Tomašević će morati podnijeti izvješće o poslovanju Gradske plinare

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZASTUPNICI zagrebačke Gradske skupštine su jednoglasno prihvatili prijedlog Kluba Mosta kojim se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obvezuje podnijeti izvješće o poslovanju Gradske plinare Zagreb - Opskrba, ali s Tomaševićevim amandmanom, u roku od 90 dana. 

Klub Mosta je istaknuo da se podnošenje izvješća traži "sukladno provedenom nadzoru Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e) kojim je utvrđena nepravilnost i u svrhu i s ciljem osiguranja sigurne opskrbe građana grada Zagreba".    

Mostovci su od Tomaševića tražili da izvješće podnese u roku od 30 dana, ali je većina gradskih zastupnika prihvatila gradonačelnikov amandman da rok bude 90 dana. Klub Mosta traži da izvješće uključuje izvješće o provedenom nadzoru HERA-e od 16. ožujka i nalaske interne revizije za razdoblje od 1. siječnja 2021. do 28. veljače 2022.

Rok - 90 dana

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža istaknuo je da je HERA 16. ožujka navela kako postupanje Plinare pri poskupljenju plina kupcima koji nisu kućanstva nije bilo provedeno u skladu s Općim uvjetima opskrbe plinom. Na temelju toga HERA je pokrenula prekršajni postupak protiv Gradske plinare Zagreb - Opskrba i protiv odgovorne osobe u toj tvrtki, a kazna je, kaže Goluža oko pola milijuna kuna.

Tomašević je rekao da je rok od 90 dana tražio jer je u tijeku odabir tvrtke koja će napraviti dubinsku analizu i dati smjernice za odluku o Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba. Istaknuo je da je štetan ugovor stara uprava te tvrtke sklopila 7. lipnja, prvi radni dan nakon što je on 4. lipnja preuzeo dužnost gradonačelnika.

Ugovor je sklopljen s velikim dobavljačem za ogromne količine po varijabilnoj cijeni plina. Drugi štetan ugovor sklopljen je 11. lipnja. Tomašević je rekao da u kolovozu počinje divljati tržište cijene plina nakon čega se stara uprava smjenjuje.   

Raspodjela novca

Gradska skupština prihvatila je i prijedlog kluba HDZ-a i HSLS-a kojim se zadužuje gradonačelnik da u roku od 30 dana podnese izvješće u kojem će biti prikazani podaci o broju zahtjeva za postavljanje otvorenih terasa, o odbijenim zahtjevima i razlozima odbijanja te o djelomično prihvaćenim zahtjevima. 

Gradski zastupnici prihvatili su i zaključak gradonačelnika u kojem su dali prethodnu suglasnost Skupštini trgovačkog društva Sportski objekti za donošenje odluke o prestanku društva i pokretanju skraćenog postupka bez likvidacije.  

Prihvatili su i gradonačelnikov prijedlog o raspodjeli novca za dugove bolnica prema kojem će KB Sveti Duh dobiti 6.16 milijuna kuna, Dječja bolnica Srebrnjak 5.54 milijuna, a Specijalna bolnica za plućne bolesti 2.71 milijuna kuna.

Deseta sjednica Gradske skupštine koja je počela u četvrtak ujutro završila je nekoliko minuta iza ponoći, a predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović sljedeću je zakazao za 28. travnja.

Pročitajte više