Tomac i Bandić: Zastare za Komercijalnu banku neće biti

GRADSKI zastupnik SDP-a u Skupštini Grada Zagreba Zdravko Tomac i predsjednik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić izjavili su danas da će se pojedinačna odgovornost za propalih 114 milijuna kuna gradskog novca, plasiranog u Komercijalnu banku Zagreb i druge banke u razdoblju od 1995. do 2000., vrlo brzo moći utvrditi.

Tomac i Bandić poslali su s tiskovne konferencije odgovor zagrebačkog SDP-a ljudima iz bivše vlasti - onima iz HDZ-a ili onima koji su se preselili iz te stranke u novonastali Hrvatski blok - da zastare u slučaju Komercijalne banke neće biti.

Zamjenik zagrebačke gradonačelnice Milan Bandić ustvrdio je da ga u posljednje vrijeme ohrabruju događaji u Općinskom državnom odvjetništvu, te kako vjeruje da zastare za kaznena djela neće biti.

Gradski zastupnici SDP-a ne pristaju na prebacivanje političke odgovornosti. Tomac i Bandić istaknuli su da je nedopustivo da oni koji su politički odgovorni za, kako tvrde, prikrivanje 114 milijuna kuna gubitka gradskog novca, danas preko medija traže njihove ostavke zbog toga što slučaj Komercijalne banke navodno pada u zastaru.

"U Hrvatskoj se uvriježila praksa da nedužne okrivljuju oni koji su krivi", rekao je Tomac.

Gradski zastupnici SDP-a podsjetili su kako je HDZ-ova zagrebačka gradska vlast 1999. opstruirala Povjerenstvo za utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi s poslovanjem gradskih ustanova i gradskih trgovačkih društava s Komercijalnim i drugim bankama u stečaju.

Kako se tada nije moglo doći do zaključaka za bilo čiju odgovornost, nova je koalicijska vlast u Gradu Zagrebu osnovala novo Povjerenstvo u srpnju 2000. na čijem je čelu bio Tomac.

Tada je, rekao je Tomac, (a što stoji i u Izvješću novog Povjerenstva iz 2001. koje je prihvatila Gradska skupština) utvrđena politička odgovornost konkretnih struktura i ljudi: uprava trgovačkih društava, ravnatelja ustanova, predsjednika nadzornih odbora i upravnih vijeća, dok je utvrđeno da tadašnja gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić, Gradsko poglavarstvo i Gradski ured za gospodarstvo nisu pravodobno poduzimali potrebne mjere u skladu sa svojim obvezama.

Povjerenstvo je tada posebno istaknulo političku odgovornost bivšeg predsjednika Gradske skupštine (Zlatka Canjuge), zbog činjenice da mu je tast imao poslovne aranžmane s Komercijalnom bankom, te što je prihvatio brojne protuusluge banke njegovoj stranci (HDZ) i velike donacije.

Postoji i posebna odgovornost bivše pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo (Jerke Jukić), stoji u Izvješću.

Povjerenstvo je sve materijale poslalo nadležnim državnim institucijama da se ispita postoji li pojedinačna kaznena odgovornost.

Bandić je naglasio kako su građani na izborima 2000. smijenili HDZ-ovu gradsku vlast, a da je nova koalicijska vlast smijenila sve pojedince odgovorne za loše poslovanje gradskih ustanova i gradskih trgovačkih društava.

Pritom je Bandić naglasio da je SDP najtežu bitku vodio s koalicijskim partnerom HNS-om, koji godinu dana nije dao smijeniti Ivana Vulasa s mjesta direktora Gradske plinare, a koji je također poslovao s Komercijalnom bankom.

Pročitajte više