Tomašević: Dobili smo mandat za rješavanje problema, zato smo imenovali nove šefove

Foto: Matija Habljak/Pixsell, Grad Zagreb

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ i danas je komentirao zašto je postavio novu Upravu Zagrebačkog holdinga bez natječaja. Novinari su ga pitali je li prekršio obećanje jer je prije pobjede na izborima govorio da će sve čelne ljude u Gradu i Holdingu birati putem natječaja.

Tomašević kaže da nije prekršio obećanje.

"U situaciji u kojoj vas zatekne izvješće da imate dug od 305 milijuna imate dvije opcije. Ili ostaviti staru Upravu, koja očito nije stavila stvar pod kontrolu, ili razriješiti staru Upravu i ostaviti Holding bez Uprave.

U toj situaciji odlučili smo da je najodgovornije imenovati minimalni broj članova Uprave i Nadzornog odbora kako bi se odmah počelo uvoditi reda te počele pripreme za restrukturiranje i refinanciranje duga", rekao je Tomašević.

Novinari su konstatirali da je i ranije znao kakvo je stanje te da je mogao pretpostaviti to...

"Zapravo, pravi uvid u stanje smo dobili vrlo nedavno, pa čak i nakon primopredaje... Dobili smo mandat za rješavanje problema i to je bilo najodgovornije od nas da napravimo u ovom trenutku. Stanje Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga je međusobno povezano, ono što se događa u jednom, utječe na drugo i morali smo nešto poduzeti odmah. Nismo prekršili obećanje", rekao je Tomašević.

"Ovo je bila nužna mjera u situaciji u kojoj se nalazimo", dodao je.

Jučer objavljena odluka o novim ljudima

 

Podsjetimo, iako je Tomašević najavljivao javni natječaj i za Holding i za Grad, jučer je iz Grada Zagreba stiglo priopćenje u kojemu su objavili kako je Skupština Holdinga, koju u skladu sa zakonom i propisima sada čine Tomašević i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet, imenovala novu Upravu Holdinga.

Iz Možemo su nam rekli da je gradonačelnik morao djelovati zbog veličine problema u Holdingu, ali da će se za ostale članove Uprave raspisati javni natječaj. Ovo je, uvjeravaju, iznimka.

"Jednostavno su se morala popuniti neka mjesta koja su ostala prazna odlaskom stare Uprave", rekli su iz Možemo za Index. Tomašević je ranije izjavio da su u razrješenje i nova imenovanja u Nadzornom odboru i Upravi Zagrebačkog holdinga išli jer Holding ima gubitak te je potrebno hitno djelovati i financijski ga restrukturirati. 

"U petak smo kao Skupština Zagrebačkog Holdinga, koju činimo ja i moji zamjenici, obavili razgovor s cjelokupnom Upravom, a nakon toga smo obavili razgovor s gotovo cjelokupnim Nadzornim odborom. Razgovarali smo o stanju, o situaciji da nakon sedam godina prvi put imamo gubitak od oko 305 milijuna kuna, tako da smo odlučili brzo djelovati", rekao je Tomašević pred novinarima.

Tko je novi šef gradske megatvrtke?

Nasljednik Ane Stojić Deban na čelu Holdinga tako je postao Nikola Vuković.

Kako je objavljeno iz Grada, Vuković je rođen u mjestu Koljane u sklopu grada Vrlike, a 1983. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na ekonomsko-teorijskom smjeru. Kao njegov prvi posao spominje se onaj u Republičkom zavodu za društveno planiranje / Ministarstvu gospodarskog razvitka / Državnom zavodu za makroekonomske analize i prognoze (istoj državnoj ustanovi koja je mijenjala nazive) od 1984. do 1996. Ondje je bio stručni savjetnik, viši stručni savjetnik ministra, načelnik Odjela za regionalni razvoj te ravnatelj Državnog zavoda. Od 1997. do 2007. bio je član poslovodstva HAK-a: pomoćnik, zamjenik i glavni tajnik HAK-a. Tijekom tog vremena našao se usred sukoba HAK-a i Damira Škare, danas optuženika za silovanje, koji je preuzeo Auto-moto klub Siget. Nikolu Vukovića odjednom je na mjestu glavnog tajnika HAK-a zamijenio čovjek koji je figurirao kao igrač Ivića Pašalića.

2007. godine Vuković dolazi u Zagrebački holding. Bio je pomoćnik predsjednika Uprave za strategiju i razvoj, direktor Službe za korporativni razvoj, direktor Sektora upravljanja ljudskim resursima, razvoja i korporativnih komunikacija. Radio je na izradi razvojnih i poslovnih planova, projektima unapređenja i racionalizacije poslovanja, projektima EU, projektima gospodarenja otpadom, rukovodio službom i sektorom.

Inače, još se 2012. nagađalo da bi Vuković mogao ući u Upravu Holdinga, gdje ga je htio tadašnji šef kompanije Ivo Čović. Pisalo se da Vuković ionako stalno sjedi na najvažnijim sastancima Holdinga te vrlo aktivno sudjeluje u saniranju situacije gradske megatvrtke.

"Vuković je frajer, iznimno sposoban i izravan i Holdingu može jako pomoći kao član Uprave. Dapače, dojma sam da će se u slučaju imenovanja u Upravu vrlo brzo iskristalizirati kao drugi čovjek Holdinga", rekao je tada sugovornik blizak Čoviću, a njegove je riječi potvrdio i jedan voditelj podružnice, koji dodaje da Vuković stanje u Holdingu ima u malom prstu. 

No sedam godina kasnije dobio je otkaz u Holdingu, a navodno se za to pobrinuo osobno Bandić premda Slobodan Ljubičić nije bio sklon tome. Prema nekim informacijama, Vuković je pokrenuo tužbe zbog otkaza. Nakon odlaska iz Holdinga Vuković se bavio investicijama na globalnim financijskim tržištima.

Pročitajte više