Tomašević: Odvajanje otpada premašilo je i najoptimističnije prognoze

Foto: N1

GRADONAČELNIK Zagreba Tomislav Tomašević prilikom obilaska gradilišta budućeg Zavoda za mikrobiologiju Kliničke bolnice Sveti Duh ni ovaj put nije zaobišao pitanja o novom sustavu odvoza otpada u Zagrebu. Kazao je kako je prvih mjesec dana od uvođenja novog sustava odvoza smeća prošlo bolje od svih očekivanja, čak i samo s modelom plavih vrećica, prenosi N1.

"Drastično se povećalo odvajanje otpada, iznenadilo je najoptimističnije prognoze u Čistoći. Jasno je da je ovo sustav koji se ne može preko noći promijeniti. Moramo se prilagođavati većem odvajanju plastike i papira koji se sad više odvajaju", rekao je Tomislav Tomašević

Odvoz miješanog otpada jednom tjedno

Tomašević je ovom prilikom najavio i redukciju odvoza u obiteljskim kućama pa se planira odvoz miješanog otpada samo jednom tjedno. Gradonačelnik Zagreba je dodao i da su im uzor gradovi poput Ljubljane, koji u EU imaju najveći postotak odvajanja otpada, a odvoz miješanog otpada također vrše samo jednom tjedno.

"Sad reduciramo odvoz u obiteljskim kućama, idemo prema tome da bude službeno jednom tjedno za višestambene zgrade da se više ne događa da se plastika odlaže bilo kad, u bilo koje vrijeme, to ne može biti održivo. Prvi cilj oko ogromnog povećanja odvajanja je postignut, ali treba puno rada na sustavu kako bi bio kvalitetan. Usluga sad funkcionira u centru, a treba u cijelom Zagrebu", kazao je Tomašević.

 

Građani poštuju nova pravila

Tomašević je rekao i da je zadovoljan reakcijom građana na novi sustav odvoza otpada. Kaže da se ljudi u centru grada od prvog dana drže novih pravila.

"Analiza pokazuje da u cijelom gradu 80 do 90 posto vrećica u spremnicima jesu ZG vrećice, građani poštuju sustav. Ima prostora za napredak", dodao je.

Pročitajte više