Tomašević: Do kraja iduće godine na zagrebačkim krovovima 100 solarnih elektrana

Ilustracija: Zeljko Hladika/PIXSELL

U Domu za starije osobe Trešnjevka danas je puštena u trajni pogon sunčana elektrana izgrađena u sklopu projekta SOLIZAG pri čemu je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da će do kraja iduće godine Grad Zagreb instalirati sto solarnih elektrana na gradske krovove.

"Radi se o velikom iskoraku Grada Zagreba u ostvarivanju vizije Zagreba kao niskougljičnog i zelenog grada", rekao je Tomašević obilježavajući početak rada elektrane.

Istaknuo je da je ukupna snaga instaliranih elektrana na krovovima javnih zgrada od 2021. godine povećana s svega 0.7 megawati na 2.5 megawata, odnosno za 3.5 puta u odnosu na stanje koje su naslijedili.

"100 elektrana snage oko 13 megawata"

Precizirao je da je pred ugovaranjem još 16 elektrana snage 1.4 megawata po PPA modelu koji podrazumijeva da početna ulaganja snosi privatni investitor, a da kasnije postrojenja postanu vlasništvo Grada.

Do kraja sljedeće godine u planu su, kako je pojasnio, još i 52 elektrane ukupne snage 5 megawata financirane iz proračuna grada Zagreba putem zajma Europske investicijske banke (EIB), te oko 20 elektrana snage oko 4 megawata koje će izgraditi gradska tvrtka Zagrebački sunčani krovovi.

"Ukupno je to oko 100 elektrana snage oko 13 megawata do kraja sljedeće godine, što je povećanje od čak 20 puta u odnosnu na stanje koje smo zatekli 2021. godine", naglasio je Tomašević.

85% sredstava iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora

Projekt SOLIZAG za cilj ima povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba. Vrijednost mu je preko 1.1 milijun eura, uz 85 posto sufinanciranje iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora, tj. Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Kroz projekt su postavljene sunčane elektrane na osam gradskih objekata na dvjema lokacijama Doma za starije osobe Trešnjevka, kao i na bazenima Utrine, Jelkovec i Svetice, SOC-u Jakuševac, Dječjem vrtiću Trnsko te Klinici za psihijatriju sv. Ivan., što će značajno smanjiti račune, povećati energetsku učinkovitost, i smanjiti emisije CO2.

Pročitajte više