske vlade koji, kako se čini, svjesno unosi pogrešne podatke u svoju imovinsku karticu prikazujući tako vrijednost nekretnina koje ima ili je imao manjom nego što ona jest.

Objavio je to danas Telegram koji je u posjedu ugovora iz kojih je vidljivo kako je stanove kupio po jednoj cijeni, a u imovinsku karticu je upisao manju vrijednost tog istog stana.

Primjerice, stan na Laništu, koji je kupio 2010. godine, platio je prema kupoprodajnom ugovoru 501.393,20 kuna, a u imovinskoj kartici 2013. godine objavio je kako je vrijednost tog stana 410.000 kuna.

Par godina kasnije taj isti stan on prodaje za oko 525.746 kuna, više nego što ga je platio.

Isto je napravio i s drugim stanom.

Od vježbenika u Županiji do župana i ministra

Podsjetimo, iako je cijeli svoj radni vijek na državnoj plaći, Tolušić danas ima stan u Zagrebu, novoizgrađenu kuću u Virovitici, ekskluzivnu roštiljarnicu od 120 kvadrata, a mogao si je priuštiti i vjenčanje na skupom imanju u Istri, istom onom na kojem su slavlja održali i Maja Šuput i Vedran Ćorluka. Posebno je zanimljiva Tolušićeva 2017. godina u kojoj kupuje stan u Zagrebu od 83 kvadrata, zemljište u Virovitici na kojem će izgraditi kuću, novi Passat vrijedan 200 tisuća kuna te ima raskošno vjenčanje u Istri. Ministar, naime, nikad nije prijavio ušteđevinu.

Tolušić je rođen 1979. godine u Virovitici, a osamnaest godina poslije ulazi u HDZ i upisuje Pravni fakultet u Zagrebu. Po završetku studija čeka ga posao vježbenika u službi za imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije. Godinu kasnije, 2004., postaje stručni suradnik za protokol i odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika Grada Virovitice, a 2006. godine stručni suradnik za imovinsko-pravne i upravno-pravne poslove u Upravnom odjelu za gospodarstvo i razvoj Grada Virovitice. Od 2008. do 2016. godine bio je župan Virovitičko-podravske županije.

Od 2008. župan, a tri godine kasnije već ima tri nekretnine

U prvoj imovinskoj kartici od 2011. godine prijavio je plaću od gotovo 18 tisuća kuna, a njegova tadašnja supruga plaću od 6 tisuća kuna. Već do tada su kreditima i pozajmicama kupili čak tri nekretnine. Stan u Virovitici od 83 kvadrata, procijenjen na više od pola milijuna kuna, stan u Osijeku od 28 kvadrata te stan u Zagrebu od 49 kvadrata. U tom vremenu kupili su i novi automobil Citroen C Crosser.

> Više čitajte ovdje

 

Pročitajte više