TOMAC I M. GRANIĆ O IZJAVI COX-A O PRIJEMU HRVATSKE U EU 2007.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Zdravko Tomac u nedjelju je izjavu predsjednika Europskog parlamenta Pata Coxa o prijemu Hrvatske u EU 2007. godine, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, ocijenio izuzetno značajnom jer, kako je rekao, ´ona nije samo puka formalna izjava nego iza nje stoji i određena aktivnost´. L

´Iza te izjave Coxa stoji volja i želja da najodgovorniji ljudi Europskog parlamenta pomognu Hrvatskoj da, ako ispuni sve uvjete, iskoči iz zemalja zapadnog Balkana, da ne nosi sudbinu tih zemalja koje još dugo neće ući u EU´, izjavio je Tomac za Hrvatski radio.

Najavio je da će 19. ožujka Cox primiti predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, njega i Matu Granića, predsjednika saborskog Odbora za europske integracije. Tomac i Granić tom će prilikom odgovarati na pitanja članova Odbora za vanjsku politiku Europarlamenta, a Tomčić će se sastati sa šefovima svih parlamentarnih frakcija.

I predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Mate Granić izjavu Pata Coxa smatra ´ohrabrujućom´.

´Ovo što je Cox izjavio je svakako jako ohrabrujuće jer to znači da se Hrvatska već sada smatra ozbiljnim kandidatom, a da će u jednoj proceduri ta odluka biti iduće godine i donijeta´, izjavio je Granić, komentirajući jučerašnju izjavu Coxa.

Predsjednik Europarlamenta izjavio je za portugalski tjednik Expresso, u broju od subote, da će nakon mogućeg primanja Rumunjske, Bugarske i Hrvatske u članstvo EU 2007., doći do zastoja u proširenju kako bi se Unija, tada s 28 članica, konsolidirala.

Pat Cox je prvi visoki europski dužnosnik koji je Hrvatsku, kao najmlađeg službenog kandidata za članstvo, pridodao Rumunjskoj i Bugarskoj, etabliranim kandidatima za ulazak u EU 2007. godine.

Pročitajte više